Harta Europa | Continente pe Globul Pamantesc | Destinatii Turistice in Europa

Harta Europa 2022 | Cele mai exotice destinatii turistice Europa | Harti interactive si informatii utile | Harta Europei | Harta rutiera Europa
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa

 
 

Harta Europa

Harta Europa | Continente pe Globul Pamantesc | Destinatii Turistice in Europa
 
     

 
 

Date generale Europa

Europa este, geologic si geografic, o peninsula, formand cincimea vestica a Eurasiei. Este considerata, in general, ca un continent de sine statator, desi aceasta este mai mult o definitie culturala decat una pur geografica. Europa este marginita la vest de Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic - la nord, Muntii Urali si raul Ural - la est, Marea Caspica, Muntii Caucaz si Marea Neagra - la sud-est si Marea Mediterana - la sud.

Ca marime, Europa este penultimul continent din lume, fiind putin mai mare decat Oceania, cu o suprafata de 10.600.000 km. Ca populatie este al doilea continent in lume, dupa Asia, cu aproximativ 700.000.000 de locuitori, sau 11% din populatia lumii. Europa este formata din 49 de tari, una dintre acestea fiind, si tara nostra, Romania.

Punctele extreme ale Europei

Cel mai nordic punct - Capul Fligeli, Insula Rudolf, Tara Franz Josef, Rusia 81 48" 24"" N
Cel mai sudic punct - Gavdos, Grecia 3448"02"" N
Cel mai vestic punct - Bjargtangar, Islanda 2432"03"" V
Cel mai estic punct - Capul Jelania, Insula Severny, Novaia Zemlea, Rusia 69 05" 31"" E

Scurt Istoric al Europei
Europa are o lunga istorie a unor mari reusite culturale si economice, incepand din Epoca Bronzului. Originile culturii vestice sunt, in mod general, atribuite grecilor antici si Imperiului Roman, care a supus intreg continentul pentru mai multe secole. Dupa declinul Imperiului Roman, Europa a intrat intr-o perioada de stagnare, cunoscuta sub numele de Evul Mediu, care s-a terminat prin fenomenul numit Renastere si prin Noii Monarhi, ce aveau sa marcheze noi descoperiri, explorari si cresterea cunostintelor stiintifice.

Din secolul XV, natiunile europene, in special Spania, Portugalia, Franta si Marea Britanie, au construit mari imperii coloniale, cu dependente in Africa, America si Asia. Revolutia Industriala a inceput in secolul XVIII, ducand la o prosperitate sporita si, implicit, la o crestere de populatie. Dupa Al Doilea Razboi Mondial si pana la sfarsitul Razboiului rece, Europa a fost impartita in doua mari blocuri politice si economice: natiunile comuniste din Europa de Est si tarile capitaliste din Europa de Vest. In jurul anului 1990, blocul estic s-a dezintegrat.

Europa Mitologie

Europa era fiica regelui Agenor, care domnea in Fenicia. Vrajit de frumusetea ei, Zeus planuieste sa o fure, se preschimba intr-un taur frumos, si se alatura turmelor regelui.
In timp ce Europa, impreuna cu insotitoarele sale, culegea flori, remarca frumusetea taurului pe care-l incaleca. Zeus o rapeste, ducand-o pe insula Creta.
Pe insula o seduce (tainuindu-i ca are sotie), astfel, ea ii devine amanta.
Afland adevarul, Europa, inselata, se arunca de pe o stanca in mare, insa Afrodita o salveaza. Pamantul pe care a fost adusa de Zeus va primi numele ei. Europa i-a daruit lui Zeus doi fii: Minos, care va ajunge regele Cretei, si Eac, judecator al lumii umbrelor.

 
     
 
 
 
     
  
 

Europa link-uri utile | Informatii utile Europa