Geologie Piatrei Craiului | Geologie Piatra Craiului | Locatii puncte de acces harti

Geologia Piatrei Craiului | Geologie Masivul Piatra Craiului




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Brasov > Cazare Piatra Craiului > Geologie Piatra Craiului


 
 

Geologie Piatra Craiului

Oferte Piatra Craiului 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 
    Geologie - Masivul Piatra Craiului

    Masivul are unul dintre cele mai interesante succesiuni geologice din Carpati. Pe un fundament metamofic de sisturi cristaline din perioadele Jurasic si Cratacic, se intalnesc toate tipurile de roci sedimentare (calcare, gresii, conglomerate, fosfodiorite si radiolarite).

    Deasupra lor, se gaseste stiva de calcare cu grosimevariabila, de la 300 m (in sud) la 750m in nord. Acestea sunt stratificate, cu o inclinare variabila, de la 30-40 in sud pana la verticala si chiarrasturnate(in nord). La baza versantului estic din Piatra Mare si Pietricica, se gasesc conglomerate de elemente calcaroase ci ciment grezo-calcaros.

    Cele mai noi conglomerate se gasesc pe versantul estical Pietrii Craiului, pe teritoriul satelor Magura si Pestera. Acesteasunt formate din elemente cristaline si ciment grezo-argilos.

    Geologie

    Masivul Piatra Craiului reprezinta una dintre cele mai fascinante sidiverse succesiuni geologice din Carpatii Romanesti. Este prezent aproapetot spectrul rocilor sedimentare (calcare, gresii, argilite, conglomerate,fosforite si radiolarite), depuse pe un fundament vechi metamorfic inperioadele Jurasic si Cretacic.

    Fundamentul masivului este constituit din sisturi cristaline careapartin complexului Calusu-Tamasel, si Voineasa-Papusa (seria de Cumpana).Acesta prezinta un bombament in partea centrala, pe aliniamentul MunteleTamasel - Vf. Grindu La Table. Peste fundamentul cristalin sta stivade calcare (de varsta Kimmeridian-Tithonica), cu o grosime de 300 m (sud) pana la 750 m (nord).

    Calcarele se extind (afloreaza) pe intregul versant vestic, treimea superioara a versantului estic si in cadrul vailor limitrofe Dambovita, Dambovicioara si Raul Zarnestilor. Calcarele sunt intens stratificate, stratele ptrezentand o inclinare generala vest-est, iar unghiul de inclinare al stratelor creste treptatde la sud (30-40°) spre nord unde ajung laverticala si chiar rasturnate.

    Deasupra calcarelor repauzeaza conglomeratele de varsta aptian superioara constituite din elemente calcaroase cu ciment grezo-calcaros. Ele segasesc in partea inferioara a versantului estic din Piatra Mare si Pietricica. Cele mai noi sedimente sunt conglomeratele de varsta vracono-cenomanianacu elemente cristaline si ciment grezo-argilos. Aceste sedimente segasesc pe versantul estic al Pietrei Craiului si in Culoarul Rucar-Bran, pe teritoriul comunelor Magura si Pestera.

    Din punct de vedere structural Piatra Craiului reprezinta flanculvestic al sinclinalului cu acelasi nume, caracterizat printr-o puternicatectonizare. Specifice sunt faliile care treverseaza tot flancul desinclinal, , unele prelungindu-se si in Culoarul Rucar Bran. Se remarca faliile Galgoaie, Fundurile, Grindului si Timbalelor, care divizeaza masivul in cateva compartimente morfo-tectonice.