Geomorfologia Piatra Craiului | Geomorfologie Piatra Craiului

Geomorfologia Piatra Craiului | Geomorfologie Masivul Piatra Craiului




Cazare Romania > Transilvania > Judetul Brasov > Cazare Piatra Craiului > Geomorfologie Piatra Craiului


 
 

Geomorfologie Piatra Craiului

Oferte Piatra Craiului 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Geomorfologie - Piatra Craiului

Masivul Piatra Craiului se impune in peisajul de ansamblu ca o spectaculoasa creasta calcaroasa, divizata in trei subunitati: Piatra Mica, (Piatra Craiului Mica) - in N, Piatra Mare (Piatra Craiului Mare) - in parteacentrala si Pietricica (Piatra Craiului Sudica) - in S. Subunitatea dominanta este Piatra Mare, care da personalitate geografica intreguluimasiv.

Creasta se remarca prin doua trasaturi morfometrice care reprezinta superlative geografice nationale: lungimea si altitudinea. Piatra Craiului se desfasoara pe o lungime de cca. 25 km, fiind cea mailunga creasta calcaroasa din Romania. Pe o distanta de 8 km, inaltimile depasesc 2000 m, iar pe cca. 15 km, acestea sunt mai mari de 1800m. Altitudinea maxima de 2238 m este atinsa in Varful Piscul Baciuluisau Piatra Craiului, fiind cea mai inalta creasta calcaroasa din Carpatii Romanesti.

Masivul se defineste prin trei tipuri reprezentative de relief:structural, periglaciar si carstic. Relieful structural este tipul dominant, pe fondul caruia s-au dezvoltat si celelalte doua tipuri. Structural, creasta este un monoclin cu inclinarea generala V-E.

Versantul vestic (nord-vestic) se impune ca cea mai caracteristica subunitate din acest masiv. Dintre formele structurale prezentein special pe acest versant mentionam: braurile, branele, abrupturile structurale, surplombele, politele structurale si cuiestele secundare.Unicitatea sa a fost sintetizata prin notiunea de Versant tip Piatra Craiului (T. Constantinescu 1996).

Versantul estic (sud-estic) expune o gama de aspecte proprii, dintrecare sunt de mentionat doua etaje morfolitologice calcaros (superior) si conglomeratic (inferior). Relieful periglaciar se remarca maiales prin relieful residual (acele, coltii, tancurile, muchiile, turnurile, piramidele, varfurile, etc.) cea mai mare densitatese constata pe versantul vestic. Aici se inregistreaza cea mai mare frecventa a formelor mentionate. Multe dintre aceste forme au fost propuse ca monumente ale naturii.


Piatra Craiului