Judetul Maramures | Harta Judetul Maramures | Cazare in Judetul Maramures

Judetul Maramures | Harta judetului Maramures | Obiective turistice Maramures | Orase importante in judetul Maramures
 

Cazare Romania > Judetul Maramures

 
 

Judetul Maramures

Judetul Maramures | Harta Judetul Maramures | Cazare in Judetul Maramures
 
     

 
 

Prezentare Judetul Maramures Prezentare judetul Maramures

Judetul Maramures, situat la granita nordica a Romaniei cu Ucraina, cuprinde vechile pamanturi ale Maramuresului, Chioarul, Lapus si Depresiunea Baia Mare. Datorita bogatiilor in aur, argint, plumb, zinc, sare, pasuni intinse, paduri si terenuri agricole, fauna si flora, au facut ca acest judet sa fie locuit cu mii de ani in urma.

Municipiul Baia Mare este resedinta administrativa a judetului Maramures. Acum populatia este alcatuita din romani 81%, maghiari 10,5 %, ucraineni 6,8 %, rromi 1,3 %, germani 0,6 % si alte nationalitati. Din suprafata de 6.215 kmp a judetului, zona montana ocupa 43 %, cu Muntii Rodna si Masivul Pietrosul - cel mai inalt din Carpatii Orientali - si zona vulcanica cu Muntii Gutai si Tibles; 30 % din suprafata sunt dealuri si platouri iar 27 % sunt ocupate de depresiuni, lunci si terase.

In mijlocul Maramuresului, a Muntilor Rodnei, Gutai si Tibles se gaseste Depresiunea Maramuresului, cea mai mare din Romania 75 km lungime si 20 km latime. Pe crestele muntilor iarna domneste pana in lunile mai-iunie.

Harta Judetul Maramures | Judete Romania Harta judetul Maramures


Harta Judetul Maramures
Judetul Maramures | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Maramures | Orase Judetul Maramures Alte localitati
Cazare Baia Mare
Cazare Viseu de Sus
Cazare Sighetu Marmatiei
Cazare Ocna Sugatag
Cazare Sapanta
Cazare Vadu Izei
Cazare Salistea de Sus
Cazare Cavnic
Cazare Baia Sprie
Cazare Targu Lapus
Cazare Seini
Cazare Barsana
Cazare Izvoarele
Cazare Somcuta Mare
Cazare Ulmeni
Cazare Tautii-Magheraus
Cazare Ieud
Cazare Poienile Izei
Cazare Sisesti
Cazare Sarasau
Cazare Dragomiresti
Cazare Borsa


Istoric Judetul Maramures | Istoric Maramures Judetul Maramures - Istoric

Cele mai vechi marturii arheologice atesta prezenta omului in judetul Maramures inca din paleoliticul superior si neolitic. Comunitatea tracica din epoca bronzului a dezvoltat stralucita cultura Suciu de Sus si a creat o veritabila civilizatie a lemnului.

La sfarsitul secolului II a Chr., populatia traco-dacica a generalizat tehnicile de prelucrare a fierului si folosirea rotii olarului. Romanii nu au cucerit regiunile nord-vestice ale Daciei din vremea lui Decebal, astfel ca Maramuresul a ramas in sec. II si III p. Chr., in afara Daciei Felix, desi a pastrat legaturi economice si spirituale cu aceasta.

Judetul Maramures este cunoscut inca din antichitate pentru expoatarile de minereuri. Baia Mare, resedinta administrativa a judetului Maramures, Baia Sprie, Cavnic si Baia Borsa s-au dezvoltat avand la baza mineritului. In anul 1884, la Firiza, langa Baia Mare, s-a inceput prelucrarea plumbului iar in 1920, prelucrarea zincului la Fabrica Phonix.

Zona judetului Maramures pastreaza multe din vechile traditii romanesti cum ar fi folosirea lemnului in constructii cat si costumele traditionale purtate in zilele de sarbatoare.

Judetul Maramures | Obiective turistice Maramures Judetul Maramures - Obiective turistice in Maramures

In Judetul Maramures exista circa 1000 de izvoare cu concentratie minerala, in afara lacurilor cu apa sarata, sau a paraurilor puternic mineralizate. Cele mai importante izvoare sunt cele de la Ocna Sugasului cu o mineralizatie de 119g/l, apa sarata, Costiui cu clorurosodic, 289 g/l, Breb trei izvoare, bicarbonate, clorurosodice, sulfate si multe altele.

Rezervatia Naturala Pietrosu Rodnei, izbucul Izvorul Albastru al Izei, Pestera de la Izvorul Izei -2700 m lungime, 200 m adancime, cu rau activ, Ulita de Piatra, cascadele de pe valea Buhaescu, Cascada Cailor, considerata a fi cea mai inalta din Romania. Se mai remarca Piatra Rea -cu un abrupt impresionant, zeci de pesteri si avene, si o flora rara plina de specii de orhidee si flori de colt, punctele de belvedere Pietrosu, Puzdrele, Gargalau, stancile Piatra Alba, Piatra Buhaiului, Muncelu Raios, etc.

Judetul Maramures ofera un numar de poteci marcate pentru trasee turistice in muntii ce domina zona Maramureseana. Creasta principala - banda rosie (Dealu Stefanitei-Saua Pietrii-Batrana-Rebra-Saua Puzdrele-Galatu-Gargalau, iar de aici spre sud in judetul Bistrita Nasaud, prin varful Ineu pana la Pasul Rotundu), punct albastru ( Borsa Complex-Puzdrele-Saua Laptelui), triunghiu rosu (Borsa Complex-Cascade Izvorul Cailor-Stiol-Prislop), banda albastra (Borsa Complex-Cascada Cailor). Din creasta principala se intind alte poteci marcate, inspre sectoarele sudice si estice ale masivului.

In afara acestor trasee, muntii Rodnei sunt strabatuti de o multime de poteci nemarcate, nerecomandate decat cunoscatorilor.


Judetul Maramures | Judete Romania Judetul Maramures - Turism

Judetul Maramures are portile deschise pentru turistii care doresc sa cunoasca originalitatea culturii populare prin muzeele din Baia Mare si Sighetu Marmatiei prin cele peste 200 de monumente de arhitectura populara de la Borsa, Izvoarele si Mogosa. Extrem de originale sunt satele situate pe vaile Izei, Marei, Viseului si Tisei care formeaza un adevarat muzeu in aer liber. Unic in lume este Cimitirul Vesel din satul Sapanta.

Locurile pitoresti, aflate langa orasul Baia Sprie sunt vizitate de turisti datorita frumusetii lacului de acumulare de la Firiza. Caracteristic acestui judet sunt resursele hidrominerale (peste 100 de izvoare), in special langa Baia Borsa, Viseul de Sus, Baiut si Poiana Botizii.

Judetul Maramures are 62 de terenuri de vanatoare cu o suprafata de 587.000 ha. Deasemenea se mai afla si opt rezervatiinaturale. Judetul este bogat in elemente etnografice si folclorice. Arta populara este conservata intr-o forma specifica acestei zone: case si porti din lemn, unelte, ceramica, biserici de lemn-unice in lume, obiceiuri populare.

In judetul Maramures se gasesc 8 muzee, 67 de locuri si monumente istorice, 363 monumente de arhitectura si 13 zone istorice situate in orase si sate.

Poze Judetul Maramures Galerie foto judetul Maramures

Poze Baia Mare
Municipiul Baia Mare  Galerie Foto Baia Mare

Poze Viseu de Sus
Biserica de Lemn | Galerei foto Viseu de Sus

Poze Sighetu Marmatiei
Orasul Sighetu Marmatiei | Galerie Foto Sighetu Marmatiei

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Maramures link-uri utile | Informatii utile Judetul Maramures