Istoric Sebes | Date Cronologice si Istorice | Istorie Sebes

Istorie Sebes | Date Cronologice Sebes | Istoria localitatii Sebes
Cazare Romania > Transilvania > Judetul Alba > Cazare Sebes > Istoric Sebes


 
 

Istoric Sebes

Oferte Sebes 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sebes

Nota 9.4 din 10 pe baza a 1 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sebes

 
     
 
 
 
     
 
 

Sebesul este primul dintre orasele Transilvaniei in care printr-un document din 1387 regele le acorda locuitorilor lui dreptul de a-si construi o fortificatie a orasului. Lucrarile de imprejmuire au fost de lunga durata, astfel in sec. XVI-XVII s-au modernizat unele turnuri. Au existat opt turnuri, din care au mai ramas patru. Perimetrul cetatii era de 1700 m, vatra de locuire din sec. XIV –lea, cu ziduri de piatra de 7 metri inaltime si groase de 1,5 metri.

In coltul de sud-est s-a pastrat Turnul Croitorulor sau al studentului. In coltul de nord –est este un turn poligonal puternic, construit in 1678. Pe latura de nord se afla Turnul portii de nord si Turnul Cizmarilor. In vest este Turnul Portii. Fortificatia era inconjurata cu un sant plin cu apa. Biserica evanghelica domina centrul orasului, fiind un valoros monument in stil romanic si gotic din Transilvania. In jurul ei se pastreaza resturi de ziduri si turnul, din prima fortificatie a orasului. Din prima faza dateaza basilica romanica, construita dupa marea invazie tatara din 1241, ea are trei nave, absida, semicilindrica si doua turnuri in vest.

Cele doua turnuri din vest au fost inlocuite cu un turn central deasupra intrarii, inalt de 40 metri si suprainaltat in a doua jumatate a sec. XVII-lea.In a doua jumatate a secolului XIV–lea s-a hotarat construirea unei biserci gotice, de mari dimensiuni. Biserica ortodoxa din cimitir, este un monument de la sfarsitul sec al XVIII- lea cu pridvor in sud si absida semicirculara. Se mai pastreaza o fresca facuta de Sava Hentia in 1902, pe bolta absidei.

Biserica franciscana este situata in nord-estul cetatii, din fosta manastire dominicana, amintitita de la sfarsitul secolului al XIV-lea. In secolul al XVIII–lea, monumentul a primit elemente de arhitectura baroca. Sebesul este atestat documentar abia din 1241. Evenimentul cel mai importintant in sec al XII–lea este colonizarea sasilor, care se aseaza in actuala vatra a orasului, intemeind satul Mallenbach, in mijlocul unor numeroase sate romanesti. Scopul venirii lor aici era intarirea frontierelor sudice ale regatului Ungariei.