Harta Norvegia | Poze Norvegia | Informatii utile Norvegia

Harta Norvegia | Informatii utile Norvegia | Date generale Norvegia | Poze si imagini Norvegia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Norvegia

 
 

Harta Norvegia

Harta Norvegia | Poze Norvegia | Informatii utile Norvegia
 
     

 
 

Date generale Norvegia

Suprafata: 324.220 km2

Asezarea geografica: intre latitudinea nordica 5757" - 7110 respectiv longitudine estica 430" - 3110"

Populatia: 4.299.231 locuitori

Densitatea populatiei: 14 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Oslo, 473.344 locuitori

Limba oficiala: bokmal (este limba literara, numita si "limba cartii") si nynorsk (norvegiana noua) introdusa la safrsitul secolului XIX.

Produse importate: produse din industria de masini, vapoare , vehicule, metale neferoase, fier, otel, combustibili, textile.

Produse exportate: produse din industria de masini, metale neferoase mai ales aluminiul, titei si derivatele ei, gaze naturale, vapoare, produse din industria hartiei, peste, produse din fier si otel.

Moneda oficiala: coroana norvegiana (1 coroana =100 ire)

Produs intern brut PIB: 110.400 milioane dolari SUA

Forma de stat: monarhie

Asezare geografica
Trara muntoasa, campiile mai mari se gasesc doar in apropierea capitalei si tarmului sudic. Continuitatea tarmului vestic este intrerupta de asa numitele fiorduri, glofuri sapate de ghetari. Cel mai lung este fiordul Sogne, de 203 km.

Clima
Pe litoral predomina influenta oceanica, iar datorita curentilor din golfuri, porturile raman dezghetate si in nordul indepartat. Temperatura medie a orasului Bergen in ianuarie este 1C, iar vara este de 15C. Oslo, fata de acesta, are iarna mai rece si vara mai calda. Masele de aer cu presiunea atmosferica scazuta din Oceanul Atlantic aduc precipitatii de 2000 mm in partea vestica a tarii. In apropierea capitalei cantitatea de precipitatii este de numai 800 mm, zona montana este bogata in precipitatii.

Transportul
Accesul in zonele inalte ale muntilor este greoi din cauza precipitatiilor abundente. Din linia ferata cu lungimea totala de 427 km, 60% este electrificata. Legatura intre zonele tarii este realizata prin intermediul retelei de drumuri cu o lungime de 89737 km. In zonele din vecinatatea litoralului circulatia se realizeaza prin intermediul vapoarelor. Norvegia se poate mandri cu flota ei comerciala, una dintre cele mai mari din lume.

Agricultura
Din suprafata totala a tarii , pentru agricultura poate fi folosita, doar 3,5% mai ales pentru pasunat. Terenuri arabile se gesesc doar in numar mic pe campiile din sud-est si in apropierea orasului Trondeheim. In apropierea fiordurilor sunt cultivate plante furajere. Principalele ramuri ale agriculturii sunt: cresterea porcinelor si a bovinelor, industria laptelui, exploatarea lemnului si productia de oua.

Pescuitul si Silvicultura
Din suprafata totala a tarii 25% este acoperita cu paduri de molizi si alte rasinoase. Lemnul exploatat se foloseste in industria hartiei si a celulozei, respectiv in forrma de cherestea. Norvegia alaturi de Rusia este principala tara piscicola din Europa. Cele mai mari capturi de peste se fac in apropierea insulelor Lofoten, dar navele de pescuit se aventureaza pana in Groenlanda. Pesti ca: batogul, heringii si macrorile sunt exportati in cantitati mari.

Industria si Materiile prime
Toate industriile traditionale pastreaza o legatura cu pescuitul si silvicultura. Ramurile industriilor bazate pe energie electrica, industria electrochimica si metalurgia, s-au dezvoltat paralel cu valorificarea energiei produse de hidrocentrale. Astazi energia electrica este deja prezenta in productia intreprinderiilor in proportie de 99%. Incepand din 1996, componente de baza ale economiei norvegiene sunt si zacamintele de petrol si gaze naturale din adancurile Marii Nordului. Este insemnat mineritul de cupru, nichel si pirita.

Populatia
Pe marea majoritate a suprafetei tarii populatia este rara. Populatia s-a concentrat mai ales in apropierea tarmului sudic, 74% a populatiei traieste in mediul urban. Oslo se gaseste in fiordul cu acelasi nume. Este un port si centru comercial important. Cele mai bune terenuri agricole si silvicole se gesesc in imprejurimile acestuia. Al doilea oras ca marime este Bergen ( 219.884 locuitori), iar al treilea esteTrondhein (142.188 locuitori)

 
     
 
 
 
     
  
 

Norvegia link-uri utile | Informatii utile Norvegia