Harta Anglia | Poze Anglia | Informatii utile Anglia

Harta Anglia | Informatii utile Anglia | Date generale Anglia | Poze si imagini Anglia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Anglia

 
 

Harta Anglia

Harta Anglia | Poze Anglia | Informatii utile Anglia
 
     

 
 

Suprafata (inpreuna cu IRLANDA DE NORD): 244046 km2

Asezare geografica: Intre latitudinea nordica 4910"-60*50"si longitudine estica 145"-8*10".

Populatia: 58.245.000 locuitori

Densitatea populatiei: 241 locuitori /km2

Capitala si cel mai mare oras: Londra , 6.809.000 locuitori

Limba: engleza, in Scotia limba galica, in Tara Galilor (Wales) se vorbeste si limba galeza

Principale articole de inport: masini si utilaje, metale neferoase, materiale chimice. titei, legume si fructe.diamant, produse textile.

Principale articole de export: masini si utilaje, vehicole, produse textile, materiale chimice, purtatori de energie fosila, uleiuri minerale.

Moneda nationala: lira sterlina (1 pound sterling = 100 pence)

Produs intern brut PIB: 575.470 milioane de dolari SUA

Forma de stat: monarhie constitutionala

Conditii Naturale
Teritoriile aflate la sud si la est de la linia imaginara trasa intre gurile raurilor Exe si Tees sunt teritorii joase, formate din roci sedimentare moi(creta, argila, gresie). Zonele deluroase- ca Costwold, Chilterns, North Down si South Downs - in general sunt formate din creta sau din calcar, campiile au solul preponderent argilos. Teritoriile aflate la nord de linia Exe- Tees sunt din roci mai vechi si mai dure, formand munti mai inalti. Punctul cel mai inalt al Marii Britanii este varful Ben Nevis 1344m, cel mai lung curs de apa este raul Severn.

Clima
Marea Britanie are o clima moderata oceanica, puternic influentat de curentul Golfului. Desele scimbari de vreme, ploile sunt cauzate de campuri ciclonice de joasa presiune ce se formeaza in Oceanul Atlantic. Campurile anticiclonice de presiune inalta aduc o vreme stabila fara precipitatii. Luniile cele mai reci sunt ianuarie si februarie ( cu temperatura medie de 4C ), iar cele mai calde sunt iulie si august ( 16C ). Precipitatiile medii anuale in campiile din sud-estul tarii sunt de 650 mm in vest 1000 mm.

Insulele
In jurul Marii Britanii se afla mai multe insule si grupuri de insule, care sunt o parte integranta a Regatului Unit, de exemplu insulele Orkney, Shetland si insulele Scilly, iar insulele Anglesey, Wight si Man (588 km2, 64.282 locuitori) cat si insulele din din Stramtoarea de Nord (194 km2, 138.000 locuitori) care au o administratie si adunare legislativa proprie.

Orase
Din intreaga populatie 90% traieste in orase, iar 30% locuieste in urmatoarele orase mari, sau in suburbiile acestora: Londra (6.809.000), Birminham (2.632.000), Manchester (2.600.0000, Leeds (2.053.000), Glasgow (1.700.000), Liverpool (1.467.000), Sheffield (1.297.000), Newcastle (1.135.000). Capitala Scotiei este Edinburgh (440.000), a Tarii Galilor Cardiff (279.000).

Mineritul si industria energiei
Cu toate ca exploatarea miniera este in regres, totusi productia anuala de carbune depaseste 42 milioane de tone. Din totalul de energie consumata numai 8,5% este acoperita de carbune, 76% se obtine din titei si gaze naturale, 15,5% din energie nucleara. Hidrocentralele au un rol important in asigurarea necesarului de energie electrica a Scotiei si a Tarii Galilor.

Agricultura
In agricultura lucreaza mai putin de 2% din forta de munca existenta.Pamanturi arabile se gasesc in East Midlands ( partea de est a Angliei centrale), East Anglia (partea aflata la nord de Londra a Angliei de Sud) si pe Campia Fen. In tinuturile joase si umede, in zonele cu clima blanda din vestul tarii, se cultiva garu, orz, cartofi si sfecla de zahar. Cresterea oilor si a viteor pentru productia de carne se desfasoara in zonele deluroase.

Pescuitul si padurile
Din cauza pescuitului intensiv si si a concurentei extreme, pescuitul inregistreaza un regres, dar inca este de importanta vitala in activitatea unor porturica Aberdeen, Peterhead, Grimsby, Newlyn si Fleetwood. Jumatate din paduri, care acopera 10% din suprafata tarii, se afla in proprietatea statului.

Industria
Marea Britanie este o tara puternic industrializata, industria prelucratoare cuprizand 34% din forta de munca. Jumatate din aceasta lucreaza in industria metalurgica si productia de vehicule: masini si utilaje. Din industria prelucratoare rezulta 24% din PIB. Sunt in plina dezvoltare ramurile producatoare sau utilizatoare a tehnicii de varf, dar regreseaza ramuri industriale mai vechi, traditionale, ca productia de oteluri si industria textila. Tot mai multi isi gasesc de lucru in sectorul de servicii. Un loc important il ocupa si constructiile.

Transporturile
Din transportul de persoane 90% se desfasoara pe drumurile publice, din transportul de marfuri 825 (luand in calcul si transportul de combustibili). Lungimea totala a drumurilor cu invelis rigid este de 362.357 km (din care 3147 km autostrazi0. Lungimea cailor ferate este de 37.740 km. Tunelul de sub Canalul Manecii are o lungime de 49,94 km, s-a inaugurat in mai 1994 si face legatura intre Folkestone - Anglia si Calais - Franta. Se inregistreaza o crestere in tarnsportul aerian intern si international. In 1993 peste 89 milioane de calatori au utilizat aeroporturile britanice, iar tarnsportul de marfuri a depasit 2 milioane de tone.

 
     
 
 
 
     
  
 

Anglia link-uri utile | Informatii utile Anglia