Harta Franta | Poze Franta | Informatii utile Franta

Harta Franta | Informatii utile Franta | Date generale Franta | Poze si imagini Franta
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Franta

 
 

Harta Franta

Harta Franta | Poze Franta | Informatii utile Franta
 
     

 
 

Date generale Franta

Suprafata: 543945 km2

Asezarea geografica: intre 4220" - 515" latitudine nordica si 555" longitudine vestica - 810" longitudine estica

Populatia: 57.800.000 locuitori

Densitatea populatiei: 100 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Paris (9.319.000 locuitori)

Limba oficiala: franceza

Principalele articole de import: masini si utilaje, titei, fonta si otel, metale neferoase, autovehicule, produse textile.

Principalele articole de export: masini si utilaje, utilaje de transport, fonta si otel, produse textile, grau, produse petroliere, produse chimice, metale neferoase, fructe, vin.

Moneda nationala: francul francez (1 franc = 100 centime)

Produsul intern brut (PIB): 1.321.394 milioane USD

Forma de guvernamant: republica

Conditii Naturale
Franta este tara cu cea mai mare suprafata din Europa, dupa Rusia si Ucraina. Aici se afla cel mai inalt varf muntos din Europa - Mont Blanc din Alpi. Alpii se afla in sud-estul tarii, intinzandu-se si pe teritoriul Elvetiei si al Italiei, la nord de ei se afla Muntii Jura, iar la granita din sud-vest Muntii Pirinei. Podisul fragmentat al Masivului Central (Massif central) este un munte mult mai batran. La nord si in est sunt alte formatiuni muntoase batrane: Masivul Armozican, Podisul Ardeni si Muntii Vosgi. Mai mult de jumatate din suprafata tarii este campie strabatuta de raurile Garonne, Sena, Loara, Ron si Saone.

Clima
Nord-vestul Frantei are o clima blanda oceanica, ale carei conditii sunt determinate de curentul nord-atlantic.In est iarna este mai geroasa, vara mai calda, si in general sunt mai putine precipitatii.In sud vara este mai fierbinte si mai secetoasa, iarna mai blanda si deseori ploioasa.Nivelul precipitatiilor in zona de coasta occidentala este peste 800 mm,in est numai in unele locuri atinge 600 mm.In munti clima este mai rece, precipitatiile sunt peste 1000 mm, care in mare parte cad iarna sub forma de zapada.

Mineritul si Industria Energetica
In nord-estul tarii se extrage si azi carbune si minereu de fier.Exista rezerve de bauxita, uraniu si sare. Langa Les Baux se extragea candva bauxita, minereu care a luat numele localitatii respective.Linga Muntii Pirinei sunt zacaminte mai mici de titei si gaze naturale.Majoritatea energiei electrice este produsa in centrale atomo-electrice.Proportia energiei nucleare (70%) din totalul enerccgiei electrice produse este cea mai mare din lume.

Orase
Centrul administrativ, financiar, industrial si cultural al tarii este Parisul, care atrage anual mari mase de turisti din toata lumea.Important oras industrial si nod de drumuri comerciale este Lyon-ul {1,3 milioane de locuitori} fondat de romani la confluenta raurilor Ron si Saone. Marsilia {1,2 milioane locuitori} a fost o colonie fondata de greci in jurul anului 600 i.e.n. si a fost centru important si in perioada romana. Este un port mare al Marii Mediterane, de unde pornesc nave atat spre nordul Africii, cat si spre fostele colonii franceze din vestul Africii. A patra asezare ca marime este orasul industrial Lille {959 000 locuitori} din nordul tarii.

Transportul
Lungimea cailor ferate franceze este de 32,727 km, din care 12.986 sunt electrificate.Superexpresurile franceze denumite T G V {train de grand vitese } sunt cele mai rapide din Europa. Centrul cailor de transport este Parisul, care este si port fluvial si are trei aeroporturi.In tara exista 1 504 940 km autostrazi cu plata. Pe caile fluviale interne - avand o lungime de cca. 8 500 km - se desfasoara o importanta activitate de transport de marfuri. Liniile aeriene internationale sunt conduse de Societatea Nationala Air France iar liniile interne de Air Inter.

Industria
Franta este una din tarile puternic industrializate. Are o industrie grea foarte dezvoltata ( rafinarii de petrol, industria sidelurgica, industria aluminului, industria cimentului, a hartiei si celulozei, industra chimica si constructiile de masini ). Industria autovehiculelor este a patra ca marime din lume dupa Japonia. SUA si Germania. In toate tinuturile Frantei prospera turismul, mai ales pe litoral, in munti si in Paris.

Agricultura
Franta este cel mai mare producator agricol al UniuniiEuropene. La Nord se cultiva grau, cartofi, orz si sfecla de zahar. Cea mai mare cantitate de vin se produce in zona Languedoc, dar majoritatea vinurilor de calitate sunt originare din zona Bordeaux, din Cote d!Or de langa Diyon si din Champagne. In tinuturile de munte si de dealuri o importanta mare are cresterea atat a oilor cat si a vacilor de lapte. In Franta se produc o sumedenie de branzeturi renumite. In agricultura lucreaza 5% din totalul fortei de munca. Raportul suprafetelor cultivate este de cca 32%, a pasunilor de 25% iar a padurilor de 27% si suprafata tarii.

Corsica
Aceasta insula a Marii Mediterane a devenit parte integranta a Frantei in 1768. Are o suprafata de 8680 km si 250000 locuitori. Se afla la 180 km sud-est de orasul Nisa, este o insula muntoasa, cel mai inalt varf -Monte Cinto - are 2710 m. Numai 2% din suprafata insulei este cultivata , restul fiind acoperita de paduri. Din Corsica se exporta portocale , vin si masline. Portul principal si orasul cel mai mare este Bastia cu 90 000 locuitori, dar capitala traditionala se afla pe coasta sud-vestica a insulei, orasul Ajaccio.

 
     
 
 
 
     
  
 

Franta link-uri utile | Informatii utile Franta