Harta Germania | Poze Germania | Informatii utile Germania

Harta Germaniei | Informatii utile Germania | Date generale Germania | Poze si imagini Germania
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Germania

 
 

Harta Germania

Harta Germania | Poze Germania | Informatii utile Germania
 
     

 
 

Date generale Germania

Suprafata: 357.050 km patrati

Pozitie geografica: intre latitudinea nordica 47 55" si longitudinea estica 5 53" si 15 2"

Populatia: 81.075.000 locuitori

Densitatea populatiei: 218 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Berlin (3.437.900 locuitori)

Limba oficiala: germana

Produse importate: masini, metale, titei, textile, alimente

Produse exportate: masini, produse chimice, vehicule, produse de consum, carbune, textile.

Moneda nationala: marca germana (1 DEM = 100 pfennig)

Produs intern brut (PIB): 1.850.810 milioane dolari americani

Forma de stat: republica federala

Asezare geografica
Treimea rasariteana a Germaniei este ocupata de Campia Germana, situata la est de Belgia. In apropierea tarmului Marii Baltice campia este nisipoasa si neroditoare, pe alocuri acoperita de sediment pietros. Partea sudica are pete de soluri cu loess, indeosebi regiunea Hanovra. In extremitatea sudica a Germaniei se inalta lanturile muntoase ale Alpilor Bavarezi. Marginea nordica a Alpilor este mai joasa, constand intr-o zona deluroasa care se extinde pana la Dunare. Intre acesta si Campia Germana alterneaza masive muntoase (Muntii de Mijloc ai Germaniei) si depresiuni joase.

Clima
In nord-vestul Germaniei se simte efectul oceanic, spre est clima este mai mult continentala. In est iernile sunt mai reci. Odra si alte rauri ingheata 2-3 luni. In Berlin, temperatura medie in ianuarie este de 1 C, in iulie 19 C, in Hamburg in aceleasi luni este de 0 C si 18 C. Partea sudica a tarii este mai calda: in Munchen in ianuarie sunt 2 C, in iulie 20 C. In muntii din zona centrala cantitatea de precipitaii anuala este de 100-150 cm.

Agricultura
36 % din suprafata Germaniei este teren arabil, 16 % pasune. In munti se cresc ovine si bovine. Principalele terenuri agricole se afla in regiunile mai joase, in special in campiile fertile din sudul Campiei Germanice. Cele mai favorabile zone agricole sunt in regiunea Hanovra, Braunschweig si Magdeburg. In apropierea oraselor mari se cultiva legume. Unele zone ale Vailor Rinului si Moselei sunt regiuni viticole insemnate. Tutun, cereale si hamei se cultiva in sud, iar orz in nor.

Industria
Germania este una dintre marile puteri industriale ale lumii. Principalele zone industriale sunt regiunea Ruhrului si unele portiuni din valea Rinului. Dezvoltarea industriei siderurgice si constructoare de masini se bazeaza pe extinsele zacaminte carbonifere de carbune de calitate superioara. Numeroase uzine chimice au fost infiintate aici, Rinul fiind o importanta ruta de transport. Industria siderurgica si industria constructiilor de masini sunt mai dezvoltate in Bochum, Essen si Dortmund, iar industria textila in Wuppertal si Krefeld. Cele mai mari porturi sunt: Hamburg, Bremen, Kiel.

Industria Minerala si Energetica
75% din energia electrica este produsa de termocentrale, iar 19% in centrale nucleare. Se extrag 450 milioane tone de lignit anual. Acesta este utilizat in centrale pentru producerea energiei electrice, precum si pentru producerea materiilor prime. Germania furnizeaza mai mult de 25% din productia mondiala de lignit. Titei si gaz metan se ezporta in Saxonia inferioara, in Emsland. Germania este de asemenea producatoare de sare de potasiu.

Orase
Noua capitala este Berlin (3.437.900), desi guvernul nu-si va transfera resedinta pana in anul 2000. Hamburg (1.660.700) este situat in estuarul fluviului Elba, fiind un port urias si centru industrial puternic. Munchen (1.236.500) este cel mai mare oras sudic, capitala Bava

Transport
Reteaua rutiera a Germaniei este de 615.178 km, din care 226.282 km sosea nationala. Din reteaua feroviara de 41.525 km 16.285 km sunt electrificati. In Germania se afla cea mai importanta ruta fluviala, Rinul

 
     
 
 
 
     
  
 

Germania link-uri utile | Informatii utile Germania