Istoric Harsova | Date Istorice Harsova | Date Cronologice Harsova

Istoric Harsova | Cazare in Harsova | Date istorice despre Harsova | Date cronologice Harsova
Cazare Romania > Dobrogea > Judetul Constanta > Cazare Harsova > Istoric Harsova


 
 

Istoric Harsova

Oferte Harsova 2021 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Putine sunt locurile din Dobrogea - acest tinut incarcat de istorie - care sa prezinte o dezvoltare istorica continua, din neolitic si pana in prezent, cum intalnim la Harsova.

Cercetarile arheologice au scos la iveala urme materiale care pun in lumina o convietuire neintrerupta de comunitati umane a caror zone incep in paleoliticul superior. Cel mai bine reprezentate sunt culturile neolitice care se deruleaza aproape didactic in straturile tell-ului de la Harsova si care reprezinta unul dintre cele mai importante centre arheologice specifice acestei perioade, nu numai din Dobrogea ci si din tara.

Desi nu la fel de bine reprezentate, culturile materiale apartinand epocii metalelor isi fac prezenta in perimetrul orasului Harsova prin citeva vestigii arheologice fiind suficiente in sustinerea ipotezei unei continuitati neintrerupte pe aceasta vatra. Creatorii acestor culturi sunt geto-dacii, stramosii directi ai poporului roman, una din cele mai puternice forte politico-militare ale lumii vechi.

Intemeierea cetatilor grecesti pe malul vestic al Pontului Euxim avea sa influenteze pozitiv dezvoltarea economico - sociala a getilor din Dobrogea prin permanentul contact ce a facilitat schimburi materiale si culturale intre civilizatia elena ?? cea mai dezvoltata in acea vreme - si cea getica in plin proces de afirmare.

Pentru Harsova, perioada greco - elenista este reprezentata de existenta a cetatii Histria care falicita difuzarea produselor grecesti in tinuturile getice din stanga Dunarii.

Cucerirea Dobrogei de catre romani avea sa confere noi dimensiuni acestor locuri. Cu spiritul lor practic, romanii si-au dat seama inca de la inceput de importanta strategica a acestor locuri si, in vremea lui Traian sau poate mai devreme, a fost durata din piatra si caramida o puternica cetate fortificata, pe locul in care va fi existat mai inainte cea getica, cunoscuta sub numele de Carsium in prezent orasul Harsova.