Harta Rusia | Poze Rusia | Informatii utile Rusia

Harta Rusia | Informatii utile Rusia | Date generale Rusia | Poze si imagini Rusia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Rusia

 
 

Harta Rusia

Harta Rusia | Poze Rusia | Informatii utile Rusia
 
     

 
 

Rusia sau Federatia Rusa, este o tara care se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Cu o suprafata de 17.075.200 km?, Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori.

Rusia are frontiere terestre cu urmatorii vecini: Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si Coreea de Nord.
De asemenea, se afla foarte aproape de Statele Unite ale Americii, Canada, Armenia, Iran, Turcia si Japonia. SUA se afla la o departare de numai 3 km in Insulele Diomede, (una sub controlul Rusiei, cealalta sub controlul SUA), iar Japonia (Hokkaido) se afla la o departare de 20 km de Insulele Kurile.

In timpul URSS-ului, Rusia era republica dominanta a uniunii. In zilele noastre, Rusia este o tara independenta si un membru cu o mare influenta in Comunitatea Statelor Independente. Pana in 1991, tara s-a numit in mod oficial Republica Socialista Federativa Sovietica Rusa, iar dupa prabusirea URSS-ului este considerata succesoarea de drept in problemele internationale al defunctei URSS.

Cea mai mare parte a teritoriului, populatiei si productiei industriale ale Uniunii Sovietice, una dintre cele doua superputeri ale lumii, au ramas in Rusia. Dupa prabusirea URSS-ului, rolul pe scena lumii a Rusiei a fost diminuata mult in comparatie cu cel al URSS-ului. In octombrie 2005, statisticile oficiale aratau ca populatia a scazut cu mai mult de o jumatate de milion de cetateni, ajungand la cifra de 143 de milioane de oameni.

Rusia se intinde de-a lungul a celei mai mari parti nordice a supercontinentului euroasiatic. Desi in acest teritoriu se afla o buna parte a zonelor arctice si subarctice, aici este mai putina populatie, activitate economica si varietate fizica decat in alte tari. Marile intinderi din partea de sud a acestor regiuni cuprind o mare varietate de privelisti si tipuri climatice. Cea mai mare parte a pamanturilor rusesti din aceasta zona are climat continental si arctic. Rusia este cea mai rece tara din lume. Temperatura medie anuala este de -5,5C. Pentru comparatie, temperatura medie anuala din Islanda este de 1,2C, iar cea corspunzatoare din Suedia este de 4C (39F), desi mai trebuie spus ca marea varietate a climatelor din Rusia face aceste comparatii mai putin edificatoare.

Cea mai mare parte a tarii este formata din campii vaste, atat in partea europeana cat si in cea asiatica, aceasta din urma fiind cunoscuta cu numele generic de Siberia. Aceste campii sunt in mod predominant stepe in sud, iar in nord sunt campii acoperite cu paduri, cu tundra pe coasta nordica. Permafrostul (zone din Siberia si Orientul Indepartat) ocupa mai mult de jumatate din teritoriul Rusiei. Lanturile muntoase sunt intalnite de-a lungul frontierelor de sud, asa cum sunt Muntii Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633m, cel mai inalt varf din Rusia si Europa), Muntii Altai, Muntii Verhoiansk si vulcanii din Peninsula Kamceatka. In zona centrala se afla Muntii Ural, un lant muntos care se intinde de la nord la sud si care imparte in mod conventional Eurasia in doua continente, cel european si asiatic.

Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37.000 km de-a lungul Oceanului Arctic si a celui Pacific, ca si de-a lungul unor mari inchise sau semiinchise, precum Marea Baltica, Marea Neagra sau Marea Caspica. Cele mai importante insule rusesti sunt Novaia Zemlia si Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile si Sahalin. (Vezi si Lista insulelor rusesti ).

In Rusia se afla cateva dintre cele mai mari rauri, ca lungime si/sau ca debit din lume. Pentru mai multe amanunte vezi si Raurile Rusiei.

Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numara Lacul Baikal (lacul cel mai adanc, cu cel mai mare volum de apa dulce din lume), Lacul Ladoga si Lacul Onega. (Vezi si Lista lacurilor rusesti ).

 
     
 
 
 
     
  
 

Rusia link-uri utile | Informatii utile Rusia