Manastirea Buna Vestire

Manastirea Buna Vestire




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Giurgiu > Cazare Bolintin Vale > Manastirea Buna Vestire


 
 

Manastirea Buna Vestire

Oferte Bolintin Vale 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Autor Gabriela Dumitru
(drepturi de autor text si poze)


Sfanta manastire Buna Vestire, Bolintin-Vale, jud. Giurgiu

Moaste ale Sfantului Nectarie de la Eghina
se afla si in sfanta manastire
Buna Vestire de la Bolintin-Vale, jud. Giurgiu.

HRAM
09.11.2012 - Vineri - Sfantul Ierarh Nectarie de la Eghina
11.11.2012 - Duminica - Sfantul Mare Mucenic Mina
Manastirea Buna Vestire se afla la 30 Km fata de Bucuresti (autostrada Bucuresti-Pitesti), la cca 5 Km de orasul Bolintin-Vale.

In anul 2010 manastirea Buna Vestire Bolintin a fost imbogatita cu un dar de mare pret, daruit de Mihail, Episcopul Episcopiei Romane a Australiei si a Noii Zeelande, o particica din moastele Sfantului Ierarh Nectarie al Eginei.
Sfantul Ierarh Nectarie si-a inceput deja lucarea sa si multi din cei veniti la manastirea Buna Vestire de la Bolintin au primit raspuns rugaciunilor lor.

Sfanta manastire Buna Vestire, Bolintin-Vale, jud. Giurgiu

Obste: de calugari
Hram : Buna Vestire, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Mare Mucenic Mina si Sf. Sava
Localizare: Orasul Bolintin-Vale, jud. Giurgiu
Acces: din A1 Bucuresti - Pitesti, de la indicatorul spre Bolintin-Vale (17 km din Linia de Centura), DJ 601 si DL spre SV 10,5 km pana la manastire.

Manastirea cu hramul Buna Vestire de la Bolintin a stat la rascruce de drumuri si vremuri, ca sfant lacas de inchinaciune.
Istoricul Petre S. Nasturel demonstreaza, pe baza unuei insemnari descoperite pe un manuscris grecesc aflat la Muntele Athos, ca manastire de la Bolintin exista si in timpul domnitorului Basarab I, 1310 – 1352, fiind chiar una din cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca.
Manastirea din Padurea cea Mare de la Bolintin-Vale, consemneaza Constantin Balan in lucrarea sa "Vetre de sihastrie romaneasca, "este considerata una din cele mai vechi sihastrii din Codrii Vlasiei", iar in Patericul Romanesc, in timpul primului Mitropolit al Tarii Romanesti, Iachint de Vicina (1372), apare alaturi de manastirile Tismana, Curtea de Arges, Campulung-Muscel, Cozia, Snagov, Targoviste, Tanganu, Cotmeana, este mentionata si manastirea de la Bolintin-Vale.
Alexandru Aldea emite primul hrisov care atesta existenta manastirii:
"1433 (6941) Martie 15, [Targoviste] – Hrisovul lui Alexandru marele voievod, ce-l da manastirii din Padurea cea Mare, unde este Buna Vestire, peste apa Argesului, impotriva Bucsanilor, ca sa-i fie satu ce sa numeste Bolintinu jumatate, i proci."
Prima referire la ctitorirea manastirii Buna Vestire de la Bolintin-Vale o gasim intr-un document emis de Alexandru-Voda Coconul, la 2 martie 1626, in care se face trimitere la cel care a ctitorit manastirea "ce se numeste Bolintinul… care a fost facuta din temelia ei de raposatul Pilea logofatu" care a inzestrat-o cu "Pilestii toti, cu tot hotarul, Bolintinul pe jumatate, o vie la Razvad si salase de tigani."
Pilea logofatu a facut parte din neamul Izvoranilor de langa Pitesti si a fost calugarit sub numele de Filotei monahul, dupa tarnosirea manastirii Cozia. Ulterior, spre sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran (1417), Pilea, fiind logofat in Sfatul Domnesc, a ridicat manastirea cu hramul Buna Vestire in Padurea cea Mare de la Bolintin-Vale. tinand seama ca exista o veche sihastrie inca din secolul al XIV-lea, inseamna ca a ridicat manastirea pe locul vechii sihastrii. Dupa ce domnitorului Mihail I a fost ucis Pilea s-a retras la manastirea de la Bolintin, unde a si murit in anul 1420.
Domnitorii care vor urma dupa Mircea cel Batran vor adauga la daniile facute de Pilea Logofatul altele, asezand manastirea de la Bolintin in randul manastirilor de vaza ale tarii Romanesti. Enumeram mai jos cateva dintre daniile domnitorilor: Vlad Voievod (1436-1446), Vladislav al II-lea (1447-1456), Basarab voievod (1474-1477), Basarab cel Tanar (1477-1482), Neagoe Basarab (1512-1521).
La acestea s-au adaugat daniile facute de jupaneasa Caplea (mijlocul secolului al XVI-lea): mosiile de la Dragomiresti si de la Carstinesti, ocinele de la Spantog, Branistari, Izvorani si mai multe salase de tigani.
Socrii lui Mihai Viteazul - Mandea din Izvorani si sotia sa Neacsa, au daruit partea lor din Bolintin si pamantul de peste Arges manastirii Buna Vestire. De acea in memoria colectiva va ramane aceasta suprafata cu denumirea de Mihaiu Voda.
Mosia manastirii Buna Vestire se intindea de la raul Rastoaca (Sabar), peste apa Argesului pana in vadul raului Ilfovat.
O lunga perioada de timp mosia manastirii a cuprins satele Bolintin-Vale, Malu-Spart, Ogrezeni, Mihai Voda (Pilesti), Bucsani si detinea satele Buranesti, Elhoveni, Dragomiresti, vii la Aninoasa, Viforata, Izvorani, balti si multe salase de tigani. Era la fel de bogata ca manastirea Dealu si Snagov.
Din anul 1651 mosiile manastirii sunt preluate de manastirea Mihai-Voda de la Bucuresti, dar intra in posesia acestora abia din 1747 prin "porunca domneasca’’.
Din acest moment pana la secularizarea averilor manastiresti in 1864 mosia fostei manastiri de la Bolintin-Vale este administrata de calugarii de la manastirea Mihai-Voda de la Bucuresti.
Manastirea Buna Vestire din Padurea ce Mare de la Bolintin-Vale dispare la mijlocul secolului al XVIII-lea, probabil, arsa de turci pana in temelii.
Cercetarile istorice facute de Nicolae Iorga si Ion Ionascu nu au putut stabili pozitia vechii manastiri, neexistand nici o urma a vechii asezari monahale.

Renasterea manastirii Buna Vestir
Pe parcursul a peste cincisprezece ani am cercetat documente de la Arhivele Statului si de la Primaria din Bolintin-Vale, am studiat istoria tarii Romanesti, istoria padurilor, lucrari ce contineau scurte insemnari cu privire la existenta manastirii Buna Vestire de la Bolintin-Vale. Am cules informatiile care s-au transmis pe cale orala de la locuitorii din jurul Bolintinului, batrani, preoti, ingineri, despre manastirea Buna Vestire din Padurea cea Mare, aducand noi dovezi despre existenta vechii manastiri.
Am cautat informatii si am identificat asezarea si a altor manastiri care au existat in acea perioada in vecinatatea manastirii Bunavestire de la Bolintin-Vale (Cascioarele, Babele, Roata si Gaiseni).
Pe baza acestor informatii in anul 2001 ca absolventa a Facultatii de Teologie Ortodoxa am sustinut lucrarea de licenta cu tema "Buna Vestire, manastirea din Padurea cea Mare de la Bolintin", lucrare care a fost publicata si se incheia astfel: "Sper ca manastirea sa reinvie, iar clopotele sa rasune din nou peste padure si oameni."
Preasfintitului Varsanufie Prahoveanul, luand cunostinta de continutul lucrarii de mai sus, luminat de harul divin, hotaraste reinvierea vechiului lacas, pentru considerentul ca ar fi reprezentat la acea vreme singura unitate monahala din zona de nord a judetului Giurgiu, cu un impact important pastoral-misionar pentru cler si credinciosi.
Cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist si cu osteneala Preasfintitului Varsanufie Prahoveanul, in perioada 2001 – 2004, cu aprobarea Consiliului Economic al Manastirii Radu Voda, a fost achizitionat terenul din zona cunoscuta sub denumirea de ’’Mihaiu Voda", situat intre localitatile Bolintin-Vale si Bucsani.
in 2004 un sobor de preoti, in frunte cu Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a sfintit locul pentru ridicarea noului schit, metoh al manastirii Radu Voda din Bucuresti, ce urma sa-i aiba ca ocrotitori spirituali pe Sfantul Ierarh Nectarie, Sfantul Mare Mucenic Mina si Sfantul Sava cel Sfintit.

Pana in anul 2007, cu ajutorul credinciosilor din localitatile din jurul manastirii si a preotilor din parohiile invecinate si a calugarilor de la manastirea Radu Voda, s-au construit cinci chilii, o trapeza, doua grajduri, gospodaria anexa si s-a realizat amenajarea initiala a drumurilor.
De asemenea, incepand cu anul 2005 Preasfintitului Varsanufie Prahoveanul face formalitatile necesare pentru construirea noului sfant lacas.
Preasfintia sa Varsanufie Prahoveanul a construit noul lacas cu truda si rugaciune neincetata, redand locuitorilor de pe aceste meleaguri bucuria de a se ruga acolo unde sihastrii si calugari s-au nevoii candva si s-au rugat "pentru neamul acesta si tara aceasta".
La initiativa si cu osteneala Preasfintitul Varsarnufie Prahoveanu, intemeietorul sfantului lacas de la Bolintin-Vale, a parintilor sai, Domnica si Petre Gogescu, prin jertfa si stradania ctitorului bisericii doamna Elena Nicolae si a familiei sale, sotul - Nicolae Dumitru, copiii - Catalin George si Alina Valentina, din ziua sarbatoririi a Sfantului Prooroc Ilie a anului 2005 si pana la sfarsitul anului 2007, s-a ridicat biserica manastirii.
Ctitori ai manastirii Buna Vestire sunt si parintele staret Mina, doamna Milica Dan si familia sa, sotul – Florica, copiii – Elena, Gabriela si Alexandru.

in anul 2000, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din 23 februarie la propunerea Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, fusese aprobata infiintarea Episcopiei Giugiului, prin desprinderea judetului Giurgiu din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor. in ziua de 8 februarie 2006 in scaunul de episcop al Giurgiului a fost ales Preasfintitul Parinte Ambrozie. in cuvantarea tinuta o data cu evenimentul intronizarii Prea Sfintiei Sale Ambrozie la 9 aprilie 2006 ca prim episcop al Giurgiului, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist face referire pentru prima data in mod oficial la Manastirea Buna Vestire de la Bolintin-Vale.

in momentul intronizarii Preasfintitului Parinte Ambrozie, ca episcop al Giurgiului, functionau in judetul Giurgiu doar doua manastiri – Comana si Delta Neajlovului. in sedinta Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei din 15 februarie 2008, la convocarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, potrivit temeiului nr. 498/2008, s-a hotarat transformarea metocului manastirii Radu Voda din Bucuresti, situat in localitatea Bolintin-Vale, judetul Giurgiu, in Manastirea Buna Vestire – Bolintin-Vale, (manastire de calugari) si trecerea acesteia sub jurisdictia canonica si administrativa a Episcopiei Giurgiului.
Preasfintitul Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, inconjurat de soborul de preoti, diaconi si de parinti consilieri de la Centrul Eparhial deseori a cercetat obstea Manastirii Buna Vestire. Aici, in biserica manastirii, Preasfintia Sa a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasca si tot aici, intaistatatorul eparhiei noastre a hirotonit preoti si diaconi, si a rostind pentru credinciosi cuvinte de zidire duhovniceasca.

Noua manastire ridicata "peste apa Argesului" are ca ocrotitori pe Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul, Sfantul Mare Mucenic Mina si Sfantul Sava cel Sfintit, cu binecuvantarea Fericitului intru adormire Teoctist Patriarhul.

In anul 2010 manastirea a fost imbogatita cu un dar de mare pret, daruit de Mihail, Episcopul Episcopiei Romane a Australiei si a Noii Zeelande, o particica din moastele Sfantului Ierarh Nectarie al Eginei.
Sfantul Ierarh Nectarie si-a inceput deja lucarea sa si multi din cei veniti la manastirea Buna Vestire de la Bolintin au primit raspuns rugaciunilor lor.

Ca staret al Manastirii Buna Vestire este parintele Mina, care din anul 2007 a reusit sa dinamizeze viata duhovniceasca a sfantului locas si, de asemenea, s-a ingrijit de impodobirea bisericii si aducerea in buna randuiala a starii materiale din manastire. Necontenit vin aici, intr-un loc unde pana de curand nu exista mai nimic, sa se inchine si sa se roage, crestini din diferite localitati, fiind intampinati de parintele staret cu grija si dragoste parinteasca.

Astazi clopotele manastirii se aud peste Padurea cea Mare, peste campie, in toate satele din imprejurimi. Frumusetea locului in care este ridicata noua manastire aduce liniste in sufletele tuturor. Oamenii penru o vreme lasa totul in urma si regasesc aici taina credintei, a smereniei, a iertarii. Rugaciunea rostita in taina aduce fiecaruia speranta, bucurie, alinare.

Manastirea Buna Vestire Bolintin-Vale
Adresa: loc. Bolintin-Vale, 085100, jud. Giurgiu, C.P. 10 O.P. Bolintin- Vale
Staret: PC.Protos. Mina Strainu
Tel: 0765 488 745
Cont nr. RO63BRDE190SV08675281900
B.R.D. Sucursala Bolintin-Vale
www.buna-vestire.ro

.

Autor Gabriela Dumitru
(drepturi de autor text si poze)