Harta Italia | Poze Italia | Informatii utile Italia

Harta Italia | Informatii utile Italia | Date generale Italia | Poze si imagini Italia
 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Europa > Harta Italia

 
 

Harta Italia

Harta Italia | Poze Italia | Informatii utile Italia
 
     

 
 

Date generale Italia

Suprafata: 301.225 km

Asezare geografica: 3640" - 475" latitudine nordica, 633" - 1830" longitudine estica

Populatia: 57.265.000 locuitori

Capitala si orasul cel mai mare: Roma 2.817.227 locuitori

Limba oficiala: italiana

Produse importate: produse din industria de masini, titei, metale neferoase, produse chimice, fier si otel, fibre textile.

Produse exportate: produse din industria de masini, mijloace de transport, imbracaminte, titei, incaltaminte, fier si otel, fructe si legume.

Moneda ofiiciala: lira (1 lira = 100 centesimi)

Produsul intern brut: 1.015.221 dolari SUA

Forma de stat: republica

Caracteristice Geografice
Alpii se intind de la coasta Marii Mediterane, de-a lungul granitei cu Franta, Elvetia si Austria, spre Slovenia si Marea Adriatica. La Garda, Maggiore si Como sunt lacuri glaciare mari. Al doilea lant muntos al Italiei, Appeninii, se intind din Liguria, langa capatul sudic al Alpilor, pana in Calabria. Monte Corno (2.914 m) este cel mai inalt varf. Depresiunile se gasesc pe partea vestica si estica a Appeninilor, dar regiunea cea mai mare de depresiuni este campia de nord, strabatuta de raul Po, cel mai lung rau din Italia (652 km). Sicilia (25.708 km) este dominata de muntele vulcanic Etna. Sardinia (24.090 km) este un platou cristalin care atinge inaltimea de 1835 m.

Clima
Italia are o clima mediteraneana in sud si pe insule, dar in nord mai mult continentala. In Alpi vremea este similara cu cea din Elvetia, dar mai umeda. Pe valea raului Po verile sunt calde si insorite, insa iernile pot fi foarte reci. Temperatura medie la Milano este de 2C in ianuarie si 25C in iulie, cantitatea de precipitatii fiind 1000 mm pe an. Italia peninsulara, muntoasa in partea interioara, este mai rece si mai umeda decat coastele, insa durata si caldura verii creste peste tot inspre sud. Depresiunile de pe coasta sunt foarte calduroase vara, iar coasta de vest este mai umeda decat cea din est.

Energia
65% din electricitate este produsa de termocentrale si 32% provine din hidroelectricitate in Alpi, in Calabria si in Appenini. Productia de petrol este aproape cinci milioane de tone, iar productia de gaz in valea raului Po este de 16.000 m2.

Agricultura
41% din suprafata terenului arabil este folosit pentru agricultura, 17% pentru pasunat. Cultivarea graului este foarte importanta, dar se cultiva si porumb si orez in unele depresiuni. Valea raului Po este cea mai importanta regiune pentru cultivarea cerealelor, legumelor, sfeclei de zahar, tutunului si canepei. Podgoriile sunt raspandite, iar maslinele sunt importante in provinciile din sud. Italia este cel mai mare producator de struguri si de ulei de masline din lume. In nord sunt importante culturile de mere, pere si piersici, iar in sud culturile de citrice. Oile si caprele sunt crescute in sud, caprele fiind adaptate la regiuni mai secetoase si mai sarace.

Mineritul
Mercurul si sulful sunt ambele exportate, si se produce zinc si plumb in cantitai mici. Minereuri de fier se gasesc in Valle D"Aosta. Faimoasa marmura de Carrara si Massa, din Toscana, este exportata in toata lumea.

Silvicultura si Pescuitul
Padurile acopera 23% din suprafata tarii, in special in Alpi si in zonele de dealuri ale Appeninilor. Padurile de foioase cresc pe pantele mai joase, pana la 1000 m, mai sus fiind padurile de conifere. In multe locuri se gasesc mici fabrici de prelucrare a lemnului. Flote de pescuit se gasesc in majoritatea asezarilor de pe coasta, principalele capturi fiind cele de sardele, de scrumbii si de barbuni. Captura totala este in jur de 350.000 de tone, la care se adauga pana la 550.000 tone de moluste pescuite de-a lungul coastei Italiei.

Transportul
Dintre cei 15.983 km de cale ferata, 9110 km sunt electrificati. Exista 301.307 km de sosea. Principalele porturi sunt Genova, aici trece o treime din comert, Neapole, Triest, Venetia, Palermo si Cagliari. Linia aeriana internationala se numeste Alitalia, ea deserveste toate orasele importante.

Orase
Roma este un centru istoric , politic si religios, precum si un oras industrial. Milano (1.371.008 locuitori), asezat in campia de nord, este capitala industriala si comerciala a Italiei si un centru financiar international. Neapole (91.054.601 locuitori), situat la poalele vulcanului Vezuviu, este capitala regionala a sudului.

Turismul
Cea mai importanta tara turistica din Europa, si a doua in lume dupa SUA, Italia are o gama larga de atractii turistice, potrivite tuturor gusturilor, de la statiunile de schi si alpinism din Alpi pana la plajele insorite ale Mediteranei si Adriaticii. Toate orasele importante prezinta interes cultural si arhitectural, in special Roma, Florenta si Venetia. Italia este vizitata anual de peste 50 de milioane de turisti.

Industria
Majoritatea ramurilor industriale din Italia s-au dezvoltat in nord, iar triunghiul Torino-Milano-Genova este principala zona industriala. In sud, Neapole si Taranto produc otel. Produsele textile se fabrica in toate orasele industriale din nord. Industria alimentara este dezvoltata si unele produse alimentare sunt exportate, in special paste fainoase, branzeturi, vin si legume conservate.

 
     
 
 
 
     
  
 

Italia link-uri utile | Informatii utile Italia