Harta Asia | Continente pe Globul Pamantesc | Destinatii Turistice in Asia

Harta Asia | Cele mai exotice destinatii turistice Asia | Harti interactive si informatii utile | Harta Asia




 

Cazare Romania > Harta lumii > Harta Asia

 
 

Harta Asia

Harta Asia | Continente pe Globul Pamantesc | Destinatii Turistice in Asia
 
     

 
 

Date generale Asia

Pozitia geografica si limitele

Din punctul de vedere al pozitiei geografice, Asia este asezata aproape in intregime in emisfera nordica. Punctele extreme in ale Asiei sunt: -S: insula Roti (1°16" latitudine sudica), N: in capul Celiuskin (79°14" latitudinea nordica ), V: capul Baba (26° longitudine vestica), E: capul Dejnev (169°40" longitudine estica).
Asia este inconjurata din trei parti de apele oceanului planetar. Muntii Caucaz reprezinta limita care o separa de Europa si cu care formeaza o singura masa de uscat numita Eurasia.

Relieful

Asia are un relief in general inalt, avand punctul cel mai inalt de pe Terra in varful Everest (8 848 m) in muntii Himalaya, dar si punctul cel mai coborat al scoartei terestre, in zona Marii Moarte (-395m sub nivelul marii). Podisurile sunt unitatea de relief cea mai raspandita, ocupand 44,6% din suprafata Asiei, muntii detin 29,2%, iar campiile reprezinta doar 26,2% din intreaga suprafata.

Podisurile sunt dispuse in interiorul lanturilor montane alpine-Tibet, Iran, Anatolia, Korat etc. In partea centrala a continentului se desfasoara o serie de podisuri, mai mari fiind Podisul Gobi (cca 2 milioane km2) cu aspect depresionar. In sudul continentului se desfasoara Podisul Arabiei in Peninsula Arabia si Podisul Dekkan in Peninsula India(intre Ghatii de Est si de Vest).
Campiile ocupa pozitii periferice in cadrul continentului.
Tipuri de relief:
a) glaciar: - lacuri; -vai, in muntii inalti
b) Vulcanic: -conuri; -cratere, in muntii vulcanici.
c) Litoral: -delte ( Delta Gangelui, D Lenei); -estuare ( la fluvile Obi si Enisei )
d) Carstic ( in calcare): - pesteri; chei.

Clima

In Asia se intalnesc aproape toate tipurile de clima, de la cea ecuatoriala in arhipelagul indonezian pana la cea polara din insulele arctice si nordul continentului. Vara masele mai umede formate deasupra oceanului, se indreapta spre continent, provocand ploile musonice din India si Indochina. Local se intalneste un climat subecuatorial, un climat mediteranean cu ploi de iarna suficiente in Asia de sud-vest. Specifice Asiei sunt climatele arid si musonic. Climatul arid imbraca mai multe nuante : rece in zona podisului inalt al Tibetului, temperat in Siberia si tropical in Peninsula Arabia, nord-vestul Indiei-Desertul Thar,apoi in Iran si in sudul Afganistanului. Climatul musonic prezinta si el mai multe tipuri: unul tropical in India si sudul Japoniei precum si unul temperat in Extremul Orient rus, partial Japonia si Peninsula Coreea.

Hidrografia

Factori care influenteaya clima sunt: extinderea pe latitudine, relieful (altitudinea), vantul polar, musonii.

Cea mai mare parte a teritoriului asiatic eate strabatut de ape care se indreapta spre cele trei oceane invecinate, dar si spre Marea Mediterana si Marea Neagra. Spre Oceanul Arctic se indreapta marile fluvii siberiene :Obi, Enisei, Lena. Inspre Oceanul Pacific se indreapta fluviile Amur, Huanghe, Changjiang, Xijiang, fluvial Rosu, Mekongul si Menamul. In Oceanul Indian se varsa Salweenul, Gangele, Indusul. In Golful Arabo-Persic se varsa Tigrul si Eufratul. Changjiangul este cel mai lung fluviu din asia, avand lungimea de 6300 km.

Vegetatia

Vegetatia Asiei este extrem de variata, fiind influentata in dispunerea ei si de unele evenimente geologice(glaciatiunea pleistogena), de dispunerea reliefului(bariera biogeografica a Muntilor Himalaya) precum si de elementele climatice(ariditatea).

Cea mai mare padure de pe Glob este taigaua eurasiatica care se intinde de la Marea Baltica pana la Oceanul Pacific. Cele mai intalnite speci sunt laricea si pinul, dar este intalnit si molidul. Padurea de foioase apare in Asia nordica in regiunea marii Ohotsk, fiind formata din plopi, anini si mesteceni. In zona fluviului Amur apar artarul, nucul, ulmul si teiul. In sudul padurii siberiene se dezvolta silvostepa si stepa. Silvostepa se dezvolta in sudul Campiei Siberiei Occidentale, apoi intre Amur si Huanghe. Stepa se afla in Podisul Kazahstanului, spre sud ea trece in stepele desertice.

In deserturile reci (Tibet si Pamir), apare tundra. Stepa mai este intalnita si in Asia de Vest. Specific Asiei este regiunea biogeografica a Extremului Orient, unde climatul musonic creeaza o mare varietate de specii de plante. Intre speciilie de arbori intalnite mentionam : stejarul, artarul, mesteacanul, castanul, magnolii, arborele lalea, arborele de camfor. Spre sud se intalnesc palmieri si o varietate mare de bambus. Zona Asiei de Sud este caracteristica datorita bogatiei de specii a padurii tropicale umede. Este prezent stejarul, eucaliptul, pinul, podocarpusul, apoi tekul in peninsula Indochina si sudul Indiei. In zonele litorale sunt prezente mangrovele.

Fauna

Este la fel de variata precum vegetatia. Zona de tundra este populate doar cu cateva rozatoare mici si cateva pasari care traiesc in tunele facute in zapada si hranindu-se cu muschi si licheni- plante specifice tundrei. In taiga, viata animala este cea mai bogata, intalnindu-se peste 300 de specii de pasari. Sunt prezente mamiferele arboricole, multe cu blana pretioasa. In stepe sunt comune rozatoarele si ierbivorele, diverse specii de antilope, cai salbatici si camila cu doua cocoase ; dintre pasari se remarca dropia.

In Asia de Est, componenta si ea a regiunii biogeografice palearctice, fauna este originala, cu tigrii siberieni, ursul panda urias (in muntii din estul Tibetului). Animalul specific Asiei este dromaderul, originar fiind din stepele din jurul Marii Caspice. In India, fauna este in cea mai mare parte tropicala si se aseamana cu cea a Africii. Se intalneste : leul, tigrul, sacalii si hienele. Mai exista si maimute. Maimutele specifice sunt gibonul si urangutanul.

Se mai intalnesc, insa pe cale de disparitie, rinocerul indian cu un corn si tapirul indian, iar pangolinii sunt comuni in Asia. Numeroase sunt insa reptilele-serpi, crocodili si gaviali.

 
     
 
 
 
     
 



 
 

Asia link-uri utile | Informatii utile Asia