Soroca Istorie | Istorie Soroca Republica Moldova | Orasul Soroca Istorie

Republica Moldova Soroca Istorie | Istoria orasului Soroca | Informatii localitatea Soroca




Cazare Romania > Republica Moldova > Cazare Soroca > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Soroca 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Soroca

Nota 8.8 din 10 pe baza a 1 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Soroca

 
     
 
 
 
     
 
 

Fiind situat la un vad al Nistrului, orasul a jucat un rol important pentru principatul Moldovei in Evul Mediu. Bizantinii il numeau Polihronia, comerciantii din GenovaOlihonia, iar in documente din anul 1499 orasul apare sub numele actual, Soroca. Stefan cel Mare a construit aici o cetate, pentru a pazi vadul impotriva Tatarilor. Zidurile cetatii au fost apoi refacute si prelungite de Petru Rares.

Cetatea a fost transformata in forma actuala de arhitecti din Ardeal in 1543 si 1546. Constructia are o forma perfect rotunda cu 5 turnuri, avand o distanta identica unul de altul. De obicei locuiau numai soldatii in citadela, dar pe timp de ocupare se adapostea si populatia locala.

In 1812 cetatea si orasul au trecut in stapanirea imperiului Rus, si pe langa populatia bastinasa de Moldoveni s-au stabilit aici si numerosi Rusi, Ucraineni si Evrei. Populatia ruseasca, ucraineana si evreiasca a continuat sa creasca si dupa unirea primei Republici Moldovenesti (1917-1918) cu Romania, din pricina afluxului de refugiati care fugeau de dincolo de Nistru, pentru a scapa de colectivizare, de marele Holodomor sau de prigoana NKVD-ului.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, orasul a suferit distrugeri si deportari de populatie, sovieticii deportand intai (1940-1941) pe moldovenii bastinasi care lucrasera pentru statul roman (functionari, juristi, profesori...), pe popi si pe refugiati, romanii si germanii deportand apoi (1941-1944) pe evrei si pe toti cetatenii banuiti ca ar sustine sistemul sovietic. Deportarile spre Kazahstan si Siberia au fost reluate intre 1945 si 1954[1].

Ulterior, in timpul regimului comunist orasul a devenit un centru industrial important pentru nordul Moldovei, cu o populatie in mare parte noua, fie moldoveana venita de la sate, fie ruseasca sau ucraineana.