Monumente Caransebes | Obiective turistice in Caransebes | Caransebes centru turistic

Caransebes Monumente | Obiective turistice Caransebes | Puncte de interes turistic Caransebes
Cazare Romania > Banat > Judetul Caras-Severin > Cazare Caransebes > Monumente Istorice Caransebes


 
 

Monumente Istorice Caransebes

Oferte Caransebes 2021 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Statuia Generalului Ioan Dragalina
Situata in centrul parcului ce ii poarta numele, statuia a fost dezvelita la 3 iunie 1943 (ziua eroilor). Il reprezinta pe general intr-o recunoastere cu harta si binoclul in mana. Este opera sculptorului Mihail Onofrei.
Pe soclul cu cei doi lei care o strajuiesc a fost, pana in anul 1918, statuia imparatului Franz Josef, dezvelita in anul 1906.

Statuia Pro Patria
Situata in centrul orasului, in fata internatului liceului Traian Doda, a fost dezvelita in anul 1918 in memoria elevilor romani cazuti pe campul de lupta in primul razboi mondial.
Daltuita in marmura alba de Ruschita de catre sculptorul Horvay, reprezinta un tanar ingenunchiat sprijinit in sabie care multumeste divinitatii ca i-a dat puterea necesara sa invinga hidra razboiului. Cu mult talent, sculptorul a realizat statuia ce reprezinta lupta binelui impotriva raului.

Bustul Episcopului Ioan Popasu
Situat in curtea Seminarului teologic, il reprezinta pe primul episcop caransebesean in reinfiintata Eparhie a Caransebesului (1865). Bustul este opera sculptorului Dumitru Barloi si a fost dezvelit in anul 1935, fiind asezat in piata Primariei, pe latura de est a Bisericii Romano-Catolice. Bustul a fost asezat pe soclul statuii imparatesei Elisabeta (Sisi) care a fost dezvelita in anul 1918.

Bustul Arhimandritului Dr. Iosif Olariu
Situat in curtea Seminarului teologic, reprezinta pe profesorul in teologie Dr. Iosif Olariu. Opera a sculptorului Moga, a fost dezvelit la 8 decembrie 1936, fiind amplasat in piateta din fata actualei Banci Comerciale Romane.

Statuia Maternitate
Situata in curtea Spitalului municipal, este opera sculptorului Traian Baia, a fost dezvelita in toamna anului 1974. Reprezinta o femeie ce poarta pe umarul ei un copil.

Statuia Generalului Traian Doda
Situata in parculetul din centrul orasului, in imediata apropiere a internatului liceului Traian Doda. Este opera sculptorului Petre Comisarschi. A fost dezvelita la 3 iunie 1995.

Monumentul Luptatorilor Impotriva Comunismului
Situat in fata Bancii Comerciale Romane a fost dezvelit, in noiembrie 2000, prin grija celor care au supravietuit inchisorilor comuniste.

Monumentul Eroilor din Revoluita din Decembrie 1989
Situat in parcul de langa Biserica Romano-Catolica, pe locul unde a fost monumentul imparatesei Elisabeta, a fost inaltat in amintirea Revolutiei din Decembrie 1989 si a eroilor cazuti din oras.

Placi comemorative:
- Placheta de pe casa Generalului Ioan Dragalina (Str. Ardealului, nr. 6).
- Placheta de pe casa profesorului Antoniu Sequens (Str. Constantin Diaconovici Loga, nr. 8).
- Placheta de pe casa prozatorului Sorin Titel (Str. Mihail Kogalniceanu, nr. 17)
- Medalionul poetului George Suru, placat pe Casa de Cultura (Str. Mihai Viteazu, nr. 6)
- Placheta de pe casa unde a locuit renumitul taragotist si culegator de folclor Luta Iovita (Str. Poiana, nr. 5)
- Sigilul stilizat al Comitatului Caras-Severin placat pe cladirea Gradinitei nr. 2 cu orar prelungit (Str. Mihai Viteazu, nr.7)