Judetul Hunedoara | Harta Judetul Hunedoara | Oferte Cazare in Judetul Hunedoara

Judetul Hunedoara | Harta judetului Hunedoara | Obiective turistice Hunedoara | Orase importante judetul Hunedoara
 

Cazare Romania > Judetul Hunedoara

 
 

Judetul Hunedoara

Judetul Hunedoara | Harta Judetul Hunedoara | Oferte Cazare in Judetul Hunedoara
 
     

 
 

Informatii Judetul  Hunedoara Prezentare judetul Hunedoara

Judetul Hunedoara este situat in vestul Romaniei si se intinde pe suprafata de 7.016 kmp, care reprezinta 2,9% din suprafata totala a Romaniei. Principalele localitati ale judetului sunt municipiile Hunedoara, Petrosani, Brad, Orastie si orasele Calan, Hateg, Simeria, Vulcan, Petrila, Lupeni, Uricani si Aninoasa.

Populatia totala a judetului Hunedoara este de 543.848 locuitori, din care 414.088 locuiesc in zona urbana si 129.760 in zona rurala. Forma de relief predominanta este muntoasa, Masivul Retezat avand inaltimi de 2.500 m. Raurile principale au peste 500 km lungime si pe intreaga suprafata a judetului se gasesc peste 80 de lacuri glaciare.

Harta Judetul Hunedoara | Harta Judete Romania Harta judetul Hunedoara

Harta Judetul Hunedoara
Orase Judetul  Hunedoara | Judete Romania Orase si zone importante
Judetul Hunedoara | Orase Judetul  Hunedoara Alte localitati

Cazare Hunedoara
Cazare Petrosani
Cazare Deva
Cazare Hateg
Cazare Orastie
Cazare Sarmizegetusa
Cazare Geoagiu Bai
Cazare Calan

Cazare Lupeni
Cazare Brad
Cazare Petrila
Cazare Aninoasa
Cazare Uricani
Cazare Vulcan
Cazare Simeria
Cazare Lupeni Straja

Judetul Hunedoara | Istoric Hunedoara
Judetul Hunedoara - Istoric

Istoria regiuni judetului Hunedoara este extrem de bogata in evenimente, din paleoliticul mijlociu, existand dovezi ale asezarilor umane din a doua etapa a Epocii Fierului purtand amprenta civilizatiei geto-dacice si apoi a civilizatiei daco-romane ca si a unirii in primul mileniu a organizarilor prestatale de la Strei, Dobra si Hunedoara.

Hunedoara devine autoguvernanta, in secolul al XIII-lea, iar in urmatoarele secole au fost scrise importante pagini de istorie: batalia impotriva otomanilor condusa de Iancu de Hunedoara , rascoala iobagilor condusa de Horia, Closca si Crisan , participarea la evenimentele revolutiei din 1848-1849 sub conducerea lui Avram Iancu, participarea masiva la creerea Statului National Roman si participarea la cele doua razboaie mondiale.

Teritoriul judetului Hunedoara este un adevarat loc sacru al istoriei romanesti. Pe teritoriul judetului s-a aflat capitala staului Dacia, condus de Burebista si Decebal, Cetaea Sarmizegetusa si Ulpia Traiana Sarmizegetusa, romanii stabilindu-si aici capitala provinciei dupa cucerirea Daciei. Toate vestigiile istorice de pe intreg teritoriul judetului sporesc potentialul turistic al judetului Hunedoara, judet aflat in continua dezvolare.


Judetul  Hunedoara | Obiective turistice Hunedoara Judetul Hunedoara - Obiective turistice in Hunedoara


Judetul Hunedoara este un tinut plin de vestigii istorice si monumente de arhitectura. Dintre acestea amintim: Cetatea Devei, Cetatea de la Gradistea Muncelului, Cetatea de Colt, Castelul Corvinestilor, Cetatea de la Costesti, Cetatea de la Blidaru, Cetatea Malaiesti, Prefectura Deva.

Lacase de cult din Judetul Hunedoara: Biserica din Lesnic, Biserica din Densus, Biserica din Gurasada, Biserica Ortodoxa Hunedoara, Biserica din Pesteana, Biserica din Santamarie-Orlea, Manastirea Prislop.

Muzee din Judetul Hunedoara: Muzeul Civilizatiei Dacice Deva ; Muzeul Fierului Hunedoara ; Muzeul de Istorie a Mineritului, Brad ; Muzeul Aurel Vlaicu. sat Aurel Vlaicu.

Judetul Hunedoara | Judete Romania Judetul Hunedoara - Turism


Varietatea cadrului natural, precum si bogatia elementelor cu caracter cultural confera judetului Hunedoara un potential turistic remarcabil, obiectivele fiind grupate in 5 zone principale: Tara Zarandului, Valea Muresului, Tinutul Padurenilor, Tara Hategului, Valea Jiului.

Tara Zarandului - situata in partea de nord a judetului Hunedoara, cuprinde depresiunea Brad, delimitata de Muntii Metaliferi si strabatuta de Crisul Alb.

Tara Hategului - inconjurata de munti, strabatuta de o vasta retea hidrografica depresiunea Hategului a fost mentionata inca din sec. XIII ca un vechi district sau comitat romanesc, legaturile cu restul teritoriilor romanesti pastrandu-se vii si neintrerupte.

Tinutul Padurenilor - tinutul padurenilor este un platou inalt, asezat intre Depresiunea Tara Hategului, la sud, si Valea Muresului, la nord, la apus fiind inaltimile nelocuite ale Muntilor Poiana Ruscai.

Valea Jiului - zona Parang este deosebit de frumoasa cu vedere spre muntii Retezat, Valcan si Sebes, avand o creasta transversala cu varfuri de 2073,6 m, Parangul Mic; 2460 m, Carja si 2518 m, Parangul Mare; varful Bobea, 1850 m. La poalele Muntilor Parang se afla varful Rusu (1168 m).

Poze Judetul Hunedoara Galerie foto judetul Hunedoara

Poze Hunedoara
Castelul Corvinilor | Galerie Foto Hunedoara

Poze Petrosani
Orasul Petrosani | Galerie Foto Petrosani

Poze Deva
Orasul Deva | Galerie Foto Deva

Poze Hateg
Orasul Hateg | Galerie Foto Hateg

Poze Sarmizegetusa
Cetatea Sarmizegetusa | Galerie Foto Sarmizegetusa

Poze Geoagiu Bai
Statiunea Geoagiu Bai | Galerie Foto Statiunea Geoagiu Bai

Poze Lupeni Straja
Localitatea Lupeni Straja | Galerie Foto Lupeni Straja

 
     
 
 
 
     
  
 

Judetul Hunedoara link-uri utile | Informatii utile Judetul Hunedoara