Harta Romania | Tara Romaneasca | Informatii utile Romania

Harta Romaniei | Informatii utile Romania | Date generale Romania | Tara Romaneasca
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Romania

 
 

Harta Romania

Harta Romania | Tara Romaneasca | Informatii utile Romania
 
     

 
 

Date generale Romania

Suprafata: 237.500 km patrati
Pozitie geografica: latituddine nordica 43 15" - 48 15" si longitudine 2015" - 29 41"
Populatia: 22.760.449 locuitori
Densitatea populatiei: 96 locuitori/km patrat
Capitala si orasul cel mai mare: Bucuresti (2.064.474 locuitori)
Limba oficiala: romana
Produse importate: masini, titei, cocs, minereuri feroase, vehicule, fier.
Produse exportate: masini, echipament industrial, cherestea,produse petroliere, cereale, bovine,carne.
Moneda nationala: leu
Produs intern brut (PIB): 22.759 milioane dolari americani
Forma de stat: republica

Asezare Geografica
Muntii Carpati se extind in directia nord - sud in centrul tarii, continuandu-se prin Alpii Transilvaneni, si atigand altitudinea de 2548m in Muntele Negoiu. La vest de acesti munti este situata Campia Transilvaniei, un bazin de 400-500 m, iar in vest se afla zone de ses cu soluri de loess.

Clima Romania
Clima continentala central-europeana se manifesta prin ierni friguroase si veri destul de fierbinti. In Bucuresti temperatura medie a lunii iulie este de 23C, cea a lunii ianuarie este de -3C, iar cantitatea de precipitatii anuala este de cca. 60 cm.

Minerit, Industria Energetica
Productia de titei este de aprox. 6,6 milioane tone, iar exploatarea de gaz metan din apropierea Clujului atinge 28.000 metri cubi anual. In Carpatii Occidentali, in Petrosani, se extrag anual 43 milioane tone de lignit. Energia electrica este produsa in proportie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc lignit, petrol si gaz, iar restul de 23% este dat de hidrocentrale.

Agricultura
46% din suprafata totala este cultivata, iar19% se foloseste ca pasune. Mai mult de un sfert de populatie este angajata in agricultura. Terenuri arabile foarte fertile se gasesc in zonele de ses din Campia Transilvaniei, Campia Romana, Moldova si campiile din vestul tarii. Se cultiva pretutindeni grau, porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar si cartofi. Langa Oradea se cultiva canepa, in Campia Romana tutun, iar in Moldova sunt zone viticole. Fermele au fost colectivizate in timpul regimului comunist, dar in 1991 guvernul a permis restabilirea proprietatii private a parcelelor de pana la 10 hectare. 27% din teritoriul tarii este acoperit de paduri, industria de cherestea si de mobila sunt dezvoltate.

Industrie
Industria grea cuprinde otelariile din Hunedoara si Resita, iar industria chimica este si ea prezenta in majoritatea oraselor mari. Dezvoltarile actuale au vizat mai ales cresterea productiei de bunuri de larg consum.

Transportul
Lungimea totala a retelei feroviare in Romania, reprezentand cele mai insemnate cai pentru transportul de marfa, este de 11.348 km, din care 3328 km sunt electrificati. Reteaua de drumuri publice totalizeaza 72.799 km, din care mai putin de jumatate sunt drumuri asfaltate.

Orase
Bucuresti, pe malul raului Dambovita, este cel mai mare centru industrial al tarii. 15% din populatia Romaniei traieste in mediul urban, iar acest procent este in continua crestere. Al doilea oras ca marime este Brasovul, cu o populatie de 323.835 locuitori. Constanta (350.476) este cel mai mare port.

 
     
 
 
 
     
  
 

Romania link-uri utile | Informatii utile Romania