Clima orasului Campulung | Clima Campulung Moldovenesc | Temperatura la Campulung Moldovenesc

Climatul orasului Campulung Moldovenesc | Temperaturii medii anuale | Campulung Moldovenesc Clima




Cazare Romania > Bucovina > Judetul Suceava > Cazare Campulung > Clima


 
 

Clima

Oferte Campulung 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Campulung

Nota 8.9 din 10 pe baza a 5 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Campulung

 
     
 
 
 
     
 
 

Pe fondul climatului temperat-continental, caracteristic Romaniei, altitudinea medie la care este asezat municipiul Campulung Moldovenesc si pozitia lui in cadrul unei depresiuni intramontane isi spun din plin cuvantul. Caracterul de continentalism imbraca o nuanta moderata: iernile sunt relativ lungi, bogate in zapada, dar nu excesiv de aspre, verile sunt racoroase si umede, temperaturile medii anuale scazute, iar precipitatiile bogate. Se resimte atat influenta maselor de aer rece de origine alpina, cat si a celor vestice, oceanice, mai frecvente vara. Influenta maselor continentale estice si polare este mai redusa, manifestandu-se indeosebi iarna.

Anotimpul cu cele mai multe zile senine este toamna. Primavara, vremea este foarte variabila, datorita circulatiei caracteristice si nestatorniciei ciclonilor si maselor de aer polare, atlantice sau de origine tropicala, care se infrunta si se inlocuiesc reciproc.
Temperatura medie anuala este de 6,80C, printre cele mai mici din Moldova. Mediile lunare cele mai coborate se inregistreaza in ianuarie, iar cele mai ridicate in iulie.

Extremele absolute sunt mult mai mari: de exemplu, in iulie 1957 s-au inregistrat 34,40C, iar in ianuarie 1963 minus 30,30C. Rolul altitudinii reliefului asupra temperaturii este deosebit de important: astfel, comparativ cu datele prezentate anterior pentru Statia meteo din oras , la statia din Rarau cei trei indici termici au valori mai coborate cu circa 4-50C; media anuala este de 2,30C, media lunii cele mai reci este de - 7,70C, iar a celei mai calde de + 11,80C. Temperaturi medii diurne sub zero grade se pot inregistra timp de peste 100 de zile.

Ca in toate depresiunile intramontane, si in Campulung Moldovenesc au loc, indeosebi in perioadele reci ale anului, inversiuni termice: pentru cateva ore sau zile, in vatra depresiunii, este mai frig decat pe muntii din preajma. In aceste conditii, pe vai se produc fenomene meteorologice caracteristice: roua, bruma, mari de nori, in timp ce culmile inalte stralucesc in bataia soarelui.
In privinta precipitatiilor, in medie se inregistreaza peste 130 zile ploioase pe an, totalizand o cantitate de circa 700 mm. Odata cu cresterea altitudinii, sporesc si precipitatiile: 850 mm pe culmile Obcinilor, iar la statia meteorologica Rarau aproape 1000 mm. In lunile august si septembrie se inregistreaza putine precipitatii, iar faptul ca si nebulozitatea este minima, aceste luni sunt recomandate in mod deosebit pentru turism.

Ninsorile cad in mod obisnuit din octombrie pana la sfarsitul lunii aprilie; durata medie a covorului de zapada este de circa 90 de zile. In Obcini grosimea medie a stratului de zapada masoara 20-30 cm iar in Rarau si Giumalau, la altitudinea de peste 1400 m, grosimea stratului de zapada trece frecvent de 40-50 cm.
Unul din factorii care explica puritatea remarcabila a atmosferei urbane il constituie brizele – un urias ventilator natural. Spre seara o adiere abia simtita coboara si aduce in oras racoarea inaltimilor si ozonul padurilor: este briza de munte care disloca aerul uzat in timpul zilei si-l primeneste. In schimb dimineata, sub mangaierea razelor de soare, se porneste briza de vale, ce ridica ceata si o imprastie incet lasand ierburile grele de roua.

Alaturi de frumusetile reliefului, clima este un element important care recomanda Campulungul Moldovenesc ca statiune turistica si climaterica.

Raspunzand cu lucirea-i ondulata si sopotitoare, semetiei muntilor din sud, legendara apa a Moldovei incinge orasul ca un brau viu, strangand paraiele izvorate din poalele stancilor. Debitul multianual al raului Moldova este de 4,55 mc/sec. In cadrul Depresiunii Campulung, Moldova primeste o serie de afluenti care se racordeaza sub unghiuri apropiate de 900. Acest sistem hidrografic, o impletire de vai longitudinale si transversale specifica Obcinilor, reprezinta o adaptare a retelei de ape la structura geologica.
Moldova isi are izvoarele in Obcina Mestecanisului, pe versantul sudic al culmii Alunisului.
Desi, de la Pojorata la Gura Humorului, Valea Moldovei constituie limita dintre Obcinile Bucovinei si o serie de masive muntoase situate la sud, ea ramane prin excelenta raul Obcinilor, pentru ca cea mai mare parte a bazinului sau montan revine acestora.

Principalii afluenti ai raului Moldova pe teritoriul Campulungului Moldovenesc sunt: pe partea stanga, de la vest spre est, paraiele Sadova, Morii, Corlateni si Deia, iar pe partea dreapta, Mesteacan, Valea Seaca si Izvorul Alb, Izvorul Malului, Valea Caselor si Sandru. Alimentarea se face predominant din ploi , in timp ce aportul zapezii si al apelor subterane este redus.

Aluviunile transportate in suspensie nu ating cantitati prea mari, pentru ca eroziunea este moderata, iar duritatea rocilor traversate destul de mare. Din punct de vedere al chimismului, afluentii Moldovei au o mineralizare si o duritate reduse, ape bine oxigenate, cu continut redus de substante organice si de suspensii.
Vaile acestor paraie contribuie la frumusetea orasului, creand in acelasi timp posibilitatea asezarii gospodariilor pana sub poalele muntelui, dar si la formarea unei frumoase zone de agrement.

 
     
 
 
 
     
 
 
 
     

Super Oferte

Hotel Boutique Aquarius Campulung

Cazare Hotel Boutique Aquarius Campulung | Prezentare Campulung Boutique Aquarius Hotel | Poze Campulung Hotel Boutique Aquarius
Clasificare Hotel Boutique Aquarius - 5 stele
445 LEI