Evenimente Bran | Ravasitul Oilor la Bran | Divertismen si Timp liber Bran

Evenimente Bran | Expozitii Vernisaje Concerte Bran | Divertisment | Petreceri | Ravasitul Oilor
Cazare Romania > Culoarul Rucar-Bran > Judetul Brasov > Cazare Bran > Evenimente Bran


 
 

Evenimente Bran

Oferte Bran 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Bran

Nota 8.7 din 10 pe baza a 23 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Bran

 
     
 
 
 
     
 
 

Festivalul Ravasitul Oilor 2011

Perioada : 30.09.2011 - 02.10.2011

Ca in fiercare an, in vederea pastrarii traditiilor si obiceiurilor locale, Primaria Bran, impreuna cu Asociatia Crescatorilor de Animale din zona Bran, intentioneaza si in acest an sa organizeze in zilele de 30 septembrie - 02 Octombrie 2011 , pe Platoul Inima Reginei - Bran sarbatoarea pastorala RAVASITUL OILOR in cadrul careia asa cum se obisnuieste din ultimii ani sa se desfasoare si FESTIVALUL BRANZEI SI PASTRAMEI editia VII.

Un loc important il vor avea pastorii si cainii lor ciobanesti,adevaratii eroi ai muntilor care vor participa la o parada, la incheierea careia vor fi premiati.

Gurmanzii nu vor fi uitati, intrucat li s-a pregatit o degustare a produselor de branza si pastrama care va culmina, asa cum e firesc, acordarea unor premii pentru cele mai reusite produse.

De la eveniment nu vor lipsi mesterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: tesaturi, blanuri, ceramica, precum si obiecte de uz pastoral.

Organizatorii va asteapta ca de obicei cu bucurie, bucate alese si cu multa ospitalitate!

Festivalul Ravasitul Oilor 2008

Iubitorii de natura, sarbatori rustice, de branza si pastrama sunt invitati la cea de-a patra editie a Festivalului Branzei si Pastramei - RAVASITUL OILOR, organizat de Primaria Bran si A.N.T.R.E.C. Brasov.

Ravasitul oilor
este de fapt o sarbatoare simbolica ce marcheaza sfarsitul anului pastoral. La festival, se va canta, juca si mai ales se vor manca pe saturate tot soiul de preparate specifice, si mai ales pastrama de oaie si bulz, udate cu must obtinut in gospodariile celor din zona Bran. Pe langa atractii gastronomice, la festival vor veni mesteri populari din toata tara care vor aduce cu ei numeroase obiecte facute manual, cum ar fi vase de ceramica, obiecte de port popular, carpete, sculpturi si multe altele.

Meniul sarbatorii contine obligatoriu dansuri pe cantece populare, toate dupa ce musafirii si localnicii isi pun incarcatura de bulz geto-dacic, pastrame si felurite branze intens mirositoare in burti. Branzeturile sunt reginele unei expozitii de maestrie culinara, zona de la poalele Bucegilor avand o productie mare de lactate. Branza la cetina, la cosulet, burduf, toate sortimentele specifice sunt expuse de producatori, cei care pe langa turisti asista la ravasirea oilor. Obiceiul ravasirii vine in incheierea masurisului laptelui care are loc in primavara. Atunci fiecare proprietar de oi/vaci afla cata branza i se cuvine in toamna.

Pe langa ""Ravasitul Oilor"" autoritatile branene s-au orientat cu simtul lor comercial spre un Concurs al branzeturilor si pastramei. Pentru acesta se fac demonstratii de inalta maiestrie culinara, patronate de asociatii de profil din domeniul turistic. Tot acum aveti ocazia sa admirati si cumparati obiectele aduse aici de mesteri populari din intreaga Romanie. De la oua incondeiate si pana la obiecte vestimentare, paleta e extrem de variata, ca si programul evenimentelor si cel al obiectivelor. Le-ati vazut si pe acestea? Faceti o drumetie sau o plimbare pe dealurile mangaiate cu ultimile forte ale caldurii soarelui din acest an.

Ravasitul oilor va poate oferi ocazia sa aflati despre viata ciobanilor. Daca stiti cum sa-I abordati veti afla dedesubturi si un retetar bogat. O oita tinuta pe munte usureaza buzunarul cu aproximativ 20 ron/sezon, iar pentru vaci pretul este de 15 ori mai mare, dar si cantitatea de branza e mult mai mare (aprox. 70kg., in comparatie cu aprox. 5 kg. de branza pe care le aduce o barsana).

Ciobanii nu isi obtin castigul exclusiv din branza sau salarii, ci din vanzarea carnii, in special a celei de berbecuti.
Preocuparile oierilor sunt indreptate catre intrarea in Uniune, caci aceasta se pare va aduce reglementari serioase in procesul de productie. S-ar putea sa fie nevoie de aparataje si norme igienice aparte. Daca branza de cetina si burduf vor fi recunoscute ca produse originale romanesti aceste temeri vor fi de domeniul trecutului, spun crescatorii.

Un eveniment traditional foarte cunoscut si apreciat in zona brasovului, Ravasitul Oilor este organizat timp de 40 de ani, din 1968, completandu-se armonios cu Festivalul Branzei si al Pastramei, aflat la editia a IV-a. Ambele evenimente au loc in perioada 27-28 septembrie in Bran, pe Platoul Inima Reginei.

Festivalul Branzei si al Pastramei, editia a IV -a

Programul festivalului

Sambata : 27 Septembrie 2008
Ora 10.00 Deschiderea Expozitiei Gastronomice cu Vanzare
Produse de Branza si Pastrama
Serbare Campeneasca

Ravasitul Oilor

Duminica: 28 Septembrie 2008
Ora: 10.00 - Expozitie Animale.
- Prezentare de rase ovine,vanzare si schimb de berbeci
Ora: 11.00 - Evaluarea pe specii a celor mai frumoase exemplare.
Ora: 12.00 - Expozitie Canina
Ora: 12.30 - Cuvantul Oficialitatilor
Ora 13.00 - Premierea celor mai frumoase exemplare
Ora: 14.00 - Degustarea si Premierea celor mai bune
Produse de Branza si Pastrama

Organizatori: Primaria si Consiliul Local Bran, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si ANTREC