Obiective turistice Sebes | Obiective turistice si culturale Sebes

Obiective Turistice Sebes | Turism Sebes | Obiective culturale in Sebes




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Alba > Cazare Sebes > Obiective Turistice Sebes


 
 

Obiective Turistice Sebes

Oferte Sebes 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sebes

Nota 9.4 din 10 pe baza a 1 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sebes

 
     
 
 
 
     
 
 

Sebesul, municipiul situat in asa numita ""depresiune a Apoldului"", apare pentru prima data sub numele de latin Sebus in 1245, dupa care numele german al burgului va fi de Malembach, iar dupa mai multe variante va deveni Muhlbach. Ca si alte asezari din Transilvania, Sebesul a fost intemeiat de colonisti germani adusi de regalitatea maghiara, din nevoia consolidarii pazei granitei de sud a regatului. La asezarea lor acestia au gasit o veche populatie romaneasca, a carei prezenta pe intreaga zona a localitatii a fost dovedita si pe cale arheologica.
Cele mai vechi urme ce pot fi atribuite intemeietorilor Sebesului sunt mormintele descoperite cu prilejul cercetarilor efectuate in anii 1960,1961 si 1962, in vederea restaurarii celui mai vechi monument istoric si de arhitectura, biserica evanghelica.

Biserica Evanghelica
Biserica evanghelica are cinci faze de constructie, care se intind pe durata mai multor secole. Constructia a inceput in secolul al XIII-lea, ridicandu-se o bazilica romanica. Cea mai veche parte a monumentului se pastreaza in jumatatea de apus a actualei biserici. Cercetarile arheologice au demonstrat ca la un moment dat constructia acestei bazilici a fost intrerupta datorita unui incendiu. Cercetand cauzele care au provocat incendiului, s-a ajuns la concluzia ca prima faza a constructiei a inceput inainte de anul 1241.In a doua parte a secolului al XIII-lea, constructia a fost reluata sub influenta conceptiei arhitecturale cisterciene, care reprezinta in Europa acelor vremuri, o manifestare a stilului gotic timpuriu.
In veacul al XIV-lea orasul s-a dezvoltat intr-un ritm mai viu, datorita in mare masura numeroaselor privilegii pe care regii unguri le acordau in general asezarilor intemeiate de colonisti. In a doua jumatate a secolului al XIV-lea incepe o alta constructie, de asta data in stil gotic.
Cercetarile arheologice au dovedit faptul ca in prima jumatate a secolului al XV-lea biserica a fost inconjurata de un zid destul de inalt, inzestrat cu o serie de metereze. Se pare ca in 1523, in urma unui cutremur, unul din stalpii de langa altar s-a prabusit, ceea ce a dus la refacerea lui si tot odata la o inaltare fata de nivelul initial al bisericii. In aceasta perioada a fost realizat si cel mai mare altar din Transilvania cu o inaltime de aproximativ 13 metri si cu o latime de aproape 6 metri.
Veacurile XVIII si XIX ar putea fi socotite ca a-V-a faza de evolutie a monumentului cand primeste la sud doua pridvoare si o alta sacristie. Toate acestea au fost inlaturate cu prilejul restaurarii.

In curtea bisericii evanghelice se afla o capela cimitiriala cu cinci ferestre si zidaria de piatra, marcata de opt contraforturi. Capela este cunoscuta sub numele de „Capela Sfantului Iacob”, mentionata in doua documente, unul in anul 1382 si altul in anul 1426.

Biserica Romano-Catolica
Un alt monument istoric il constituie actuala biserica romano-catolica, construita in cadrul unei vechi manastiri dominicane si mentionata in documente in anul1322 si 1368. Dupa reforma din 1540 biserica se ruineaza si nu este refacuta decat in secolul al XVIII-lea de ordinul franciscanilor.

Casa Zapolya
Un monument istoric important al Sebesului este cladirea care adaposteste muzeul, cunoscuta si sub numele de „Casa Zapolya”, legata de unele evenimente importante din istoria Transilvaniei. Dateaza din secolul al XV-lea si este ca un mic palat care a servit ca resedinta voivozilor Transilvaniei. In acest mic palat a murit in 1540, in timpul unei campanii, Ioan Zapolya, voievod al Ardealului si rege al Ungariei.In aceasta cladire au fost convocate trei diete , una in 1556 cu ocazia aducerii ca principe al Transilvaniei a lui Sigismund, fiul lui Ion Zapolya, alta in anul 1659 convocata de principele Ardealului, Acatiu Barcsay, la care se instituie primul blazon al Transilvaniei si ultima convocata de Mihai Viteazul, dar nobili intre timp adunati in cel mai mare secret la Turda , au pus la cale asasinarea lui.

Fostele Hale
Un alt monument remarcabil, sunt fostele hale, construite probabil in secolul al XVII-lea, pe latura de vest a pietei. O inscriptie arata ca au fost renovate in anul 1838 de catre breasla macelarilor.
Revoltele interne si alarma provocata de de presiunea otomana in continua crestere au determinat la un moment dat orasul sa-si construiasca fortificatii. Sebesul trimite inca din anul 1387 pe un anume Andreias in lagarul regal de la Budapesta, pentru a obtine aprobarea fortificarii orasului. Aprobarea este obtinuta de la Sigismund de Lxemburg in 1387. Privit in totalitatea lui, acest sistem defensiv apare ca un zid de incinta, cu tendinta de a forma un dreptunghi cu cate un turn exerior in fiecare colt, iar in locurile unde existau porti, cate un turn interior.

In sistemul defensiv al evului mediu , portile au fost todeauna un punct slab in apararea cetatii. Sistemul pont-levis (pod peste santul de aparare al cetatii), a adus una din solutiile cele mai bune pentru rezolvarea problemei apararii lor. In partea de nord a incintei , respectiv strada Penes Curcanul, se mai pastreazaurmele unei porti si a unui turn de aparare, transformat in locuinta.
Zidurile orasului cu un perimetru de 1700 m, erau ridicate din piatra de rau intarita cu mortar cu o inaltime de 7,5 m si cu o latime de 1,20 m, cuprinzand o suprafata de 22-25 ha, iar in unele locuri mai bine pastrate, zona strada Traian, se mai poate vedea si astazi vechiul drum de straja, pe unde circulau aparatorii cetatii.

Turnul semicircular, asemanator unui bastion, mic si avand zidurile din caramida si piatra a fost construit sau reconstruit in anul 1634. Turnul cizmarilor, plasat in nord- vestul zidului de incinta, este mentionat documentar in anul 1513, cand cu sprijinul regelui Matei Corvin au fost consolidate zidurile orasului.

Turnul octogonal construit, probabil, la sfarsitul secolului al XVI-lea este amplasat in partea de nord-est al incintei.

Turnul „Croitorilor”, redenumit Turnul Studentului”, datorita unor documente ale vremii care arata ca ostile lui Murat al-II-lea au atacat Sebesul si au cucerit turnul, singurul supravietuitor a fost un baiat de 16 ani care studia in oras, construit din bolovani de rau si blocuri de piatra, este unul din cele mai bine conservate elemente apartinatoare zidului de incinta. Acesta se afla in partea de sud-est al cetatii. Turnurile portilor dispuse in exteriorul zidurilor au fost construite in a doua jumatate a secolului al XV-lea. In mare parte portile si turnurile de aparare au fost daramate, in secolul al XIX-lea, din ordinul guvernatorului Transilvaniei, generalul Schwarzenberg.
Prin complexitatea monumentelor sale, prin indiscutabila lor valoare istorica si arhitecturala, Sebesul ofera acelora care il viziteaza o mare satisfactie.
In curand pe aceasta pagina vor apare si alte informatii cu caracter turistic despre municipiul Sebes si zona in care se incadreaza atat de armonios acest oras transilvan, Valea Sebesului, Podisul Secaselor ,Valea Pianului si zona viticola Cilnic - Girbova.