Judetul Salaj | Harta Judetul Salaj | Oferte cazare Judetul Salaj

Judetul Salaj | Harta judetului Salaj | Obiective turistice Salaj | Orase importante judetul Salaj




 

Cazare Romania > Judetul Salaj

 
 

Judetul Salaj

Judetul Salaj | Harta Judetul Salaj | Oferte cazare Judetul Salaj
 
     

 
 

Judetul  Salaj Prezentare judetul Salaj


Judetul Salaj este asezat in partea de nord-vest a Romaniei si se suprapune pe cea mai mare parte a zonei de legatura dintre Carpatii Orientali si Muntii Apuseni, cunoscuta sub denumirea de Platforma Somesana, care are o suprafata de 3864,48 km2, ceea ce reprezinta 1,6% din suprafata tarii. Se invecineaza cu judetul Satu Mare si judetul Maramures la Nord, Bihor la vest si sud-vest si Cluj la sud si est.

Resedintajudetului Salaj este municipiul Zalau, situat in centrul judetului. Celelalte trei orase ale judetului sunt: Simleul Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei. Din punct de vedere geografic, judetul Salaj este o zona de dealuri si depresiuni situate pe cursul vailor Almasului, Agrijului, Somesului, Crasnei si Barcaului.

Judetul Salaj se afla sub directa influenta a maselor de aer din est, dar si din vest, incadrandu-se in sectorul cu clima continentala moderata. Precipitatiile atmosferice medii anuale prezinta valori cuprinse intre 700 mm si 800 mm, valori mai mari inregistrandu-se in muntii Meses si Plopis, iar mai mici in Depresiunea Almas - Agrij si pe valea Somesului.

Judetul Salaj | Judete Romania Harta judetul Salaj


Harta Judetul Salaj




Judetul  Salaj | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Salaj | Orase Judetul  Salaj Alte localitati

Cazare Zalau
Cazare Jibou

Cazare Cehu Silvaniei
Cazare Simleu Silvaniei



Judetul Salaj | Istoric Salaj Judetul Salaj - Istoric


In judetul Salaj a fost descoperit cel mai vechi tezaur de aur masiv din Romania, la Moigrad. Cantareste 780 grame, dateaza din perioada Neoliticului si intruchipeaza idoli antropomorfi, simboluri ale fertilitatii.

Vestigiile dacice sunt raspandinte in aproape intregul judetului Salaj. Tot in judet au fost descoperite 14 tezaure de monede si podoabe dacice din argint, iar prin Salaj trecea vechea artera comerciala cunoscuta sub numele de Drumul sarii, pe care sarea pleca din interiorul Transilvaniei spre Europa Centrala.

Dupa cucerirea romana si organizarea provinciei Dacia, strategii militari romani au trasat pe muntele Meses frontiera nord-estica al Imperiului Roman. Acest Limes delimita teritoriile provinciei Dacia de zona ramasa neocupata, cea a dacilor liberi.

In epoca medievala, prin Salaj treceau unele dintre cele mai importante drumuri comerciale care legau centrul Transilvaniei de vestul Europei: drumul sarii si al negustorilor. Aici s-au ridicat primele fortificatii medievale pentru apararea Transilvaniei.

Judetul  Salaj | Obiective turistice Salaj Judetul Salaj - Obiective turistice in Salaj


In Judetul Salaj exista un numar de 15 arii protejate de interes national, acestea insumand o suprafata de 516,73 ha, cele mai reprezentative fiind:

- Gradina Zmeilor- comuna Balan, cu o suprafata de 3,00 ha.
- Rezervatia peisagistica Tusa - Barcau - comuna Sig, cu o suprafata de 13,43 ha.
- Poiana cu narcise de la Racas- comuna Hida, cu o suprafata de 1,5 ha.
- Padurea Lapis - comuna Nusfalau, cu o suprafata de 430,40 ha.
- Pestera Magurici - comuna Ileanda, cu o suprafata de 1,00 ha.

Judetul Salaj | Judete Romania Judetul Salaj - Turism


Judetul Salajpoate fi integrat intr-un circuit turistic regional, national si international al celor mai atractive obiective turistice de pe teritoriul judetului: biserici de lemn -Fildu de Sus, Sinmihaiu Almasului, Baica, Racis, etc., manastiri -Strimba, Balan, Bic, Rus, castele, conace -Jibou: Wesselenyi, Simleu Silvaniei: Bathory, etc., bai termale -Boghis, Bizusa, etc., degustari de vinuri, pastravarie, zone peisagistice deosebite -Poiana narciselor de la Racis, Zona peisagistica a muntilor Plopisului, Izvoarele Barcaului, Gradina Zmeilor, muzee Zalau, Simleu Silvaniei, Bocsa, Bobota, etc.

Turismul cultural in judetul Salaj este strict legat de prezenta pe teritoriu a unor valori culturale care pot imbraca diverse forme. Demne de interes sunt festivalurile folclorice, serbarile campenesti si pastorale organizate in judetul Salaj, care in multe cazuri atrag mii de spectatori.

Turismul religios monahal incepe sa prinda contur si in judetul Salaj. In perioada post decembrista s-au constituit un numar de 4 comunitati monahale, cea mai avansata in constructii fiind cea de la Bic.

Poze Judetul Salaj Galerie foto judetul Salaj

Poze Zalau
Catedrala Calvinista | Galerei Foto Zalau

Poze Jibou
Gradina Botanica | Galerie Foto Jibou

Poze Simleu Silvaniei
Biserica Catolica | Galerie Foto Simleu Silvaniei

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Salaj link-uri utile | Informatii utile Judetul Salaj