Mina de sare Cacica Suceava

Mina de sare Cacica - Tratament | Muntele de sare din Bucovina




Cazare Romania > Bucovina > Judetul Suceava > Cazare Cacica > Mina De Sare


 
 

Mina De Sare

Oferte Cacica 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Despre Mina de sare Cacica din judetul Suceava

Zacamantul de sare gema de la Cacica este localizat geologic la limita dintre avanfosa pericarpatica si platforma moldoveneasca si s-a format prin depunere in sistem lagunar - evaporitic. Ca varsta este incadrat in Miocerul inferior, ca majoritatea zacamintelor de sare de pe suprafata Romaniei.

Conform cercetarilor arheologice efectuate in 1952, 1968 la Solca si 1989 la Cacica, atat folosirea izvoarelor cu apa sarata in starea lor naturala, cat si pentru producerea sarii recristalizate prin fierbere au o vechime milenara. Pe baza acestui material arheologic s-a atestat una din cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datata din mileniul 5 i.Hr., perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu.

In perioada evului mediu, pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea nu s-a incercat o industrializare a acestor slatine din dorinta de a nu scadea pretul de monopol al sarii, ce aducea venituri visteriei domnilor Moldovei si de teama de a nu trezi lacomia turcilor dupa cum arata Dimitrie Cantemir in Descriptio Moldaviae.

Procedeul de obtinere a sarii recristalizate din saramura Slatinei de la Runc, a fost relatat de un martor in jurul anului 1783. Locuitorii zonei ridicau un rug cu patru laturi din lemn, aprindeau focul sub acesta lasandu-l sa ajunga in flacari in intregime, dupa care luau saramura din izvor si o lasau sa picure in gramada arzanda. Dupa racirea lemnului sarea era scoasa prin lovire si impachetata in saci, fiind utilizata atat pentru consumul uman cat si in hrana animalelor. Aceasta modalitate de obtinere a sarii recristalizate este posibil sa fi fost folosita de locuitorii zonei pe intreg parcursul Evului Mediu.

in anul 1775, cand Bucovina intra in administratia Imperiului Austro Ungar, Curtea imperiala de la Viena, prin Administratia militara a Bucovinei decide luarea unor masuri privind asigurarea locuitorilor noii provincii cu sare alimentara.

Spre sfarsitul anului 1783, din ordinul Camarii aulice - Sectia monede si mine, o comisie condusa de consilierul aulic Thadeus Peithner von Lichtenfels a prospectat toate izvoarele sarate din Bucovina. Fiind analizate pozitia lor geografica, distantele la asezarile umane, salinitatea acestora etc., s-a indicat posibilitatea ca prin forari de puturi si prin galerii de suprafata sa fie descoperit un zacamant de sare gema in apropiere de localitatea Solca.

Un an mai tarziu s-a efectuat prima prospectare la Slatina Dealul, in apropiere de Solca, unde au fost instalate doua cazane evaporatoare, urmand ca in vara anului 1785 sa fie construit un cazan de evaporare la izvorul de la Partesti.

Extractia sarii gema s-a efectuat la inceput pentru vanzarea sarii bulgari si partea marunta pentru dizolvare la suprafata in bazine amenajate.

Ulterior s-au executat in subteran bazine mari din lemn si dizolvarea sarii excavate se producea la nivelul orizontului III. in paralel s-a trecut la dizolvare statica in bazine sapate in sare amplasate intre orizonturile I si III. incepand cu anul 1956 exploatarea sarii se face prin sonde amplasate in subteran, prin metoda dizolvarii cinetice in trepte mici (cu ridicari continue). Transportul productiei din subteran s-a facut la inceput cu burduf din piele de bivol pentru sarea gema si din piele de caprioara pentru saramura din infiltratii, trase la suprafata cu crivacul. Ulterior s-a amenajat putul de extractie cu o pompa actionata cu aburi de 6 CP.S-a amenajat instalatia de extractie cu colivii pentru transport cu vagoneti ai sarii gema si pompe amplasate in subteran pentru transportul saramurii.

in anul 2003, printr-un program de “inchidere si ecologizare a minei Cacica”, aprobat si subventionat de Guvernul Romaniei, s-a trecut la demolarea, curatarea si ecologizarea vechii platforme de preparare a sarii recristalizate din incinta miniera.

Vizitarea minei apare ca obiectiv inca de la mijlocul sec. al XIX-lea, pe un traseu scurt care s-a pastrat pana astazi si cuprinde: micromuzeul din cladirea putului de extractie, capela ecumenica aflata la 26 m adancime, galeria piticilor, lacul sarat, sala de dans si muzeul utilajelor.

Baza Turistica Cacica

Salina Cacica, este situata in localitatea cu acelasi nume, in partea central-estica a judetului Suceava, la poalele estice ale Obcinei Mari.

Acces si microclimat la Cacica

Intrarea in “ocna” se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constanta de cca. 14ºC, puritatea si frumusetea locului, recomanda salina in orice anotimp pentru relaxare si agrement. Prin galeriile sapate manual in masivul de sare, se ajunge la adancimea de 44m, in Grota Piticilor si in Sala de Bal, sapate manual, fara utilaje.

Baza turistica Cacica

Munca ocnasilor de altadata a lasat adevarate lucrari de arta - scari de acces taiate in masivul de sare, tavane boltite sau galerii imense. Dar adevarata masura a maiestriei celor ce au sapat sarea, o constituie mica biserica daltuita in sare la o adancime de 27 de metri si sala de bal aflata la 37 de metri adancime.

Capela ecumenica daltuita in sare, care ii aduna de doua veacuri pe toti localnicii la serviciul divin de Sfanta Varvara, protectoarea minerilor, initial avea numai jumatate din suprafata ei, in jurul anului 1900 dublandu-i-se suprafata. La inceput a fost iluminata de lampasele minerilor si de un policandru din placute de sare slefuite, ca apoi lumina electrica sa patrunda si in adancuri prin policandru din coarne de cerb.

Dintre lucrarile miniere executate in capela, se pot vedea si astazi altarul, amvonul, chilia preotilor si rambleul din sare cioplita in care este inzidita icoana Sfintei Varvara.

In fiecare an, in ziua de 4 decembrie, ziua Sfintei Varvara, se oficiaza Sfanta Liturghie pe altarul capelei de catre preotii celor trei culte din localitate, ortodox, romano - catolic si greco-catolic. inainte de a intra in spatioasa sala de bal, inconjurata de un balcon, la o adancime de 37 m, te intampina un lac adanc de peste 2 metri, Lacul Sarat, unic in tara.

Salina este dotata cu o sala de sport (teren de fotbal), o sala cu ecou (8 reveniri ale ecoului) si muzeul minei. Locatia dispune de un strand cu apa sarata, cu dusuri, grupuri sanitare si dotari comerciale (magazin, bar).

Alte obiective si atractii turistice din zona Cacica

Valoarea turistica a zonei este completata de o serie de obiective si atractii turistice, printre care: biserica ortodoxa cu hramul “Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava”, biserica romano-catolica Sanctuarul Maicii Domnului, biserica greco-catolica cu hramul Sfanta Maria, “Grota Sfintei Maria”, “Izvorul Sfant”, precum si manastirile din Bucovina (Voronet, Putna, Sucevita, Moldovita etc.).

Harta Salina Cacica

Contact Salina Cacica

Localitatea Cacica, judetul Suceava, Romania
Str. Republicii nr. 9, Cod Postal 727095
Tel: ( +400 ) 230 237 087
Fax: ( +40 ) 0230 237 084

Sursa: Salrom - Societatea Nationala a Sarii Romania