Harta Olanda | Poze Olanda | Informatii utile Olanda

Harta Olanda | Informatii utile Olanda | Date generale Olanda | Poze si imagini Olanda
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Olanda

 
 

Harta Olanda

Harta Olanda | Poze Olanda | Informatii utile Olanda
 
     

 
 

Date generale Olanda

Suprafata: 41562 km2

Asezare geografica: intre 5045" - 5330" latitudine nordica si intre 320" - 710" longitudine estica

Populatia: 15.239.000locuitori

Densitatea populatiei: 449 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Amsterdam (1.091.000 locuitori)

Resedinta guvernamentala: Haga ("s Gravenhage, 694 000 locuitori)

Limba oficiala: olandeza

Produse importate: masini si utilaje, produse textile, autovehicule si utilaje de transport, fonta si otel, confectii, produsele industriei de alimente, metale neferoase.

Produse exportate: masini si utilaje, produse chimice, titei, carne, fonta si otel, zarzavaturi, flori, gaze naturale.

Moneda oficiala: gulden (1 gulden = 100 centi)

Produsul intern brut (PIB): 312.300 milioane dolari SUA

Forma de stat: regat

Asezare geografica
Este tara cea mai desn populata din Europa, o densitate de populatie mai mare se inregistreaza doar in Taiwan si incateva mini-state ca Hong-kong. Olanda se afla pa malul raurilor Rin, Maas si Schelde, rauri care se varsa in Marea Nordului pe teritoriul acestei tari. Aluviunile acestor rauri au creat o delta si o campie uniform neteda. Jumatate din teritoriul tarii se afla sub nivelul marii, numai partea cea mai sudica are o inaltime de 30 m peste nivelul marii. In trecut mare parte a campiei apartine ducatului Holland, actuala regiune a Olandei de Nord si Sud, si in multe limbi obtinand denumirea dupa acest tinut. Coasta este marcata de dune de nisip. Suprafata de pe dune, sau in multe locuri suprafata intre coasta naturala si digurile artificiale este un pamant recuperat de la mare, denumit poldere.

Clima
Vara este calda, temperatura medie a lunii iunie este de 16-17C , iarna este racoroasa, temperatura medie a lunii ianuarie pe coasta este in jur de 2C , in interiorul tarii mai scazuta. Masele de aer polar scad in multe ierni temperatura aerului sub temperatura de inghet: cand ninge, canalele si lacurile se acopera cu gheata. Cantitatea anuala de precipitatii este in jur de 800 mm, in tinuturile aflate mai departe de mare este ceva mai mica.

Mineritul si Industria Energetica
Pana in 1975 in Limburg se extragea carbune. In localitatile Hengolo si Delfzijl sunt mine de sare, productia anuala fiind de 4 milioane de tone. Un zacamant important il constituie gazele naturale, in extractia caruia Olanda se afla pe locul patru in lume. Gazele naturale din Groningen sunt transportate prin conducte in toate tinuturile tarii si chiar si in strainatate. Se extrage si o cantitate destul de mica de titei.

Orase
Amsterdamul este cel mai mare centru industrial si administrativ. Dezvoltarea lui a inceput in secolul XIII-lea in locul unde se varsa raul Amstel in Zuiderzee. A inceput sa se extinda pe insulele malstinoase invecinate, are peste 800 de poduri, iar multe constructii sunt ridicate pe piloni pentru a fi ferite de inundatii. Este si azi oras portuar, legatura cu marea fiind realizata prin Noordezee Kanal ( canalul Marii Nordului), executate intre orasele Amsterdam si Iimuiden. Aceasta este capitala oficiala a tarii, dar sediul guvernului, al reprezentantelor diplomatice si al catorva ministere se afla in Haga. Al doilea oras ca marime este Rotterdamul cu 1069000 locuitori- aici se afla cel mai mare port al lumii. Portul Rotterdamului a fost completat de un Europort de mare capacitate aflata pe malul lui Nieuwe Waterweg ( Noul drum pe apa), dupa ce fluviul Rin a primit in rol imporatnt in derularea activitatii comerciale a Comunitatii Europene si in transporturi.

Agricultura
Din totalul suprafetei tarii 27% este pamant cultivat, alte 32% sunt utilizate ca pasuni, iar 9% sunt paduri. Agricultura foarte moderna, intensiva si foarte productiva ocupa 4% din forta de munca si produce 4% din produsul intern brut.Cea mai dezvoltata ramura este cresterea vitelor prin pasunat, dar in multe locuri si cultivarea floriilor ocupa un loc important. In cantitati mari se produc cartoful, sfecla de zahar si cerealele. Pe poldere cresc peste 4,5 milioane vaci de lapte. Olanda se afla pe locul cinci in Europa la productia de unt, pe locul al patrulea la productia de cascaval iar pe locul unu in productia de bulbi de flori.Pe multe poldere se cultiva lalele, zambile si crini, mai ales in zonele Leiden si Haarlem, de unde anual se exporta milioane de bulbi de flori. Un produs important de export constituie zarzavaturile pentru salate, cultivata in general in sere.

Pamanturi Noi
Locuitorii tinutului cucereau pamantul din mare inca pe vremea romanilor. Primele poldere au fost create in secolul al XIII-lea si de atunci au fost transformate in pamanturi roditoare, imense suprafete pe laga gurile de varsare ale raurilor si pe langa coasta marii aflate initial sub apa. Cele mai mari lucrari de drenaj s-au executat in anii 1930 si 1940. Dupa inundatiile din 1953 ( cand marea a rupt in mai multe locuri digurile de aparare) guvernul a demarat programul Delta, in cadrul caruia au fost inchise gurile de varsare naturale ale raurilor si navigatia a fost transferata pe canale artificiale.

Transportul
Campia intinsa a creat conditii bune pentru infiintarea unor retele intinse de transporturi, cu toate ca multimea de rauri, canale si santuri au creat probleme. Lungimea cailor ferate este de 2753 km din care 1987 km electrificata. Lungimea drumurilor rutiere este de 111891 km. Este foarte important transportul pe nave maritime, mare parte a comertului Europei Occidentale se efectueaza pe cale maritima prin Olanda. Transportul aerian intern este nesemnificativ, dar KLM-ul (Societatea Regala Olandeza de Transport Aerian) are multe limbi internationale.

Industria
Olanda este o tara cu o industrie moderna si dezvoltata. Principalele ramuri industriale: industria constructoare de masini, electronica, producerea titeiului, constructia de nave si avioane, productia otelului, a produselor textile, a mobilei si a hartiei, a confectiilor si a berii. Amsterdamul este centrul mondial al prelucrarii si al comertului cu diamante. Industria grea: rafinarea petrolului, fabricile de otel si constructoare de masini se concentreaza in zona de coasta, mai ales in Rotterdam, dar centre industriale importante sunt si Ijmuiden, Amsterdam si Nijmegen - toate aflate pe malurile unor rauri sau canale. Sunt foarte populare cascavalurile, produsele de cacao si de ciocolata, trabucurile, conservele de legume, ginul si berea fabricate in Olanda

 
     
 
 
 
     
  
 

Olanda link-uri utile | Informatii utile Olanda