Harta Thailanda | Poze Thailanda | Informatii utile Thailanda

Harta Thailanda | Informatii utile Thailanda | Date generale Thailanda | Poze si imagini Thailanda




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia > Harta Thailanda

 
 

Harta Thailanda

Harta Thailanda | Poze Thailanda | Informatii utile Thailanda
 
     

 
 

Suprafata: 514.000 km2

Populatia: 56.923.000 locuitori

Densitatea populatiei: 105 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: thailandeza

Produse importate: piese de masini, combustibili, autovehicule, produse chimice, aparate electrocasnice, fier si otel, petrol brut

Produse exportate: produse textile, orez, porumb, tapioca, zahar, cauciuc, pietre pretioase

Moneda oficiala: baht (1 baht=100satangs)

Produsul intern brut: 77.426.000.000 dolari SUA

Forma de stat: regat

Caracteristici geografice
Pe granitele vestice, nordice si estice ale Birmaniei sunt munti, inconjurand bazinul central al raului Irrawaddy si al afluentilor sai. Muntii vestici includ Muntii Arakan, Muntii Naga, ia in nord este Vf. Hkakabo Ravi (5.967 m), cel mai inalt din Birmania. Podisul Shan din est atinge o inaltime maxima de 2.475 m, desi media este sub 1000 m. Vaile raului Irrawaddy si Sittang sunt separate de pegu Yoma, dar se unesc formand o campie de coasta si delta. Birmania de Sud consta din Peninsula Tenasserim, ingusta si deluroasa. Aceste dealuri se continua spre sud in Thailanda, pana la granita cu Malaysia. Cea mai mare parte a Thailandei consta din munti care inconjoara valea raului Chao Phrya. Dealurile esice ae Podisului Korat au o inaltime medie de 300 m. Muntii nordici includ Vf. Doi Inthanon (2.595 m), cel mai inalt din Thailanda.

Clima
Clima musonica tropicala afecteza ambele tari si provoaca diferente intre anotimpuri. Sezonul racaros si secetos - intre noiembrie si aprilie, iar sezonul cald si umed - intre mai si octombrie. Vanturile din nord-est aduc vremea secetoasa, iar musonii din sud-vest aduc ploaia. Cantitatea de precipitatii pe coastele marii atinge 500 cm pe an. Temperaturile sunt mari tot anul, dar cele mai mari in aprilie sau mai. Temperatura medie in Bangkok este de 26°C in ianuarie si 30°C in aprilie, luna cea mai calduroasa, iar cantitatea totala de precipitatii 140 cm. Pentru Rangoon cifrele sunt 25°C, 30°C si 260 cm, iar pentru Mandaly 20°C, 31°C si putin peste 80 cm.

Silvicultura
Defrisarea a afectat ambele tari in ultimii ani, si doar 49% din Birmania si 29% din Thailanda sunt impadurite, in special regiunile mai inalte. In sudul Thailandei sunt paduri tropicale perene, dar in rest sunt raspandite padurile de foioase. Elefantii mai sunt si astazi folositi pentru munca in paduri, iar raurile transporta bustenii. Lemnul pentru constructii, mobila si furnir sunt principala sursa de venit. Tecul este cel mai important copac sin in Birmania este principalul produs exportat.

Industria
Industriile traditionale sunt bazate pe produse locale: macinarea orezului, rafinarea zaharului, producerea tutunului si obtinerea staniului, dar in ultimii ani industria s-a variat. Prelucrarea produselor agricole ramane cea mai importanta, dar exista si fabrici de ciment, de produse de textile si incaltaminte, de rafinare a minereurilor, de ingrasaminte si produse farmaceutice. Turismul este important in Thailanda, iar industria artizanala in ambele tari. Distributia curentului electric creste treptat, contribuind la dezvoltarea si expansiunea industriilor. 72% din energia electrica a Thailandei provin de la termocentrale, iar 285 de la hidrocentrale. Pentru Birmania cifrele sunt 75% si 25%.

Mineritul
Birmania este relativ bogata in minereuri, desi productia este inca destul de mica. Se exploateaza petrol si gaze naturale, cantitati mici de carbune, staniu, plumb, zinc, wolfram, cupru, argint, aur si pietre pretioase. Rubinele, ametistele si safirele provin din Magok. In Thailanda se gasesc gaze naturale si zacaminte mari de petrol, in special in Sirikit. Exista si zacaminte de staniu - in special pe peninsula si Insula Phuket, wolfram, plumb, gips, lignit si pietre pretioase.


Agricultura
Orezul este principala planta cultivata in Birmania, ocupand 70% din terenul cultivat. In nord sunt importante porumbul, tutunul, fasolea, leguminoasele, alunele si bumbacul. Se cultiva trestie de zahar iar depesiunea de coasta Tenasserim are plantatii de cauciuc. Pescuitul este o sursa importanta de hrana. Orezul este principala planta cultivata si in Thailanda, un surplus fiind exportat. Sunt importante culturile de cauciuc, manioc, trestie de zahar, porumb si nuci de cocos in sud. Opiul este un produs ilegal, dar o sursa importanta de venit pentru ambele tari. 39% din suprafata este folosita pentru agricultura, comparativ cu 16% in Birmania. 49% din forta de munca sunt angajate in agricultura in Birmania si 66% in Thailanda.

Orase
Aproape jumatate din populatia totala a Thailandei traieste in Bangkok si imprejurimile sale. Este principalul port si centru industrial. Are multe cai navigabile si peste un milion de oameni traiesc in barci. Al doilea oras ca marime este Songkhla (172.604 locuitori), un port din sud. Doar 21% din populatia Thailandei si 24% din cea a Birmaniei este urbana. Rangoon este principalul port si centrul industrial al Birmaniei. Al doilea oras ca marime este Mandalay (532.985 locuitori).

Populatia si religia
Popoarele indigene care au patruns in Birmania dinspre nord au origine tibetana, birmaneza, khmer si thailandeza, dar exista si indieni, chinezi si populatie din Bangladesh. 85% din populatie este budista carora li se alatura putini animisti, musulmani, hindusi si crestini. In Thailanda principala limba, thailandeza, apartine familiei lingvistice indo-chineze, dar a fost influentata de sanscrita si de pali. 94% din populatie sunt budisti, 4% musulmani si un numar mic de crestini.

Transportul
Raul Irawaddy din Birmania este vital pentru comunicatii. Navigatia se extinde 1.500 km pana la Myitkyina si 600 km de-a lungul raului Chindwin. Exista 3.156 km de drumuri pavate. In Thailanda Bangkok este principalul port si caile navigabile interioare depasesc 3.000 km. Exista 4.400 km de cale ferata si 46.315 km de drumuri.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Thailanda link-uri utile | Informatii utile Thailanda