Harta Portugalia | Poze Portugalia | Informatii utile Portugalia

Harta Portugalia | Informatii utile Portugalia | Date generale Portugalia | Poze si imagini Portugalia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Portugalia

 
 

Harta Portugalia

Harta Portugalia | Poze Portugalia | Informatii utile Portugalia
 
     

 
 

Date generale Portugalia

Suprafata: 88.880km

Asezare geografica: 36°58" - 42°12 latitudine nordica, 6°11" - 9°29" longitudine vestica

Populatia: 9.862.700 locuitori

Densitatea populatiei: 112 locuitori/km

Capitala si cel mai mare oras: Lisabona 2.128.000 locuitori

Limba oficiala: portugheza

Produse importate: produse din industria de masini, produse chimice, mijloace de transport, fier si otel, bumbac, diamante, cereale, carne, titei

Produse exportate: imbracaminte, textile produse din industria de masini, vin, produse petroliere, pluta, conserve de peste, cherestea

Moneda oficiala: escudo (1 escudo = 100 cantavos)

Produsul intern brut: 87.993 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristici geografice
Cele mai inalte tinuturi ale Portugaliei se afla in nor-est. Cel mai inalt varf muntos din tara, avand o inaltime de 1993 m , se afla in Serra de Estrela. De la Lisabona spre sud, majoritatea sudului Portugaliei are tinuturi joase, cu vai largi, cea mai mare fiind Campia Portugaliei, strabatuta de raul Sado.

Clima
Influentele Oceanului Atlantic sunt foarte importante, insa latitudinea da Portugaliei un climat mediteranean. Anotimpul mai ploios este iarna. Orasul Oporto din nord are o temperatura medie de 9°C iarna si 20°C in iulie, cantitatea de precipitatii find de 110 cm, din care majoritatea cad iarna. Faro, de pe coasta de sud, are o temperatura medie de 12°C in ianuarie, 24°C in iulie, cantitatea de precipitatii totalizand 45 cm pe an.

Agricultura
Portugalia este in mare parte rurala. Fermele din nordul tarii sunt mici, adesea avand mai putin de 2 hectare. In campia Portugaliei se gasesc fermele mai mari. Culturile tipic mediteraneene de masline, smochine, struguri, migdale si citrice sunt raspandite in Algarve si Baixo Alentejo. Vita de vie si maslinele se cultiva mai spre nord. Maslinele sunt folosite pentru obtinerea uleiului, componenta esentiala a conservelor de sardele.

Industria
Portugalia este doar partial industrializata. Multe din industriile mai vechi se bazeaza pe agricultura, silvicultura si pescuit, fabricarea plutei, hartiei, vinuri, ulei de masline si conservarea sardelelor. De mai multi ani industria de textila a capatat importanta la Porto, Braga si Lisabona. Prelucrarea metalelor, constructiile si bunuurile de consum sunt printre industriile mai noi, infiintate recent. La Lisabona si la Porto sunt dezvoltate indsutriile siderurgica, de constructii si chimica. La Lisabona si la Azambuja se produc autovehicule. Datorita turismului a crescut recent productia de incaltaminte si de suveniruri.

Orase
Lisabona (Lisboa) este construita pe sapte dealuri, pe latura nordica a estuarului Teja, la 14 km de Oceanul Atlantic, avand un port adapostit. Porto (1.683.000 locuitori) este situat pe malul nordic al raului Douro si si-a primit numele dupa vinul facut in podgoriile locale. Principalul centru al comertului vinurilor este Vila Nova Gaia.

Silvicultura
Padurile acopera aproximativ 20% din suprafata tarii si reprezinta o parte vitala a economiei. Stejarul de pluta ocupa un sfert din paduri. Portugalia fiind pe primul loc in lume la furnizarea plutei, cu o productie anuala de aproximativ 110.000 de tone.

Pescuitul
Multe porturi mici sunt implicate in pescuitul local., cateva dintre marile porturi folosesc ape indepartate din cealalta parte a Atlanticului. Principala prada sunt sardelele, peste 100.000 de tone pe an, cantitati mari fiind conservate si exportate. Este important si pescuitul de ton, in special in regiunea din coasta de sud. Codul este principala prada pe vasele mai mari.

Transportul
Lungimea retelei de cai ferate este de 3.588 km si exista 52.000 km de sosele, din care insa numai 18.878 sunt drumuri nationale. Principalele legaturi se intind din nord spre sud de-a lungul depresiunilor de pe coasta, de la Porto pana la Lisabona. Lisabona si Leixoes sunt cele mai mari porturi, iar aeroporturi internationale se gasesc la Lisabona, la Porto si la Faro, dintre care ultimul s-a dezvoltat recent datorita traficului turistic spre Algarve.

Mineritul si Energia
Langa Porto sunt exploatate mici zacaminte de carbune, insa majoritatea combustibililor necesari trebuie importata. Pirita, wolframul si tungstenul sunt exploatate in cantitati mici, de asemenea se exploateaza caolina, aur, uraniu si marmura. 51% din productia de electricitate provine de la centrale termice, care folosesc combustibilili importati, iar restul de 49% provine din hidroelectricitate, in special de pe raurile Teja, Doura si Zezere.

Turismul
Turismul este o importanta sursa de venit, indeosebi in Algarve si in regiunea din vestul Lisabonei. Marile atractii sunt plajele, soarele, golful, cladirile de importanta istorica si statiunile mai linistite decat cele din Spania, Portugalia are 13 milioane de vizitatori pe an.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Portugalia link-uri utile | Informatii utile Portugalia