Harta Cipru | Poze Cipru | Informatii utile Cipru

Harta Cipru | Informatii utile Cipru | Date generale Cipru | Poze si imagini Cipru
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Cipru

 
 

Harta Cipru

Harta Cipru | Poze Cipru | Informatii utile Cipru
 
     

 
 

Suprafata: 9251 km

Asezarea geografica: 3433" - 3541" latitudine nordica, 3217" - 3435" longitudine estica

Populatia: 769.000 locuitori

Densitatea populatiei: 83 locuitori/km

Capitala si cel mai mare oras: Nicosia, 149.000 locuitori( partea greaca a orasului) si 37.000 locuitori la Lefkosa (partea turca a orasului)

Limbi oficiale: greaca si turca

Produse importate: produse din industria de masini, utilaje de transport, titei , produse textile, hartie.

Produse exportate: imbracaminte, incaltaminte, tigarete , legume, citrice.

Moneda oficiala: lira cipriota(1 lira = 100 centi)

Produsul intern brut (PIB): 8.011 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica (divizata intr-o parte greaca si una turca)

Asezare geografica
Lantul muntos ingust Kyrenia din nordul tarii, atinge inaltimea de 1000 m, iar lantul muntos Troodos, mult mai mare, contine cel mai inalt varf din Cipru, Vf Olimp (1953 m). Intre cele doua lanturi muntoase se afla Campia Mesaoria. In Cipru vara este calda datorita apropierii sale de sud-vestul Asiei. Cea mai mare parte a precipitatiilor cade iarna. Temperatura medie la Nicosia este de 29C in iulie si august si de 10C in ianuarie. Cantitatea totala de precipitatii este de aproximativ 35 cm pe an.

Agricultura
Aproape 40% din suprafata Ciprului este folosita pentru agricultura, 10% pentru pasunat. Peste 20% din forta de munca este inca angajata in agricultura, dar acest procentaj este in continua scadere. Multe parcele mici au fost unite in ferme mari, ceea ce usureaza folosirea metodelor de irigare si a aparaturii. 20% din suprafata terenului este irigat, in special in Campia Mesaoria. Sunt importante graul, orzul, cartofii si legumele, iar maslinele sunt raspandite chiar si in unele zone mai putin fertile. Pentru export se cultiva citrice si struguri. Multi versanti au fost terasati.

Industria
33% din forta de munca este angajata in industrie, principalele activitati fiind mineritul si productia de fabricare pentru consumul local. Multe din industriile traditionale utilizeaza produse agricole. Industriile mai noi produc ciment, incaltaminte, imbracaminte, mobila si produse farmaceutice. Turismul este important, Ciprul avand peste un milion de vizitatori in fiecare an.

Mineritul
Numele insulei vine de la cuprium, numele roman al cuprului, acest mineral fiind inca exploatat. Al doilea mineral ca importanta este azbestul. Mia exista zacaminte de gips, sare si marmura.

Orase
Situat pe raul Pedieas, Nicosia este centrul pietii agricole si principalul centru industrial. Al doilea oras ca marime este Limassol (107.000 locuitori).

Transportul
Nu exista cai ferate in Cipru, si numai jumatate din cei 8966 km de sosea este pavata. Compania aeriana din Cipru asigura zboruri prin aeroporturile din Nicosia si Paphos, si exista o linie aeriana cipriota turca. Principalul port este Famagusta.

 
     
 
 
 
     
  
 

Cipru link-uri utile | Informatii utile Cipru