Judetul Tulcea | Harta Judetul Tulcea | Oferte Cazare in Judetul Tulcea

Judetul Tulcea | Harta judetului Tulcea | Obiective turistice Tulcea | Orase importante judetul Tulcea | Delta Dunarii
 

Cazare Romania > Judetul Tulcea

 
 

Judetul Tulcea

Judetul Tulcea | Harta Judetul Tulcea | Oferte Cazare in Judetul Tulcea
 
     

 
 

Judetul Tulcea Prezentare judetul Tulcea

Judetul Tulcea este situat in sud-estul Romaniei, in nordul Dobrogei, si este traversat de paralela 45, la vest, la nord fiind marginit de Dunare si la est de Marea Neagra.

Fluviul Dunarea la varsarea in Marea Neagra formeaza Delta Dunarii declarata in 1990 rezervatia Biosfera, aflata sub egida UNESCO.

Resedinta administrativa a judetului este orasul Tulcea, situat pe malul drept al Dunarii, la mila 40, avand o populatie de 97.417 locuitori, este cel mai important centru comercial al judetului.

Clima judetului Tulcea este temperat-continentala. Apropierea de zona continentala a Rusiei aduce aer rece care vine de la nord-est spre sud-vest, rezultand un vant numit Crivat, care aduce ierni foarte reci, cateodata inghetand chiar Dunarea si Delta pe o perioada de doua-trei luni.

Pe tarmul bratului Sulina, briza marii aduce aer cald si umed, inregistrandu-se cele mai ridicate temperaturi pe timp de iarna din tara.

Datorita pozitiei sale geografice, judetul Tulcea are aproape toate formele de relief din Romania. Aici se intalnesc doua grupe geografice Podisul Dobrogei de nord, ramastele Muntilor Hercieni (cei mai vechi munti din Romania) si Delta Dunarii, teren inca in formare, care impreuna cu complexul de lacuri Razem-Sinoe ocupa o suprafata de 4.470 kmp.

Fluviul Dunarea, care traverseaza teritoriul judetului este divizata in 3 brate:

- Chilia
- Sulina (brat maritim)
- Sfantu Gheorghe

Judetul Tulcea | Judete Romania Harta judetul Tulcea

 

Harta Judetul TulceaJudetul Tulcea | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Tulcea | Judete Romania Alte localitati
Cazare Tulcea
Cazare Delta Dunarii
Cazare Sulina
Cazare Gura Portitei
Cazare Sfantu Gheorghe
Cazare Mahmudia
Cazare Jurilovca
Cazare Uzlina
Cazare Dunavatu de Jos
Cazare Murighiol


Judetul Tulcea | Istoric Tulcea Judetul Tulcea - Istoric

In judetul Tulcea, arheologii au descoperit urme ale existentei umane in nordul Dobrogei, datand din neolitic (aproximativ 5.500-2.799 i.Hr.)

La sfarsitul secolului al VII-lea, cand a inceput colonizarea greaca a tarmului vestic al Marii Negre, au ramas numeroase vestigii ale unirii dintre poputatia geto-dacica autohtona si colonistii greci.

In anul 44 i.Hr., Burebista uneste Dobrogea cu statul dacic pentru o scurta perioada de timp.

Primul secol d.Hr. a marcat inceperea dominatiei romane in Dobrogea, ce facea parte din provincia Moesia de Jos, dominatie care a durat sapte secole.

Invazia slavilor si a bulgarilor din anul 679 a distrus fortificatia romana, iar Peninsula Balcanica ramane sub dominatia Imperiului Bizantin a carui flota a protejat gurile de varsare ale Dunarii.In secolele XII-XIV, genovezii au construit fortificatii puternice la Chitila, Enisala si Visina. In secolul al XIV-lea, domnitorul Mircea cel Batran si-a extins dominatia peste Dobrogea in 1484, dupa caderea Chiliei, regiunea intrand sub dominatia otomana.

In timpul razboaielor ruso-turce din secolul al XVIII-lea, Dobrogea devine principalul teatru de razboi fiind pustiita si devastata, fiind numit atunci Drumul Tatarilor sau Drumul Razboiului.

In 14 noiembrie 1878, armata romana a intrat in Dobrogea, aceasta intrand sub guvernarea Statului Roman. In 1879, judetul Tulcea a fost format ca unitate administrativ-teritoriala avand ca resedinta administrativa orasul Tulcea, cea mai populata localitate din Dobrogea la acea vreme.

Orasul port Sulina a inregistrat o perioada de prosperitate, portul fiind modernizat si devenind port liber, extrem de activ pana in 1930. In 1977, zona libera Sulina a fost reinstaurata.

Judetul Tulcea | Obiective turistice Tulcea Judetul Tulcea - Obiective turistice in Tulcea

Orasul Tulcea, este numit si Poarta Deltei Dunarii.

Avand o eleganta promenada, orasul Tulcea dispune de parcuri cu flora bogata, chiar daca este un centru industrial dezvoltat.

Rutele turistice merg spre Macin, Garvan si Isaccea, regiunea fiind cunoscuta pentru peisajele pitoresti. Cele mai importante rute sunt cele din Delta, regat al apelor si al insulelor plutitoare, un adevarat paradis al pescarilor si vanatorilor, paradisul pasarilor si al florei formand un peisaj unic.

In acest sanctuar al naturii care contine lacuri, insulite plutitoare de trestie, "paduri" de trestie si paduri de salcii, paradisul pasarilor migratoare venite din toata Europa si de pe alte continente, se gasesc peste 300 de specii din care 176 cuibaresc in Delta Dunarii iar 184 fiind protejate de Conventia de la Berna.

Pentru a proteja si salva acest templu al naturi a fost data legea nr. 8/1993. Guvernul Romaniei si organizatiile mondiale au inceput sa dea o atentie speciala conservarii patrimoniului Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, fiind inclusa in cateva programe nationale si internationale.

Obiective turistice:

  • Enisala -la 17 km de Jurilocva- aici s-au gasit urmele unor asezari traco-getice si getice.
  • Fortificatia Troesmis -la 3 km de comuna Turcoaia- cetate traco-getica mentionata in sec. III i.Hr. cu ocazia conflictului militar dintre Lysimach-Dromichete.
  • Fortareata Noviodunum -Isaccea- cetate romano-bizantina cu nume celtic, construita in 369 d.Hr.
  • Fortareata Arrubium -Macin- asezare cu nume celtic, atestata documentar in anul 100 d.Hr.
  • Cetatea Dinogetia -Garvan- numele ei a fost mentionat pentru prima data de catre Ptolemeu in cunoscuta sa lucrare "Geographia".

Alte vestigii istorice: Cetatea antica, Chilia Veche ( a existat din antichitatea greceasca, apoi a fost stapanita de bizantini pana in sec. X); Cetatea bizantina Salsovia, Mahmudia (sec. III d.Hr.)

Judetul Tulcea | Judete Romania Judetul Tulcea - Turism

Delta Dunarii ofera numeroase obiective de interes turistic.

Plimbarile cu barca, excursiile in Delta Dunarii sau partidele de pescuit fac acest loc un paradis pentru pescarii amatori si cei profesionisti.

Pentru vanatoarea foto va recomandam canalele mai putin navigate, unde puteti surprinde natura in cele mai deosebite ipostaze.

Poze Judetul Tulcea Galerie foto

Poze Tulcea
Poze Tulcea

Poze Delta Dunarii
Poze Delta Dunarii

Poze Sulina
Portul Sulina | Galerei Foto Sulina

Poze Gura Portitei
Gura Portitei | Galerei Foto Gura Portitei

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Tulcea link-uri utile | Informatii utile Judetul Tulcea