Istoria Orasului Falticeni | Istoric Falticeni | Geneza Falticeni | Falticeni Date cronologice

Istoria Orasului Falticeni | Istorie Istoric Falticeni | Date cronologice Falticeni
Cazare Romania > Moldova > Judetul Suceava > Cazare Falticeni > Istoric


 
 

Istoric

Oferte Falticeni 2022 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 
Orasul Falticeni s-a constituit pe locul unor stravechi asezari rurale. Satul soldanesti, actualul cartier de est – este atestat ??n 1384. Satul Fulticeanii, care avea sa dea numele asezarii urbane de astazi, este atestat ??ntr-o mentiune documentara din anul 1435. La 15 martie 1490, ??ntr-un hrisov scris ??n cancelaria Sucevei, capitala din epoca a Moldovei, se vorbeste clar despre un sat pe somuz, anume Fulticeanii.
Oficial, actul de nastere a targului dateaza din 8 august 1780, cand domnitorul Moldovei, Constantin Moruzi, a poruncit sa se faca targ nou, la tinutul Sucevei. Noul targ se nastea ??n punctul unde se ??ncrucisau cateva drumuri comerciale importante.

Avantul fortelor de productie si cresterea schimbului de marfuri au determinat, ??n a doua jumatate a secolului 18 stabilirea unui targ periodic la Falticeni. Targul (iarmarocul) de la 20 iulie ( de Sfantul Ilie) a jucat un rol important ??n geneza orasului Falticeni. Cronicile anilor 1850 spuneau ca targul de la Falticeni este, dupa cel de la Leipzig, unul dintre cele mai ??nsemnate din Europa.

Populatia orasului Falticeni, formata ??n principal din negustori si agricultori, a evoluat numericeste ??n functie de activitatea comerciala, de viata economica si de implicatiile unor evenimente
In 1803 targul avea 400 de locuitori, ??n1830 2300 de locuitori, iar ??n 1859 numarul acestora urca la 12584. Populatia a scazut ??n 1890 la 9000 de locuitori. Cauza declinului demografic a fost decaderea importantei iarmarocului prin modernizarea capitalista a schimburilor economice, ceea ce a dus la scaderea functiei comerciale a orasului.

Falticeniul a jucat un rol administrativ ??n regiune fiind, pana dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, resedinta judetului Baia. Orasul a fost industrializat masiv cu precadere dupa 1960. Economia locala a intrat ??nsa ??n declin dupa Revolutia din 1989. Cauzele sunt multiple, de la modul centralizat ??n care fusese conceputa economia ??n comunism, pana la adaptarea dificila, proces care continua si ??n prezent – la regulile economiei de piata.

Falticeni este un punct de reper pentru cultura si stiinta nationala. Un mare numar de persoane marcante s-au format si au creat ??n Falticeni. Dupa Bucuresti si Iasi, Falticeniul este al treilea oras din tara ca numar de scriitori autohtoni. Raportat, ??nsa, la numarul de locuitori, Falticeniul se situeaza pe primul loc ??n Romania. Falticeni a dat Romaniei zeci de oameni ai literelor de talie nationala si recunoastere mondiala. Orasul a format 16 academicieni, 12 generali, 60 de doctori ??n cultura si stiinta.