Judetul Vrancea | Harta Judetul Vrancea | Oferte Cazare Judetul Vrancea

Judetul Vrancea | Harta judetului Vrancea | Obiective turistice Vrancea | Orase importante judetul Vrancea




 

Cazare Romania > Judetul Vrancea

 
 

Judetul Vrancea

Judetul Vrancea | Harta Judetul Vrancea | Oferte Cazare Judetul Vrancea
 
     

 
 

Informatii Judetul Vrancea Prezentare judetul Vrancea

Judetul Vrancea este situat in zona sud-est, la curbura Carpatilor Orientali, reprezentind o veritabila veriga de legatura intre cele trei mari provincii istorice - Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania.

Formele de relief ale judetului Vrancea pot fi asemuite cu niste trepte uriase, care coboara de la vest spre est, prima treapta este constituita de muntii Vrancei, alcatuiti din culmi si masive cu inaltimi de la 960m la 1873m.Urmatoarea treapta este reprezentata de culmile deluroase, cu altitudini ce incep la 350m si continua variat pina la 1001m. A treia treapta, ca o platforma intinsa pina la cursurile de apa Siret, Trotus si Ramnic - o reprezinta campia.

Clima este continentala, influentata de masele de aer venite din estul, nordul si sudul Europei.

Regiunea seismica cea mai activa din Romania se afla in zona Vrancea, cu epicentrul in comuna Vrancioaia. Potrivit statisticilor, aici se produc zilnic doua cutremure de pamant, cele mai multe imperceptibile simturilor omului. O moderna statie seismica functioneaza in localitatea Vrancioaia.

O imensa resursa a judetului Vrancea o reprezinta padurea, care ocupa aproximativ 38% din teritoriul judetului. Viile pe rod ocupa 6% din suprafata judetului si aproximativ 11% din suprafata viilor pe rod din Romania, in judetul Vrancea fiind cea mai intinsa zona viticola din tara, renumite fiind vinurile de Odobesti, Cotesti, Panciu, Jaristea.

Harta Judetul Vrancea | Harta Judete Romania Harta judetul Vrancea


Judetul Vrancea


Orase Judetul Vrancea | Judete Romania Orase importante din judetul Vrancea
Cazare Focsani Cazare Marasesti Cazare Odobesti
Cazare Adjud Cazare Panciu Cazare Soveja
 

Istoric Judetul Vrancea | Judete Romania Judetul Vrancea - Istoric

Numele Vrancea, atestat documentar sub forma Varancha in 1431, este explicat in general de specialisti prin munte sau corb, sugerand desimea padurilor negre ca pana corbului, sau prin gaura de butoi.

Actualul judet Vrancea cuprinde, in proportie de doua treimi, fostul Tinut Putna, mentionat inca din secolul XV, avand ca nucleu de constituire Tara Vrancei, la care s-a adaugat, in 1968, o parte din fostul judet Ramnicu-Sarat. Vrancea istorica, delimitata in partea de nord-vest a judetului, a existat ca stat taranesc autonom, stapanind in comun un sigur trup de mosie, inainte de intemeierea Tarii Romanesti si a Moldovei.

Tinutul Putnei a intrat oficial in hotarele Moldovei, cu autonomia amintita in 1482, cand Stefan cel Mare a stabilit granita cu Tara Romaneasca pe raul Milcov, in 1591 alipindu-i-se Adjudul si partile dinspre rasarit.

La 24 aprilie 1574, la Jiliste, langa Focsani, Ion Voda cel Cumplit a obtinut o victorie stralucita imporiva ostilor turcesti. Istoria consemneaza in aceste locuri si alte evenimente memorabile: trecerea prin tinutul Putnei si prin Focsani a lui Mihai Viteazul in 1600, in drumul sau victorios pentru realizarea visului unirii intr-un singur stat a Tarii Romanesti, Moldovei si Transilvaniei.

Intre anii 1714 si 1734, vrancenii au luptat impotriva cotropirii de catre maghiari a unor munti daruiti lor de catre marele Voievod, iar in primele doua decenii ale secolului XIX pentru iesirea din boieresc, Vrancea fiind facuta danie visternicului Iordache Rosset Roznovanu de catre domnitorul Constantin Ipsilanti.

Intre evenimentele de seama petrecute pe teritoriul judetului Vrancea mentionam si luptele de la Martinesti si Focsani din timpul razboiului ruso-turc din 1789.

Dezvoltarea social-economica si culturala dintre cele doua razboaie mondiale si apoi din anii socialismului s-a inscris pe coordonatele generale ale evolutiei Romaniei, un reviriment cunoscand dupa 1990, judetul Vrancea situandu-se printre primele din tara in ceea ce priveste economia de piata.

Obiective Turistice Judetul Vrancea | Judete Romania Judetul Vrancea - Obiective turistice in Vrancea

In judetul Vrancea istoria romana, cultura si civilizatia sunt reprezentate deurmatoarele obiective turistice:

- Manastirea Mera - o constructie fortificata construita in 1685; este singura cladire construita in Romania de catre familia Cantemir (patrioti, conducatori si invatatori).
- Pivnitele domnest de la Odobesti, construite in 1839 unde se gaseste cea mai mare si bogata colectie de vinuri imbuteliate din Romania, apatinand unitatii Vincon din Focsani.
- Biserica de lemn (s-au folosit grinzi de stejar) din satul Prisaca-Valea Sarii, construita in 1770 pe cursul superior al raului Putna.
- Muzeul Satului care este o sinteza a traditiilor populare, agricultura traditionala si tehnici artizanale, obiceiuri si conditii de locuit din Vrancea -este situat in Crangul Petresti, la 7 km distanta de Focsani.
- Mausoleul Eroilor Romani inchinat soldatilor care au murit pe linia frontului de la Marasesti-Marasti-Soveja-Focsani-Sud, in Primul Razboi Mondial.

Turism Judetul Vrancea | Judete Romania Judetul Vrancea - Oferte turism

In judetul Vrancea turismul este la el acasa datorita reliefului foarte variat si istoria foarte veche si agitata a locuitorilor aceste zone.

Soveja este una dintre cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice. Este cunoscuta datorita traditiilor populare. Aici s-a nascut balada Miorita, poemul etnogenezei poporului roman.
Monumentele naturii din acest judet sunt:

- Focul de la Andreiasu - emanatie de gaze cu ardere permanenta la suprafata (Andriesu este o localitate montana care este atestata documentar din 8 august 1445).
- Cascada Putna, la 71 km distanta de Focsani, cu o lungime de 76 m, 14 m inaltime si un debit de 9 metrii cubi pe secunda.

Piata Unirii din Focsani - un ansamblu arhitectonic de cladiri istorice si civice construite in anii "70. Obeliscul Unirii, o lucrare a sculptorului roman Ion Jalea, este piatra artistica a Focsani-ului, oras considerat prima capitala a Principatelor Unite: Moldova si Tara Romaneasca, in data de 24 ianuarie 1859.

Poze Judetul Vrancea | Galerie Foto Judete Romania Galerie foto judetul Vrancea

Centru Focsani | Galerie Foto Focsani Poze Focsani

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Vrancea link-uri utile | Informatii utile Judetul Vrancea