Cazare Jibou | Oferte cazare Hotel Pensiuni Vile Jibou 2022

Cazare Orasul Jibou 2022 | Accommodation Jibou | Oferte turism Jibou | Cazare si servicii Jibou




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Salaj > Cazare Jibou


 
 

Cazare Jibou

Oferte Jibou 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

  • Filtreaza:

 
     
 
 

Daca sunteti proprietarul unei pensiuni, hotel sau vile si doriti inscrierea in portalul de promovare turistica www.TourismGuide.ro Inscrie-te acum !

Formular de inscriere Clik aici...
E-mail : sales@tourismguide.ro


Pentru a venii in sprijinul echipei Tourism Guide de a dezvolta si promova impreuna cat mai eficient zona sau localitatea,puteti sa trimiteti informatiile/pozele la: admin@tourismguide.ro

Orasul Jibou | Localizare orasul Jibou

Orasul Jibou este situat in partea de nord-est a judetului Salaj la o distanta de 26 km fata de municipiul Zalau, declarat localitate urbana in anul 1968, orasul Jibou cu localitatile rurale componente, Cuceu, Husia, Rona si Var, se intinde pe o suprafata de 64,66 km2, in depresiunea larga a Guruslaului, la confluenta Agrijului cu Somesul.

Istorie Jibou | Scurt istoric al orasului Jibou

In decursul timpului, orasul Jibou este mentionat sub mai multe denumiri. Din anul 1219 este mentionata pentru prima oara aceasta asezare sub denumirea de villa Chybur, ca mai tarziu, sa apara sub alte denumiri cum sunt Zybo la 1460, Opidum Sibo la 1564, Zsibou la 1750 si Jibau la 1854.

Celelalte localitati componete au fost consemnate putin mai tarziu: Rona in anul 1338, Cuceu in anul 1388, Husia in anul 1405 si Var in anul 1469.

De-a lungul istoriei, orasul Jibou a jucat un rol important in plan economic si social. Este bine cunoscut pentru participarea lui in rascoala curutilor (1703 -1711) dusa impotriva regimului habsburgic. Un rol important in dezvoltarea orasului a avut familia Wesselenyi, ai carei membri sunt ctitorii castelului, construit in stil baroc, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Contelele Wesselenyi Miklos a luptat pentru eliberarea iobagilor in Transilvania.

Economie Jibou | Populatie in orasul Jibou

Sub aspect demografic, la ultimul recensamant, populatia orasului Jibou si a localitatilor componente numara 11306 locuitori, din care 81,2% romani, 13,29% maghiari, 5,33% rromi, 0,06% germani, si 0,02% reprezentand alte nationalitati.

Fiind un important nod de cale ferata, Jiboul reprezinta pentru economia nationala un important centru de tranzit pentru marfurile transportate pe calea ferata. Pe langa industria textila si industria alimentara, bine reprezentate in oras, activitatile sectorului tertiar au capatat in ultimii ani ponderi din ce in ce mai insemnate.

Obiective turistice Jibou | Tractii turistice in Jibou

Orasul Jibou reprezinta si un important centru de atractie turistica. Baile Jibou, microstatiune balneara, sunt cunoscute pentru efectele terapeutice ale apelor sulfuroase, sulfatate si clorurate in tratarea afectiunilor hepato-biliare, gastro-intestinale si reumatismale.

Obiectivul turistic de cea mai mare atractie, care face faima orasului atat in tara cat si peste hotare, este Gradina Botanica din Jibou. Gradina botanica, in suprafata de cca. 25 ha, a fost amenajata in incinta ansamblului arhitectural al resedintei familiei Wesselenyi incepand cu anul 1968, la initiativa cercetatorului iubitor de frumos, profesorul Vasile Fati.

Istoria infiintarii Gradinii Botanice si a Muzeului de Stiinte ale Naturii de la Jibou cuprinde nume de rezonanta din invatamantul si cercetarea romaneasca, cum sunt: Alexandru Borza, Ion T. Tarnavschi, Eugen Ghisa, Ioan Ghergely, Felician Micle, Onoriu Ratiu, Eugen Pora, Nicolae Boscaiu, Iustinian Petrescu, Traian Ceuca si multi altii.
In incinta Gradinii Botanice, in premiera pentru Romania, in anul 1978, s-a pus in practica proiectul semnat de arhitectul Valentin Zisu si inginerul Liviu Vasile Pop, prin realizarea acvariului si palmarului, doua constructii cu o arhitectura si o structura de exceptie (structura geodezica unica in tara la acea vreme, folosita pentru spatii de utilitate publica). Din periplul unui turist prin orasul Jibou si imprejurimi, pe langa cele doua obiective turistice mentionate mai sus, nu trebuie sa lipseasca vizitarea bisericii de lemn "Sfintii Apostoli" (sec. XVIII) din Var, bisericii de lemn "Sfintii Arhangheli" (1800) din Husia si Castelul Beldy (sec. XX), toate monumente istorice, de arta si arhitectura inscrise in patrimoniul cultural national, si a rezervatiei naturale Calcarele de la Rona.

Cazare Jibou | Pensiuni vile Jibou

Orasul Jibou ofera cazare in pensiuni si vile, lista acestora se regaseste in tabelul de mai sus.