Harta Turcia | Poze Turcia | Informatii utile Turcia

Harta Turcia | Informatii utile Turcia | Date generale Turcia | Poze si imagini Turcia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Turcia

 
 

Harta Turcia

Harta Turcia | Poze Turcia | Informatii utile Turcia
 
     

 
 

Suprafata: 814.578 km2

Asezarea geografica: 35°50" - 42°5" N, 25°40" - 44°50" E

Populatia: 61.180.000 locuitori

Densitatea populatiei: 73 locuitori/km2

Capitala: Ankara, 3.022.236 locuitori

Cel mai mare oras: Istambul 6.407.215 locuitori

Limba oficiala: turca

Produse importate: petrol brut, piese de masini, metale, ingrasaminte, fier si otel

Produse exportate: produse textile, bunuri din piele, bumbac, fructe, nuci, tutun, minerale

Produsul intern brut: 179.540 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Clima
Depresiunile de coasta sunt mai umede si mai blande decat podisul interior, care precipitatiile putine si iarna este foarte rece. Pe coasta Marii Negre ploua cate putin tot anul, dar coasta Marii Egee si a Marii Mediterane au clima mediteraneana, unde ploua doar iarna. In podis exista ploi de vara si iarna precipitatiile cad sub forma de zapada. Sud-estul Turciei este semidesertic. Temperatura medie la Ankara este de 0°C in ianuarie, 22°C in iulie si are 35 cm de precipitatii pe an. Cifrele pentru Izmir sunt de 9°C, 27°C si 65 cm, iar pentru Samsun 7°C, 22°C si 75 cm.

Turismul
Industria turismului s-a dezvoltat la sfarsitul anilor 1970 si a crescut in ultimii ani. Atractiile includ zonele de coasta, obiectivele istorice si arhitecturale, indeosebi in Istambul. Pana la 6,5 milioane de turisti viziteaza Turcia anual si in 1990 veniturile din turism au fost de 2.000 de milioane dolari SUA.

Caracteristici Geografice
Partea europeana a Turciei, spre est de Stramtoarea Bosfor, face parte din Peninsula Tracia, care se intinde peste granita pana in Grecia. Exista munti de-a lungul granitei nordice cu Bulgaria. Principala parte a Turciei este Peninsula Anatolia. Crestele muntoase si muntii depasesc 1.000-2.000 m si varful cel mai inalt este Agri Dagi (Muntele Ararat) din vest, de 5.165 m. Marginea nordica a podisului este lantul muntos Kuzey Anadolu Daglari, care se intinde spre est pana la Muntii Pontici. Marginea sudica contine Muntii Taurus langa Marea Mediterana.

Agricultura
50% din forta de munca figureaza in agricultura. 36% din uscat este folosit pentru culturi, alti 11% pentru pasuni. Produsele agricole reprezinta 47% din exporturi. In podis pamantul cultivat este folosit pentru cereale. Regiunile de coasta sunt cele mai fertile, unde se cultiva culturi pentru comert: bumbac, tutun, sfecla de zahar, cereale, ceai, smochine, masline, struguri si nuci. Matasea se produce la Bursa. Turcia este producator legal de maci de opiu pentru comertul farmaceutic. Animalele domestice sunt numeroase: 40 de milioane de oi. 13 milioane de capre, 12 milioane de vite si cativa cai, magari si bivoli. 26% din suprafata este impadurita si cheresteaua este importanta.

Mineritul
Turcia are zacaminte bogate de minereuri, desi multe nu sunt complet exploatate. Peste 1 milion de tone de crom se extrag anual (locul 4 in lume) la Maras si Fethiye. Se mai extrag 5 milioane de tone de carbuni, 46 de milioane de tone de lignit si 5 milioane de tone de minereuri de fier. Peste 3 milioane de tone de petrol se extrag langa Siirt in sud-est, si o conducta se intinde la Iskenderun in sud. Turcia trebuie sa exporte pana la 15 milioane de tone de petrol anual.

Industria
Dezvoltarea industriala a crescut constant in ultimile doua decenii, dar in cea mai mare parte ea satisface piata interna. Prelucrarea alimentelor, otelul, mineritul, cheresteaua, produsele farmaceutice, sticla si constructiile utilizaza materii prime locale. Centre de productie textila sunt Istambul, Aydin, Denizli, Adana, Gaziantep si Kayseri. Eregli si Iskenderun au otelarii. La Izmit, Izmir, Mersin si Batman se rafineaza petrolul. Industriile traditionale sunt confectiile de lana, covoarele si ceramica.

Transportul
Reteaua de cai ferate are 10.386 km si cea de drumuri 59.770 km. O sosea internationala leaga Turcia de Grecia si de Siria. S-au deschis poduri peste Bosfor in 1973 si 1988. Istambul, Mersin si Iskenderun sunt porturi importante. Istambul si Ankara sunt principalele aeroporturi internationale.

Energia
In ciuda numeroaselor dezvoltari recente, jumatate din populatie utilizeaza lemnul ca sursa principala de combustibil. Termocentrale care utilizeaza lignit sau petrol asigura 62% din totalul alimentatiei cu curent electric si hidrocentralele produc restul de 38%, in special la Keban pe rul Eufrat.

Populatia si Orase
85% din populatie sunt turci si 12% kurzi. Peste 98% din locuitori sunt musulmani. Ankara este capitala din 1923, cand a fost creata noua Republica. Istambul, fostul Bizant, este cel mai mare oras. Sub numele de Constantinopol, a fost capitala Imperiului Roman. A fost centrul Imperiului Otoman inainte de a deveni capitala Turciei. Izmir (2.665.105) este port, oras industrial si centru comercial.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Turcia link-uri utile | Informatii utile Turcia