Harta Danemarca | Poze Danemarca | Informatii utile Danemarca

Harta Danemarca | Informatii utile Danemarca | Date generale Danemarca | Poze si imagini Danemarca




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Danemarca

 
 

Harta Danemarca

Harta Danemarca | Poze Danemarca | Informatii utile Danemarca
 
     

 
 

Date generale Danemarca

Suprafata: 43080 km2

Asezarea geografica: latitudine nordica 53°34" - 57°45", longitudine estica 8°05" - 15°12"

Populatia: 5.119.000 locuitori

Densitatea populatiei: 120,1 locuitori/km2

Capitala si cea mai mare localitate: Copenhaga 1.343.000 locuitori

Limba de stat: daneza

Principale articole de import: Utilaje - masini, combustibil, produse chimice, cereale, hartie, fier si otel, textile.

Principalele articole de export: alimente, printre care carne de porc si peste, masini-utilaje, mobila, produse chimice, produse electronice.

Moneda nationala: coroana daneza (1 krone = 100 ore)

Produsul intern brut (PIB): 85.480 miliarde dolari SUA

Forma de stat: regat

Conditii naturale
Danemarca este o tara cu nivelul foarte aproape de nivelul marii. Cel mai inalt punct al ei se ridica doar la 173 m fata de nivelul marii si se afla in Yding Skovohoj, in Jyllanda de Est. Peninsula lunga si ingusta a Jyllandei (29650 km2) reprezinta cea mai mare parte din aria tarii, dar de ea apartin inca 406 insule, dintre care 97 sunt locuite. Cele mai mari dintre acestea sunt Fyn, Lolland si Sjaelland. Suprafata tarii este acoperita de sedimente din era glaciara. Prin centrul Jyllandei se intinde un lant de coline morenice, iar la nord de acesta apele glaciale au depus conuri aluviale nisipoase. Regiunea estica a peninsulei, cat si toate insulele mai mari ( in afara de Bornholm) sunt acoperite de aluviuni argiloase care s-au depus pe stratul de morena de pe fundul marii din era glaciara. Pe acesta sa format un sol deosebit de fertil, propice agriculturii. Tarmul este crestat de numeroase golfuri. Mai departe spre est se afla insula Bornholm formata din roca straveche de granit.

Clima
Datorita influentei Oceanului Atlantic, iarna este moderata, uneori friguroasa. In Copenhaga, temperatura medie in luna ianuarie este de 0°C , iar in luna iulie este de 17°C . Cantitatea de precipitatii anuala este de 800 mm.

Pescuitul
Tarmul lung si numeroasele golfuri protejate au ajutat la crearea unei traditii puternice in navigatie, pescuitul fiind intotdeauna o ocupatie insemnata. Cele mai multe flote de nave de pescuit sunt in proprietate privata si cele mai multe vase au dimensiuni mici. Diminuarea populatiei de pesti a atras dupa sine scaderea importantei pescuitului.

Industria
Danemarca nu are zacaminte de carbune, nici de fier si nu exista posibilitatea utilizarii energiei apelor, insa are importante zacaminte de petrol si gaze naturale in Marea Nordului. Are putine resurse naturale: calcar si granit. Pe caolinul din Bornholm se bazeaza industria portelanului. Fabrica Regala de Portelan din Copenhaga a luat fiinta in 1775. Industria de masini, de produse electronice si textila prelucreaza materiile prime importate. Este insemnata industria produselor alimentare (prelucrarea laptelui si a carnii) si de asemenea industria produselor farmaceutice.

Agricultura
Cu toate ca nu peste tot este un sol fertil, 62% din suprafata tarii este utilizata pentru agricultura, 5% pentru pasuni. Se cultiva multe plante furajere. Principalele produse agricole sunt orzul, graul, cartofii, mazarea, plantele furajere si secara. O ramura eficienta si infloritoare a industriei agro-alimentare este industria de prelucrare a laptelui. Majoritatea gospodariilor sunt mici, si de aceea acestea se organizeaza in colective. Exista 2,2 milioane de bovine, mai multe de 9 milioane de porci si 15 milioane de pasari. Doar 65 din populatia activa lucreaza in agricultura, dar produc 30% din export.

Trnaportul
Din reteaua cailor ferate, lunga de 2476 km, 225 de km sunt electrificate. Reteaua drumurilor piblice are o lungime de 70488 km. Din cauza numeroaselor insule, legaturile sunt complicate si greoaie, de aceea transporturile cu bacuri este semnificativa. Trenurile din Jyllanda ajung pe Fyn si Sjaelland cu ajutorul bacurilor, in 1998 s-a realizat un pod de 17,7 km care leaga intre ele insulele Fyn si Sjaelland. Copenhaga este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa. Cele mai importante porturi sunt: Copenhaga, Alborg, Arhus si Esbjerg.

Orasele
Din 1417 capitala tarii este Copenhaga, Deoarece se afla in partea estica a insulei Sjaelland, a avut un control permanent asupra intrarii pe Marea Baltica. Este centrul industrial si administrativ al Danemarcii. Si in prezent este un port international, aici se desfasoara aproximativ jumatate din comertul exterior. Al doilea oras ca marime este Arhus (204.000 de locuitori) iar al treilea este Odense (144.000 de locuitori). Cel mai insemnat oras in partea nordica este Alborg (115.000 de locuitori) si pe tarmul vestic Esbjerg (71.000 de locuitori) este cel mai important port. 84%% din populatie traieste in orase

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Danemarca link-uri utile | Informatii utile Danemarca