Orasul Busteni | Obiective Turistice | Monumente Naturale Muzee | Trasee turistice Bucegi

Obiective Turistice Busteni | Schi partii de ski Busteni | Monumente Naturale Bucegi | Trasee turistice in Bucegi
Cazare Romania > Valea Prahovei > Judetul Prahova > Cazare Busteni > Obiective Turistice Busteni


 
 

Obiective Turistice Busteni

Oferte Busteni 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Busteni

Nota 8.5 din 10 pe baza a 30 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Busteni

 
     
 
 
 
     
 
 

Schi partii de ski Busteni | Obiective Turistice Busteni | Cazare Busteni | Oferte cazare Busteni

Cand pasii te poarta plaiurile superioare ale Vaii Prahovei, poti observa, contempland cu ochii mintii, monumentele statiunii Busteni. Casa sau vila cu specific local, are o arhitectura rustica, cerdac prevazut cu stalpi ce sustin arcade in stil brancovenesc, iar in fontonul acoperisului construit in doua sau patru ape, se afla tinuta zvelta a unui turnulet cu 2, 4 sau 6 fete, pe care se afla 1 sau doua sulite ce se inalta in vazduh asemeni pasarii maiastre brancusiene. Scarile de acces ale acestora sunt din piatra, in care dalta mesterului anonim a creat in partea inferioara un brau executat din piatra de cariera asezate intr-un neasemuit desen geometric. Dintre monumente putem aminti:

Crucea Eroilor Neamului - Cazare Busteni - Schi partii de ski Busteni

Cel mai mare si valoros monument al statiunii, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru reantregirea neamului, construit intre anii 1926-1927, prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe Saua Muntelui Caraiman, la cota 2291 m. Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m. Noaptea cand este senin si becurile sunt aprinse, privitorului i se ofera o imagine feerica si Dumnezeiasca, prin aparitia unei cruci imense inconjurata de numeroase stele de pe bolta cereasca.

In centrul statiunii - Cazare Busteni - Schi partii de ski Busteni

In centrul statiunii, pe B-dul Libertatii, in zona cuprinsa intre statuia "Ultima Grenada" si Strada Bariera CFR, s-a construit intre anii 1887-1889 Centrul Civic a carui varsta depaseste 110 ani. Acest ansamblu de cladiri, majoritatea pastrasndu-se si azi, este compus din:

pe partea stanga: Biserica Domneasca, - Scoala Primara - care a ars in anul 1987, este reconstruita azi pastrand in mare fatada cladirii initiale - Hotelul Busteni, azi Primaria Orasului. Mentionam ca localul Primariei initiale a fost demolat in anul 1967 pentru a se construi Complexul Caraiman, iar parabolele de lemn amplasate in parcul statiunii pe care se catarau boscheti de trandafir, au disparut si ele. - pe partea dreapta s-au construit vile de locuit. Una din aceste vile dupa ce-a fost restaurata, a capatat destinatia de " Casa Romano-Franceza

Castelul Cantacuzino - Cazare Busteni - Schi partii de ski Busteni

In anul 1911 a fost cladit Castelul, si o serie de grote, cascade si fantani arteziene, toate situate in parcul al carui proprietar a fost printul Gheorghe Cantacuzino ziz " Nababu . Castelul, din punct de vedere arhitectural, figureaza in topul primelor castele din Romania fiind construit in anul 1911 , astazi functioneaza ca sediu al Sanatoriului Ministerului de Interne, urmand ca dupa finisarea noului sediu al sanatoriului, Castelul sa fie repus in circuitul turistic.

Monumentul Ultima Grenada - Cazare Busteni - Schi partii de ski Busteni

Monumentul "Ultima Grenada" situat intre Biserica Domneasca si statia CFR, a fost ridicat in anul 1928 prin grija patronului fabricii de hartie Otto Schiel. Statuia a fost dedicata eroului "Caporal Vasile Musat", cazut in primul razboi mondial. Este opera sculptorului Dumitru Barlad si reprezinta pe caporal aruncand grenada in tabara dusmana cu mana dreapta ce-i mai ramasese teafara. Caporalul Musat s-a nascut in anul 1890 in comuna Domnesti - Arges. A facut parte din batalionul 1 al regimentului 2 graniceri, care avea sarcina pazirii granitei in sectorul muntelui Susai de la Predeal si Valea Prahovei. A luptat in jurul Brasovului si in defileul Oltului la Caineni. A fost ranit in lupte de mai multe ori, dar, stapanit de un nobil sentiment patriotic, a refuzat sa plece in spatele frontului. Transferat la o unitate in Muntii Vrancei, a fost ranit la bratul stang. Internat la spitalul militar din Iasi, i s-a amputat bratul. Cu toate acestea, a refuzat sa fie reformat, continuand sa participe la batalii si sa arunce grenade cu bratul sanatos. A murit eroic in luptele de la Oituz. La inaugurarea monumentului in 9 sept. 1928, a luat parte, insasi M.S. Regina Maria insotita de intreaga suita regala.

Rezervatia de arhitectura industriala si oraseneasca

- colonie muncitoreasca la IHB (1900)
- locuinte din incinta fabricii de hartie (1900)
- hale de productie din incinta fabricii de hartie
- blocuri locuinte muncitoresti din incinta fabricii de hartie (1880)
- anexe gospodaresti
- hale de productie ale fabricii de hartie (1920-1940)

Vila Cezar Petrescu

In statiune sunt alte multe cladiri a caror arhitectura ne indreptateste sa le mentionam in randul monumentelor locale si anume: Vila Muzeul Memorial " Cezar Petrescu " - scriitor si publicist - muzeul contine biblioteca personala a scriitorului ( 10304 volume din care trei sferturi in limba franceza ). In hol pot fi admirate trei sculpturi semnate Oscar Han, iar pe pereti sunt expuse cateva lucrari ale pictorilor Jiquidi, H. Dumitru, Iser si G. Loewenti. - , Vila "Nestor Urechia - scriitor, publicist si inginer, Vila "Gheorghe Titeica - academician si matematician de renume mondial, Vila "Tudor Vianu - academician, istoric si critic literar, Vila "Lucretiu Patrascanu" - avocat si om politic, Vila "D. Leonida - profesor universitar, intemeietorul Muzeului Tehnic din Bucuresti, Vila "Cunescu - avocat si om politic, Vila "Aura Buzescu - actrita, Vila "Gheorghe Lupu - profesor universitar, doctor si om politic, Vila "Madgiaru - economist si om politic, Vila "Borneanu - doctor.
- locuinta oraseneasca de factura romantica - str. Libertatii nr.236
- locuinta oraseneasca de factura neoromaneasca - str. Libertatii nr.250
- locuinta oraseneasca de factura traditionala (vila "Piscului) - str. Soimului nr. 5
- locuinta oraseneasca de factura neoromaneasca ( gradinita) - str. Zambilelor nr.4

O alta constructie impunatoare si reprezentativa este fostul cazino si hotel, azi casa de copii orfani, situata pe str. Traian nr.1.

Biserica Domneasca

Biserica Domneasca, zidita din piatra de cariera, este o copie redusa a Manastirii Horezu, prin arhitectura, dotarile interioare si vechimea sa, intra in randul monumentelor remarcabile ale statiunii. Este o biserica ortodoxa construita in anu 1889. Ctitorie a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, pictati in marime naturala in pronaos. In forma de cruce cu doua turle de forme diferite, a fost ridicata de constructori italieni condusi de Pietro Dreossi. Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost lucrata la Viena. Icoanele originale pastrate, sunt pictate de Ghe. Tatarascu sau ucenicii sai. Pictura originala din altar are acelasi autor ca si la Manastirea Sinaia - Agnes Exner

Bulevardul Libertatii

Pe B-dul Libertatii intre nr. 208 si 210, sunt doua banci din piatra masiva prelucrata, construite si amplasate prin anul 1904, prin grija neobositului si iubitorului de munte, Nestor Urechia.

 
     
 
 
 
     
 
 
 
     

Super Oferte

Vila Craciunita Busteni

Cazare Vila Craciunita Busteni | Prezentare Busteni Craciunita Vila | Poze Busteni Vila Craciunita
Clasificare Vila Craciunita - 3 stele
1700 LEI

Vila Casuta Noastra Busteni

Cazare Vila Casuta Noastra Busteni | Prezentare Busteni Casuta Noastra Vila | Poze Busteni Vila Casuta Noastra
Clasificare Vila Casuta Noastra - 2 stele
119 LEI