Harta Suedia | Poze Suedia | Informatii utile Suedia

Harta Suedia | Informatii utile Suedia | Date generale Suedia | Poze si imagini Suedia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Suedia

 
 

Harta Suedia

Harta Suedia | Poze Suedia | Informatii utile Suedia
 
     

 
 

Date generale Suedia

Suprafata: 449.964 km2

Asezare geografica: latitudine nordica 55° 20"- 69° 05", longitudine estica 11° -24° 10"

Populatia: 8.635.000 locuitori

Densitatea populatiei: 19 locuitori/km2

Capitala si orasul cel mai mare: Stockholm, 1.471.000 locuitori

Limba oficiala: suedeza

Produse importate: masini, produse petrochimice, autovehicule, materiale textile, fonta, otel si neferoase, imbaracaminte, titei si alimente.

Produse exportate: masini, produse chimice, fonta si otel, hartie si carton, celuloza, autovehicule, cherestea, vapoare, minereu de fier.

Moneda oficiala: Corona (1 krona = 100 ore)

Produs intern brut (PIB): 137.660 milioane dolari SUA

Forma de stat: regat

Asezare geografica
Partea cea mai joasa se afla in partea dusica a tarii acoperita cu sedimente ramase in urma ultimei glaciatiuni. In nord, in partea centrala a tarii si langa granita cu Norvegia se intind munti inalti care se aplatizeaza catre rasarit. Raurile curg de la apus catre rasarit si se varsa in Golful Bothnia. Multe rauri creeaza lacuri naturale, dintre ele cele mai importante fiind lacurile Vanern si Vatern, aflate in partea de sud a tarii. Dealtfel aproape 9% din suprafata tarii este acoperita de lacuri, ale caror bazine ori au fost scobite de gheata, ori barierele de gheata au inchis calea raurilor. Partea de nord a Suediei aminteste de Norvegia, dar partea de sud se aseamana cu Danemarca.

Clima
Clima Suediei, la aceasta latitudine nordica poate fi considerata calda, multumita maselor de aer cald care vin dinspre Atlantic. In luna iulie in partea de sud a tarii temperatura medie este de 17° C , in nord 15° C. Iarna, in partea de sud temperatura abia coboara sub temperatura de inghet, la nord insa langa Lulea temperatura medie este sub -10° C, iar la nord de cercul polar mai rece. In jurul Goteborgului precipitatiile anuale sunt de 70 cm, iar in partea de sud cub 60 cm. In muntii din nord nivelul precipitatiilor este intre 150-200 cm, pe campiile din sud 50-60 cm.

Agricultura
Din suprafata tarii circa 7 % este cultivata si inca 1 % este utilizata ca pasune. Principalele suprafete agricole sunt in sudul tarii, aici clima fiind mai calda si solul mai fertil. Principalele produse agricole: orzul, sfecla de zahar, graul, cartoful, rapita si secara, dar in cea mai mare parte a suprafetei agricole se cultiva furaje. Productia animaliera se cifreaza la 2 milioane de capete de porci, aproape 2 milioane de capete de vaci si mai mult de 10 milioane de pui. Marile gospodarii din sud produc in mod excedentar produc, lapte, unt, cascaval si grane. Gospodariile din nord sunt mai mici si produc pentru nevoile locale produse lactate si cartofi. O ramura importanta este si pescuitul, mai ales in apele deschise langa coasta de sud.

Economia forestiera
Din suprafata tarii 64% este acoperita de paduri. Majoritatea padurilor sunt de brad, care numai in partea de sud se asociaza cu cateva paduri de foioase. Suedia este cel mai important furnizor de cherestea si celuloza a Europei. Comertul cu produse lemnoase se concentreaza in partea de sud a tarii, pentru ca aici ritmul de crestere al padurilor este mai mare. Pentru a mentine un bazin forestier constant, suprafetele exploatate se reimpaduresc.

Mineritul
Suedia este unul dintre cei mai mari furnizori de minereu de fier. O parte din cel 1 milion de tone minereu extras se foloseste in industria autonoma iar trei patrimi din aceasta cantitate se exporta. Cele mai importante regiuni miniere in nord sunt Kiruna si Gallivare, in sud Grangesburg si Strassa. Principalele extracte miniere sunt pirita, zincul, argintul si plumbul. In Suedia se afla 15% din zacamintele de uraniu cunoscute pe plan mondial.

Productia de Energie
40% din enrgie este produsa in hidrocentrale, restul in centrale atomo-electrice si in termocentrale. In 1988 40% din necesarul de energie electrica era produsa in centrale electrice, dar pana in 2010 toate centralele atomice vor fi oprite.

Industria
Baza industriei consta in cantitatea imensa de material lemnos, in zacamintele minerale si in energia apelor curgatoare. Principalele ramuri industriale se leaga de prelucrarea metalelor, renumite fiin otelurile produse in Domnarvet si produsele industriei constructoare de masini din centrale industriale din Stockholm, Goteborg si Malmo. Sunt foarte renumiti rulmentii, avioanele si autovehiculele produse. O importanta mare o au si produsele chimice, mai ales cele petrochimice. Din valorificarea produselor lemnoase se incaseaza 20% din veniturile industriei prelucratoare. produse specific suedeze sunt articolele electrotehnice si marfurile legate de telecomunicatii. In anii " 70 Suedia era pe locul doi pe plan mondial in privinta constructiilor navale (dupa Japonia) dar in ultimii ani aceasta ramura industriala a inregistrat un regres.

Transportul
Lungimea totala a cailor ferate este de 11236 km, din care 60% sunt electrificate. Reteaua de drumuri are o lungime totala de 130834 km, iar numarul de automobile raportat la numarul de locuitori este cel mai mare din Europa: 3,3 milioane, adica un automobil pentru 2.6 locuitori. Tranportul intern de persoane se desfasoara in majoritate pe calea aerului. Transportul de marfuri se face in parte pe calea ferata, iar marfurile de tonaj mare , cum ar fi minereul de fier, fierul si masa lemnoasa pe apa. In lunile de iarna, spargatoarele de gheata asigura navigabilitatea Mrii Baltice.

Orase
64% din populatie traieste la orase. Principalul centru comercial si administrativ este Stockholmul, cu multe unitati industriale. Al doilea oras ca marime este Goteborgul, centru comercial si port, cu 431.000 de locuitori. aceste oras, ca si Malmo, este inconjurat de paduri si de mari suprafete agricole. Centre comerciale importante mai sunt: Uppsala, Orebro, Norrkoping si Vasteras.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Suedia link-uri utile | Informatii utile Suedia