Informatii utile Sighetu Marmatiei | Festivalul de Datini si Obiceiuri Sighetu Marmatiei

Info util Sighetu Marmatiei | Festivaluri Datini si Obiceiuri | Sighetu Marmatiei Informatii
Cazare Romania > Maramures > Judetul Maramures > Cazare Sighetu Marmatiei > Informatii Utile


 
 

Informatii Utile

Oferte Sighetu Marmatiei 2023 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sighetu Marmatiei

Nota 9.8 din 10 pe baza a 4 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sighetu Marmatiei

 
     
 
 
 
     
 
 

Festivalul de Datini si Obiceiuri

Unul dintre cele mai importante evenimente pe care le gazduieste Sighetul este Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna MARMATIA, care are loc in fiecare an in data de 27 decembrie. Acest festival se realizeaza fara intrerupere de 38 de ani, prima editie avand loc in 1968.

Festivalul din Sighetu Marmatiei isi propune pastrarea, transmiterea, valorificarea obiceiurilor si datiniulor de iarna si a valorilor creatiei populare. O informare a publicului national si international asupra traditiilor, costumelor si obiceiurilor de iarna care se desfasoara de la Craciun si pana la Boboteaza.

Pe langa reprezentantii satelor si ansamblurile folclorice maramuresene, la Sighet vin si iubitotri ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii, ca de exemplu: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia.Chiar si anumite formatii din strainatate au jucat pe ulitele Sighetului: Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova.

Festivalul incepe cu primirea, in fata primariei localitatii, a plugusorului vent din Vadul Izei. Momentul principal este alaiul care are loc pe strazile orasului. Fiecare formatie, imbracata in portul popular specific zonei din care a venit, va prezenta un colind, un joc cu masti sau un obicei specific iarna. Spre deliciul publicului dracii si personaje mascate, calareti si carute dau savoare evenimentului. Dupa terminarea alaiului, grupurile participante sustin un spectacol de gala, in care isi prezinta o parte din repertoriul propriu.

In preajma zilei de 27 decembrie, se organizeaza numeroase manifestari culturale: sesiuni de comunicari, concerte de colinde, expozitii de arta.

Organizatori ale acestor evenimente sunt: Consiliul local, Primaria municipiului Sighetul Marmatiei, Casa de creatie populara; a judelului Maramures, Directia pentru cultura, culte si patrimoniu national a judetului Maramures, Muzeul Maramuresului din Sighetul Marmatiei, Casa de cultura Sighetu Marmatiei.

Pozele pe care le puteti vedea au fost facute la editia din anul 2005. Iar daca acestea v-au starnit interesul si curioziatea va invitam sa vedeti editia din 2007, care va avea loc pe 27 decembrie la Sighet. Astfel stazile orasului vor musti, atat de privitori, cat si de de draci, calareti, copii si adulti imbracati in costume populare, care va vor impartasi un srop din marele suflet al taranului roman, prin intermediul datinilor si obiceiurilor de iarna.