Istoria Orasului Orsova | Istoric Orsova | Geneza Orsova | Date cronologice Orsova

Istoria Orasului Orsova | Istorie Istoric Orsova | Orsova Date cronologice




Cazare Romania > Cazanele Dunarii > Judetul Mehedinti > Cazare Orsova > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Orsova 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Orsova

Nota 6.7 din 10 pe baza a 2 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Orsova

 
     
 
 
 
     
 
 

Importanta strategica si economico-sociala precum si caracterele geografice distincte ale Defileului Dunarii la Portile de Fier sunt principalele motive care au generat din vechi timpuri atentia oamenilor de stiinta asupra acestei regiuni. In unele lucrari ale scriitorilor din antichitate si din evul mediu timpuriu apar primele informatii de natura geografica cu privire la defileul carpatic al Dunarii.

Exista o seama de relatari in lucrarile geografice si cartografice apartinind unor istorici si geografi arabi si italieni. Documentele cartografice se inmultesc incepind cu sec. al XVIII- lea, intre acestea figurind harta Tarii Rominesti a stolnicului Cantacuzino, tiparita la Padova in 1700, harta lui Schwant pentru Oltenia in 1723, harta arominului Rhigas din Velestin aparuta la Viena in 1797.

Secolul al XIX-lea continua sa imbogateasca documentele cartografice in care figureaza zona Defileului Dunarii. Inceputul il face geomorfologul A. Penck, care, in 1891 emite ipoteza ca valea transversala a Dunarii prin Carpati este un canal de scurgere straveche care a supravietuit ridicarii catenei muntoase si scufundarii bazinelor depresionare despartite de inaltimile lor.

In anul 1896 Fr. Toula explica formarea defileului prin saparea unei vai din amonte spre aval ca urmare a inaltarii lacului Panonic. In aceeasi perioada, G. Ionescu si M. Draghiceanu explica formarea defileului prin existenta unei falii. Iar in anul 1902 geograful francez Em. De Martonne formuleaza ipoteza captarii unei Dunari panonice de catre un riu cu nivel de baza mult mai jos, care curgea spre lacul Cimpiei Romine aflat iin continua regresiune spre est. Aceasta ipoteza a fost sustinuta de G. Vilsan . Geograful sirb J. Cvijic formuleaza ipoteza antecedentei care sustine ca fluviul a format valea prin munti pe traseul unei vechi strimtori marine miocene, a carei existenta este probata de resturile sedimentare din depresiunile alaturate.Cunoasterea completa a zonei se realizeaza prin efectuarea unor studii ample geografice folosite pentru elaborarea unei lucrari complexe: Geografia vaii Dunarii rominesti in 1969, editata sub egida Institutului de Geografie.