Judetul Orhei Republica Moldova | Harta Judetul Orhei | Informatii Judetul Orhei

Judetul Orhei | Turism judetului Orhei | Obiective turistice Orhei | Cazare Republica Moldova




 

Cazare Romania > Judetul Orhei

 
 

Judetul Orhei

Judetul Orhei Republica Moldova | Harta Judetul Orhei | Informatii Judetul Orhei
 
     

 
 

Judetul  Orhei Prezentare judetul Orhei

Stravechiul tinut al Moldovei, Orhei, este asezat in partea centrala, marginindu-se la Nord cu tinutul Soroca, la Est- cu riul Nistru, la Vest - cu tinutul Balti si la Sud - cu tinutul Lapusna. Cea mai de nord localitate era Poiana, plasa Rezina, iar cea mai sudica - targul Criuleni. Capitala judetului este localitatea Orhei, iat suprafata totala a judetului Orhei este de 40246 kmp.

Teritoriul judetului Orhei este impartit in sase plasi: 1. Plasa Bravicea, 2. Plasa Ciocalteni, 3. Plasa Criuleni, 4. Plasa Orhei, 5. Plasa Mascauti si 6. Plasa Rezina. Are patru orase Orhei, Rezina, Telenesti si Soldanesti., 235 sate. Principalele asezari fiind: Orhei: capitala judetului; Rezina - Targ: comuna urbana.

Relieful tinutului este variat si complex, se prezinta sub forma unui fost amfiateatru natural din arcul Codrului, cu regiuni deluroase, avand o altitudene medie de 275 m.

Judetul Orhei | Judete Republica Moldova Harta judetul Orhei




Judetul Orhei | Judete Republica Moldova Orase si zone importante
Judetul Orhei | Orase Judetul  Orhei Alte localitati

Cazare Orhei

 



Istoric Judetul Orhei Istoric

Judetul cuprinde un stravechi tinut moldovenesc, strajuit altadata de cetatea Orheiului, puternica Fundatie a lui Stefan cel Mare. Orheiul a format ca Vrancea sau Campulung o autonomie locala, inzestrata de Stefan cel Mare, in special, cu importante privilegii.

Orheienii au fost cunoscuti ca cei mai buni arcasi ai Marelui domn, rasplatiti de acesta din belsug pentru vitejia lor.
In istoria politica si militara a Moldovei, Orheenii au jucat un rol de seama, rasculandu-se uneori impotriva Domniei, sau sprijinind pe anumiti domni, in rivalitatea pentru scaunul Moldovei.

Monumente istorice: Complexul muzeistic si arheologic Orheiul Vechi, Muzeul Etnografic (Ivancea), Muzeul Familiei Donici (comuna Donici), Muzeul Serghei Lazo (comuna Piatra), catedrala domneiasca Sfantul Dumitru, ctitoria domnitorului Vasile Lupu la Orhei, Manastirile Saharna si Tapova, Tabara si Curchi, Hirova si schitul Orheiul Vechi.

Industria Judetul Orhei Industria

Din 1992 si pana an prezent au fost inregistrati 35.700 agenti economici. Ponderea sectorului privat constituie deja 100% din n umarul total de agenti economici ce activeraza in tinut.

In complexul agroindustrial volumul de producere constituie 55 mln lei, asigurandu-se locurile de munca la cca 41.000 locuitori.
In regiune activeaza 48 unitati industrialeIn industrie sunt angajati aprohimativ 3853 persoane (anul 2000) si 3313 persoane(2001), productivitatea muncii la 1 muncitor este de 75441 mii lei (2000) si 79455 mii lei (anul 2001)

Volumul productiei industriale atinge cifra de 420 mln lei. In tinut activeaza 24 de organizatsii de constructii, 4 mari autoparcuri cu cca 200 DE AUTOCARE.
Centrul de Telecomunicatii Orhei (director dl Mihai CATRANIUC) asigura servicii telefonice prin telegraf, posta electronica, deservind cca 29,1 mii populatie, dintre csare 24,4 mii sunt persoane particulare.

Institutii de invatamant: 35 licee, 90 gimnazii, 25 scoli polivalente, 3 Colegii de medicina, 1 Colegiu Pedagogic- Colegiul Pedagogic ?Vasile Lupu? Orhei, scoli sportive- peste 90, 65 scoli internat, 50 scoilii medii etc.

Drumuri jJdetul Orhei Drumuri

Judetul Orhei este strabatut de o retea de drumuri in lungime totala de 1.059 km 537 m, repartizata astfel :
Drumuri nationale: 160 km 904 m, din care Directiunea Generala a Drumurilor intretine o retea pietruita de 75 km 703 m iar orasul Orhei 4 km 928 m.
Drumuri judetene: 283 km 090 m din care administratia judetului intretine o retea pietruita de 20 km 418 m.
Drumuri comunale: 615 km 543 m.
Lungimea podurilor: este de 2.690,50 metri repartizata astfel : podur i nationale 731,00 m, judetene 737,00 m si comunale 1.222,00 m.

Prin judet trec 3 drumuri nationale, legand urmatoarele localitati :
- Chisinau - Criuleni - Ustea.
- Balti - Orhei - Chisinau.
- Cornesti - Tg. - Orhei.

Cale ferata: Judetul Orhei este strabatut de o linie secundara simpla de cale ferata de 33 km. Statii importante : Mateuti, Rezina.
Posta, telegraf, telefon. 9 oficii P.T.T. de stat si 2 agentii speciale. Oficii telefonice la : Orhei, Rezina- Tg, Bravicea, Capanesti, Ciocalteni, Ciniseuti, Chiperceni, Cobalca, Criuleni, Hartop - Mare, Isacova, Peresecina, Telenesti, Soldanesti, Susleni.

Manastiri Judetul Orhei Manastiri

Tiganesti, Frumoasa, Harbovat, Saharna. Iar ca regiuni pitoresti: vaile raurilor Cula si Rautu, ambele cu aglomerari de sate, tipice in ceea ce priveste viata populara a regiunii.

Religie: Dupa rezultatele provizorii ale recensamantului din 1930, din totalul locuitorilor judetului 92,3% sunt ortodocsi.
Biserici si lacasuri de inchinaciune: 147 biserici si 9 manastiri ortodoxe, 1 biserica romano- catolica, 3 biserici lipovenesti, 28 sinagogi, 20 case de rugaciuni evreesti si 7 case de rugaciuni baptiste.
Judetul se afla in eparhia Episcopiei Chisinaului (Mitropolia Basarabiei).

Turism  Judetul Orhei Turism

Nici un alt judet din Republica Moldova nu dispune de un patrimoniu ecoturistic atat de bogat ca judetul Orhei. Raul Nistru, care traverseaza judetul pe o lungime de 115 km, reprezinta un areal deosebit pentru practicarea turismului ecologic. In acest spatiu se afla celebrele rezervatii peisagistice de la Tapova, Saharna, Curatura, Climautii de Jos, aici pot fi gasite si vazute speciile rare de plante si animale incluse in Cartea Rosie a Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului pot fi admirate peisaje de un pitoresc foarte impresionant, aici, pe peretii abrupti pot fi vazute si citite cartile de evolutie geologica a pamantului basarabean.

Un alt obiectiv ecoturistic de mare atractivitate il constituie raul Raut. Practic, tot segmentul de rau, de la Pistruieni pana la Morovoaia, pe o distanta de peste o suta de km, reprezinta un muzeu natural sub cerul liber, in care Rautul se prezinta ca un mare arhitect peisagist si ca un artist fara pereche. Iar arealul Rautului de la Paharniceni pana in aval de Butuceni poate fi transformat intr-un traseu ecoturistic cu un impact educativ-instructiv deosebit in contextul cunoasterii naturii si protejarii mediului inconjurator. Sa tinem cont ca insusi "Orheiul-Vechi" ca patrimoniu antropic de importanta internationala are si statut de rezervatie peisagistica.

Poze Judetul Orhei Galerie foto judetul Orhei

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Judetul Orhei link-uri utile | Informatii utile Judetul Orhei