Harta Finlanda | Poze Finlanda | Informatii utile Finlanda

Harta Finlanda | Informatii utile Finlanda | Date generale Finlanda | Poze si imagini Finlanda




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Finlanda

 
 

Harta Finlanda

Harta Finlanda | Poze Finlanda | Informatii utile Finlanda
 
     

 
 

Suprafata: 337.032 km2

Asezare geografica: latitudine nordica 59° 30" - 70° 50" , longitudine estica 19° 70" - 31° 35"

Populatia: 5 029 000 locuitori

Densitatea populatiei: 16 locuitori/ km2

Capitala: Helsinki (492 000 locuitori)

Limbi oficiale: finlandeza si suedeza

Importa: masini, unelte, titei si produse petroliere, produse chimice, otel, textile, vehicule si alimente.

Exporta: hartie, celuloza, furnituri, busteni, produse din lemn, vapoare, imbracaminte.

Moneda oficiala: marca finlandeza (1 markka = 100 pennia)

Produsul intern brut (PIB): 77 900 milioane de dolari SUA

Forma de guvernamant: republica

Caracteristici Geografice
Tara este in cea mai parte de joasa altitudine. Cel mai inalt punct este varful Haltiotunturi, ce se afla in Lapon, in Nord-Vestul tarii, avand inaltimea de 1328 m. Altitudinea medie este de150 m , dar campiile de pe langa coasta sin sudul si vestu tarii abia sunt la 20 de metri. Denumirea tarii in finlandeza este Suomi, adica "Tara lacurilor". Cele aproximativ 55000 de lacuri acopera 10% din suprafata totala tarii. Majoritatea lor s-au format in era glaciara in adanciturile create de gheata si prin depunerile de aluviuni lae fluviilor. Cel mai mare dintre sistemele de coline morenice se intinde in jurul lacului din sudul Tampere-ului. Regiunile pe langa coasta sudica sunt cele mai fertile din tara.

Clima
Temperatura medie in Helsinki este de -6° C in ianuarie si 17° C in iulie. Mergand spre nord, temperatura devine din ce in ce mai scazuta. In sud , iarna dureaza 3-4 luni, dar regiunea din nord este acoperita cu zapada din octombrie pana in aprilie sau chiar mai mult. Iarna toate apele curgatoare si lacurile ingheata. La Cercul Polar de Nord, de la sfarsitul lunii noiembrie pana la mijlocul lunii ianuarie, este intuneric complet, in iunie - iulie insa soarele nu apune deloc deloc (" Nopti albe"). Vara regiunea mlastinoasa la nord de Cercul Polar de Nord, este plin de tantari. Cntitatea medie anuala de precipitatii in Helsinki este de 65 cm. Regiunile nordice sunt mai secetoase, cantitatea medie de precipitatie anuala fiind de circa 40 cm, din care 30% este zapada.

Padurile
Suprafata Finlandei este acoperita de paduri in proportie de 60%.Industria lemnului produce in principal hartie si furnituri. Veniturile economiei Finlandeze provin in 40% din prelucrarea lemnului. Finlanda este cel mai mare exportator de celuloza din Europa, al doilea ca exportator de hartie si al treilea ca exportator de furnituri. Majoritatea padurilor sunt in proprietate privata. Exploatarea lemnului se face in principal pe teritoriile sudice, desi padurile se intind peste Cercul Polar de Nord. Din cele 30-31 milioane de hectare de paduri, pe 19,7 se desfasoara silvicultura organizata. Pe langa lacuri si gurile fluviilor s-au construit gatere si fabrici de celuloza. Majoritatea fabricior produc nu numai cherestea , dar o si prelucreaza in continuare.

Economia Energetica si Industria
Energia cascadelor se utilizeaza in hidrocentrale. Necesarul de energie al tarii este acoperit in proportie de 22% de centrale nucleare si mai mult de jumatate de termocentrale in care combustibilul este titeiul provenit din import. Cele mai importante ramuri ale industriei sunt metalurgia si prelucrarea lemnului. Centrele metalurgice si de constructii de masini sunt: Helsinki, Tampere, Turku si alte orase mai mici. Aceasta ramura acopera 30% din exportul tarii. Industria navala produce in principal bacuri si nave spargatoare de gheata. Alte ramuri importate sunt industria de mase plastice si cauciuc, industria farmaceutica si electronica.

Mineritul
Finlanda este bogata in zacaminte de cupru, fier, nichel, argint, plumb, crom, cobalt, mercur, vanadiu si zinc. Combustibile fosile fosile nu sunt , desi in sate se utilizeaza turba pentru incalzire. Mineritul de cupru in Outokumpu dateaza inca din 1910, si este folosit de industria electronica. Zacamintele de minereuri de fier din zona Otanmanki, sunt pe locul doi ca importanta. Vanadiul si cobaltul sunt componente ale diferitelor aliaje speciale de otel. Finlanda este al saselea producator pe nivel mondial de aliaje de otel cromat. In multe locuri se exploateaza lutul in vederea fabricarii de caramida. Lutul special, ce se gaseste in imprejurimile capitalei Helsinki este materia prima a productiei de portelan.

Transportul
Din cele 5883 de km de cai ferate s-au electrificat 30%. Reteaua de drumuri publice are 129 246 de km, din care 40% in proprietate privata. Caile de transport fluvial au lungimea totala de 6675 km, totodata traficul naval intre insule si de-a lungul coastei este insemnata. Pe un sistem de canale cu lungimea de peste 9000de km se transporta busteni pentru constructii. Comertul Finlandei se desfasoara in principal pe mare, chiar si cu vecina ei, Suedia, deoarece sistemele de cai ferate difera prin ecartament. Flota maritima comerciala are 79 nave cu o capacitate de o mie de tone sau mai mult . Cel mai mare port este Helsinki.

Agricultura
Doar 7% din suprafata tarii este arabila, si inca un procent este cu pasune. 9% din populatia activa lucreaza in agricultura. Se cultiva in principal grau, orz, secara, ovaz, cartofi si teritorii insemnate sunt folosite cu fanete. Efectivul de bovine este de 1,4 milioane, de porcine 1,3 milioane iar undeva peste 6 milione este numarul pasarilor de curte. Numarul de reni se estimeaza la 364000. Terenurile potrivite pentru agricultura se situeaza in sudul tarii. Un sfert din gospodarii au sub 20 de hectare, iar trei sferturi isi desfasoara acticvitatea pe un teritoriu sub 5 hectare. Acestea s-au instalat in imprejurimile lacurilor si pe terenurile despadurite. La nord sunt mari crescatorii de reni.

Populatia
Poporul Finlandei este de origine scandinavo-baltica, dar laponiii provin din Asia. 935 din populatie are limba materna finlandeza, 89% din populatie este de religie luterana, iar 1% apartine bisericii ortodoxe.

Orasele Mari
62% din finlandezi locuiesc in mediu urban. In Helsinki se concentreaza 20% din populatia Finlandei, Tampere are 172500 de locuitori iar Turku are 159000.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Finlanda link-uri utile | Informatii utile Finlanda