Harta Polonia | Poze Polonia | Informatii utile Polonia

Harta Polonia | Informatii utile Polonia | Date generale Polonia | Poze si imagini Polonia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Polonia

 
 

Harta Polonia

Harta Polonia | Poze Polonia | Informatii utile Polonia
 
     

 
 

Date generale Polonia

Suprafata: 312.677 km2

Pozitie geografica: intre latitudinea nordica 49 si 54 52" respectiv longitudinea estica 14 7" si 24 15".

Populatia: 38.300.000 locuitori

Capitala si orasul cel mai mare: Varsovia (1.664.700 locuitori)

Limba oficiala: poloneza

Produse importate: lactate, ingrasaminte, chimice, minereuri de fier,titei si produse petroliere, bumbac, masini si utilaje

Produse exportate: lignit, cocs, cupru, sulf, utilaje, vehicule, carne, produse chimice, lemn si produse din lemn.

Moneda nationala: zloty (1 zloty = 100groszy)

Produs intern brut (PIB): 85.485 milioane USD

Forma de stat: republica

Asezare geografica
In cea mai mare parte este este alcatuita din zone de ses cu altitudini ce nu depasesc 200 metri. Zone muntoase mai inalte se gasesc doar in partea sudica a tarii. Tarmul dinspre Marea Baltica este mlastinos, cu lagune si dune de nisip. La sud de litoral se afla o regiune de lacuri, mlastinoasa, cu morene ce ating alocuri altitudinea de 300 m. Mai spre sud este situata Campia Polona. Sudetii, aflati in partea vestica a granitei sudice, sunt separati de Carpati - asezati mai spre est, prin pasul Morva. Tatra Inalta si Beschidele reprezinta regiunea cea mai inalta a Carpatiilor; aici se afla si punctul cel mai inalt al Poloniei: Rysy, 2499 metri. Raurile cele mai mari sunt: Odra si Vistula.

Clima
Este continentala si uscata, cu ierni lungi si friguroase, desi in zona litoralului baltic se remarca influentele oceanice: precipitaiii si temperaturi moderate. Iernile sunt din ce in ce mai reci spre est si sud. Precipitatiile sunt impartite uniform pe tot parcursul anului, vara fiind frecvente aversele violente, iarna zapada. In nord suprafetele se mentin inzapezite in medie timp de 40 zile, iar in sud pana la 60-70 zile. In Gdynia temperatura medie a lunii iulie este de 17 C, cea a lunii ianuarie -1 C, iar in Varsovia 20 C, respectiv - 3 C. Precipitatiile medii anuale in aceste doua orase sunt de 660 mm si 560 mm.

Paduri
29% din suprafata tarii este acoperita de paduri, indeosebi in zonele deluroase si montane din sud, precum si suprafetele nefertile ale zonei de ses din nord. Majoritatea padurilor sunt formate din conifere. Principalele produse ale ale industriei lemnului sunt: hartia, cheresteua, in ultimi ani dezvoltandu-se si industria mobilei.

Mineritul
De mult timp Polonia se numara printre principalii producatori de carbune. Cu o productie anuala de 150 milioane tone de carbuni se situeaza pe locul 4, iar ca producator de lignit (700 milioane tone), pe locul 5 in lume.Cele mai mari zacaminte se gasesc in Silvezia, Valea Bugului, langa Lublin, iar la vest de Varsovia, la Konin.Se exploateaza de asemenea cupru si sulf in Silezia de Vest si Solec, precum si in Tamobzreg. Saline se afla in Wielicka si Bochnia.Mai putem aminti si rezervele, mai mici, de titei, gaz metan, plumb si argint.

Energia
75% din productia de energie electrica se datoreaza marilor centrale termice care utilizeaza carbune si lignit.In cantitati mai reduse, se foloseste si pacura si gaz metan, si exista si o centrala atomica. In sudul Poloniei functioneaza peste 100 hidrocentrale.

Agricultura
Impartirea suprafetei tarii este urmatoarea; 49% teren arabil, 13% pasune. 30% din populatie lucreaza in domeniul agriculturii. Cresterea animalelor se bazeaza pe cresterea bovinelor si a ovinelor - in zonele de munte, precum si a porcinelor ( Polonia ocupand locul 3 in Europa printre crescatorii de porcine). Solul este putin favorabil agriculturii, cultivandu-se secara, cartofi si ovaz,utilizate ca aliment si ca plante furajere.In regiunile sudice, cu loess, se cultiva grau si orz. Fructe si legume se cultiva in apropierea marilor orase.

Pescuitul
Productia de peste anuala este de 650 mii tone. Porturile mai importante sunt: Gdynia si Szczecin. Pescuitul pe Marea Baltica este mai putin insemnat, dar in Oceanul Atlantic se desfasoara pe scara larga, incluzand si pescuitul la mare adancime. Prelucrarea pestelui se efectueaza in mai multe fabrici.

Industria
Datorita bogatiilor subsolului, Polonia a devenit o tara industriala importanta. Ramurile de baza ale industriei sunt industria otelului si a utilajelor. Nici industria navala si electronica nu raman in urma. Centrele industriei de otel sunt: Szczecin, Varsovia, Katowice. Industria chimica prospera se sprijina pe sulful si carbunele din Tarnobrzeg. Industria de textile are deja traditii ca ramura de export. Turistii care viziteaza Carpatii contribuie la randul lor la dezvoltarea economiei nationale.

Transportul
Caile ferate se extind pe o lungime de 26.848 km (9.452 km electrificati). Drumurile publice formeaza o retea de 154.000 km lungime. Transportul de persoane si marfuri se desfasoara in primul rand pe acestea din urma, la care se adauga caile fluviale si canalele navigabile - in ceea ce priveste transportul produselor industriale.

Orase
Varsovia, capitala, este centrul transportului si cel mai important nod feroviar. Al doilea oras ca marime este Lodz (851.690 locuitori). Capitala anterioara, Cracovia (748.356 locuitori), este situata pe malul Vistulei de Sus.


 
     
 
 
 
     
  
 

Polonia link-uri utile | Informatii utile Polonia