palatul parlamentului bucuresti

palatul parlamentului bucuresti




Cazare Romania > Muntenia > Judetul Bucuresti > Cazare Bucuresti > Palatul Parlamentului


 
 

Palatul Parlamentului

Oferte Bucuresti 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Bucuresti

Nota 8.9 din 10 pe baza a 25 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Bucuresti

 
     
 
 
 
     
 
 

Palatului Parlamentului se afla localizat in partea centrala a Bucurestiului, pe locul care astazi se cheama Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest si nord-vest, Bulevardul Natiunile Unite spre nord, Bulevardul Libertatii la est si Calea 13 Septembrie la sud. Palatul Parlamentului

Dealul pe care se afla astazi Palatul Parlamentului este in general o creatie a naturii, avand o inaltime initiala de 18 m, dar partea dinspre Bulevardul Libertatii a fost inaltata artificial.

Construirea Palatului Parlamentului a inceput in anul 1983, ceremonia asezarii pietrei fundamentale avand loc la data de 25 iunie 1984. Cladirea are o suprafata desfasurata de 330.000 mp, inscriindu-se in Cartea Recordurilor la capitolul Cladiri Administrative pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 mc. ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Pentru comparatie se poate mentiona ca aceasta cladire depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt.

Scurta istorie despre Proiectul Bucuresti.

Inceput in Epoca de Aur a Romaniei, proiectul Bucuresti a fost un proiect ambitios al cuplului Ceausescu inceput in anul 1978, ca o replica a orasului stat Phenian din Coreea de Nord.

Dupa cutremurul din 1977, Nicolae Ceausescu a ordonat reconstruirea Bucurestiului cu un nou oras, asa ca incepand cu anii 1978 - 1979, a avut loc concursul la nivel national pentru reconstruirea Bucurestiului. Dupa un concurs ce a durat aproape 4 ani, tanara arhitecta de numai 28 de ani, Anca Petrescu, a castigat postul de arhitect sef a celui mai controversat proiect construit pana acum in Romania.

Santierul propriu zis a inceput in anii 1980 cu demolarea a peste 7 kmp din vechiul centru al capitalei si relocarea a peste 40.000 de oameni din aceasta zona. Dintre cladirile disparute se numara Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale, Stadionul Republica si lista poate continua.

Acest proiect de reconstruire al Bucurestiului, cuprindea o serie de cladiri cum ar fi: Palatul Parlamentului - Casa Poporului, Ministerul Apararii Nationale, Casa Radio , Hotelul Marriott, Casa Academiei Romane, Parcul Izvor si Bulevardul Unirii - Victoria Socialismului.

In 1989 costurile cladirii erau estimate la 1.75 miliarde dolari SUA, iar in 2006 la 3 miliarde Euro.

Dimensiunile Palatului Parlamentului Bucuresti

* lungime - 270 metri
* latime - 245 metri
* inaltime - 86 metri (peste cota 0)
* adancime 92 metri (sub nivelul solului)
* suprafata construita la sol - 66.000 metri patrati

Resurse folosite pentru realizarea Palatului Parlamentului Bucuresti s-au folosit:

* 1.000.000 mc de marmura
* 5.500 de tone de ciment
* 7.000 de tone de otel
* 20.000 de tone de nisip
* 1.000 de tone de bazalt
* 900.000 mc de esente de lemn
* 3.500 de tone de cristal
* 200.000 mc de sticla
* 2.800 de candelabre
* 220.000 mp de covoare
* 3.500 mp de piele.
La constructie au participat 200 arhitecti si aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat in trei ture, 24 ore pe zi.

Structura si compartimentarea Palatului Parlamentului Bucuresti

Pe verticala se disting trei registre, care corespund totodata si unor zone functionale distincte.

Cladirea dispune de aproximativ 1000 incaperi, din care 440 birouri, peste 30 sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, doua parcari subterane, o sala de concerte, restul fiind camere de deservire.

Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele evocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiratia romanilor pentru Unire si de istoria parlamentarismului in Romania.

Intrarea 13 Septembrie - Palatu Parlamentului Bucuresti

Cuprinde un hol mare, cu coloane din marmura sculptate dispuse pe laterale, legat de scara monumentala ce duce la etajul I, casa scarii fiind deschisa la toate nivelele, creandu-se un spatiu spectaculos.

Deasupra scarilor se observa o cupola alcatuita din sticla albastra si un candelabru. Scara, ce s-a vrut o copie a celei de la Palatul de Iarna Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, are 30 m inaltime si 27 m latime si conduce la birourile prezidentiale, astazi cabinetul Presedintelui Senatului. in interiorul holului, dispuse simetric fata de intrare, sunt doua saloane de primire.

Originalitatea acestui hol de intrare este data de plafonul care se reflecta ca intr-o oglinda in decorul solului, un mozaic de , inspirat de cel descoperit la Histria si care amintesc de prezenta coloniilor grecesti antice pe teritoriul nostru.

Sala Drepturilor Omului - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala are o suprafata totala de 625 metri patrati si este sala in care urmau sa se tina sedintele Comitetului Politic Executiv al vechiului regim.

Sala este lambrisata complet cu lemn de stejar, in diferite nuante..

Caracteristica acestei sali este modulul format din doi pilastri din lemn de stejar, care se repeta din 6 in 6 m pe intregul perimetru al salii, element intalnit in arhitectura renascentista italiana. Pe latura dinspre exterior sunt 5 ferestre cu cheanare decorative puternic marcate cu sculpturi in lemn.

Plafonul este bogat ornamentat cu elemente din stucatura incadrate de un patrat format dintr-o succesiune de casete din lemn avand fiecare cate o plafoniera.

Candelabrul monumental, din cristal de Medias, al doilea ca marime din cladire ,precum si masa circulara (din lemn de stejar machetat cu lemn de cires) pe care o ambienteaza, reprezinta un tot unitar in acest spatiu. Tot lemnul folosit aici este de provenienta autohtona, stejar baituit in diferite nuante.In aceastea sala arhitectul a folosit un stil renascentist , intercaland cu elemente artistice traditionale ale arhitecturii romanesti. Sildurile si clantele, ca si cache-radiatoarele sunt executate de artisti plastici dupa desenele arhitectilor.

Fundalul salii este diferit de restul tratarii decorative avand panouri complet lambrisate si sculptate in lemn pe care urma sa se puna harta Romaniei.
Covorul prezent in aceasta sala, respecta decorul parchetului de stejar colorat in diferite nuante precum si modelul candelabrului.
Toate covoarele au fost lucrate la Cisnadie din lana special comandate pentru dimensiuniile camerei.

Galeria de Onoare si holul Intrarii Oficiale - Palatu Parlamentului Bucuresti

Este un culoar lung de 150 m si lat de 18 m, cu usi glisante din stejar in trei zone distincte, cu geam de cristal, construite pe schelet metalic.

Galeria conduce, catre spatiile reprezentative ale corpurilor de cladire. Concret ea se gaseste in latura de est a edificiului, acesteia corespunzandu-i deschiderea spre Piata Unirii. Acest spatiu a inceput sa capete forma printr-un concurs de propuneri de finisare, acestea materializandu-se prin prezentarea de machete de la scara 1/21 la marime naturala in santier.
Ca finisaj, plafoanele sunt realizate cu stucaturi din ipsos, cu elemente florale, si insertii brancovenene.

Pardoseala din zona centrala este conceputa in forma unui mare covor, cu marmura alba si Caprioara bej, si o bordura de elemente decorative, compozitie in alcatuirea careia, pe langa cele din marmura alba de Ruschita si cea bej de Caprioara, mai intra si rosul si negrul de Moneasa.
Apoi cele 34 coloane ce sprijina boltile sunt de forma octogonala si sunt realizate din marmura alba cu elemente decorative sculptate. Aici a mai fost folosita si marmura roz de Ruschita.

Galeria este iluminata natural de 14 ferestre si porti-ferestre. Iluminarea este completata si de 67 lustre din cristal. Decorul ei reia in fiecare latura a Galeriei de Onoare planul Zonei 1 din Palatul Parlamentului.

Un element interesant il reprezinta cele doua usi glisante ce separa trei tronsoane. Aceste usi sunt realizate din lemn de stejar, pe schelet metalic cu geamuri de cristal cu aplicatii de decoratii din lemn. Mastile ce mascheaza nisele de calorifer sunt realizate din alama cu elemente florale, avand tot stilul brancovenesc ca izvor de inspiratie, executate de artisti plastici. Corpurile de iluminat sunt executate din alama si cristal de Medias.

Draperiile si covoarele sunt realizate in nuante de rosu englez siena.
Aceasta galerie se intersecteaza cu intrarea oficiala (C4), dinspre Bulevardul Unirii.

Aici se afla cele doua scari monumentale, avand fiecare cate o fereasta inalta de 16 m, acoperite cu draperii ce se spala manual, fiecare cantarind aproximativ 250 kg. Aceasta parte a Palatului (atat Galeria de Onoare cat si scarile) a fost refacuta de mai mult de 5 ori, datorita dorintei lui Ceausescu de a vedea machetele lucrarilor executate la scara 1:1. Scarile au o inaltime a treptelor de doar 14-16 cm, comandate special sa se potriveasca inaltimii mici a conducatorilor, care nu voiau sa oboseasca urcand. Ele conduc la etajul 1 al Palatului, unde se afla sala A. I. Cuza, sala de sedinte in plen a Camerei Deputatilor, etc.

Sala Nicolae Balcescu - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala poarta numele marelui om politic, istoric care a fost Nicolae Balcescu (1819-1852).
Sala are capitelele coloanelor grecesti simple, din bronz, fara frunza de acant sau alte elemente decorative.
Marmura roz folosita pentru aceste coloane este de Ruschita, iar candelabrele precum si aplicele proiectate de arhitecti sunt executate de artisti plastici la Medias.
De remarcat ca draperiile din matase sunt tesute la Sighisoara in tehnica brocart si confera spatiului un maximum de ambient si frumusete.
Covorul inflorat este tesut la Cisnadie, iar mastile care acopera radiatoarele sunt lucrate manual, din alama.
In aceasta sala se regaseste singurul material din cladire care nu este romanesc si anume lemnul de mahon, de altfel foarte pretios, din care sunt facute usile. Acesta este un cadou primit de Ceausescu din partea prietenului sau, Mobutu Sese Seko, presedintele statului Zair (azi Republica Democrata Congo)..

Sala Nicolae Iorga - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala poarta numele lui Nicolae Iorga (1871 1940), istoric, orator, om politic si scriitor, prim ministru in anul 1930.
Sala este decorata cu aceleasi inserti de lemn pentru tavan si pereti, predominand lemnul de stejar. Casetoanele formate intre stalpii de lemn sunt imbracate cu matase, material din care sunt facute si draperiile.
Mobilierul este art-deco (monument stilistic la mijlocul anilor "20-"30, socotit multa vreme ca o prelungire a Art nouveau-lui si Jugendstil-ului).
Peretii sunt ornamentati cu lucrarile artistilor: Margareta Sterian Flori stilizate si Vas cu flori, Nicolae Blei - Vas cu flori si flori de masa, Toamna la Andriasu, Vas cu flori si Primavara la Andriasu (post-impresionist), Gheorghe Simion - Crizanteme cu vioara (realismul artei de la 1900), Zamfir Dumitrescu - Flori in peisaj de toamna (stilul picturilor flamande).

Sala A.I.Cuza - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala care poarta numele domnitorului Tarii Romanesti si al Moldovei a fost terminata inainte de anul 1989, si era destinata a fi sala de protocol la cel mai inalt nivel: Sala de seminare de documente si tratative, ce s-ar fi numit Romania. Aceasta este una din salile cele mai impozante ale Palatului, cu cea mai mare inaltime (cca. 20 m), si a doua ca suprafata - 2.040 mp.
Aceasta sala este situata in axul principal al palatului, cu deschidere printr-o logie ampla catre Piata Constitutiei si B-dul Unirii.
Sala, cu un fond de culoare roz, are o arhitectura eclectica avand ca element principal de compozitie coloana angajata cu capitel in stil corintic si cu fusul coloanei prelucrat cu motive ornamentale traditionale arhitecturii stilului Brancovenesc. Coloanele sunt din marmura alba de Ruschita.
Alte elemente ce participa la arhitectura interioara a salii sunt usile monumentale sculptate cu motive decorative, incadrate in rame de marmura si masti de radiatoare turnate in alama, bogat ornamentate.
Plafonul, compus din 7 luminatoare ritmate, pe traversele salii, executate din tabla aurita, este croit in bolta (candelabru ascuns).

Draperiile din brocart de catifea cusute cu fir de aur subliniaza luxul acestei sali. Pe peretele fundal se afla un arc central puternic, luminat pe contur, flancat de doua coloane.
Aceasta sala a concentrat, in realizarea sa, un numar mare de meseriasi din capitala si din tara, maestrii ipsosari, modelatori, artisti plastici, specialisti in marmura sculptata, etc.

Sala Ion I. C. Bratianu - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala, situata in axul Palatului Parlamentului Bucuresti, la parter, este medie ca suprafata. Gratie celor doua curti interioare care o inconjoara, luminozitatea acestei sali este exceptionala, intensificata si de lustrele si aplicele care reproduc candelabrele de epoca.

Este formata dintr-un spatiu central cu o deschidere de 42 m flancata pe cele doua parti inspre curtile interioare de doua nave laterale de 6 m.

Spatiul central este despartit de spatiile laterale de o suita de coloane libere, imbracate in marmura.

Decoratia perimetrala este ritmata de un sistem de arce si pilastri din marmura bogat ornamentata. Decoratia din marmura se imbina cu decoratia realizata in aceeasi maniera din stuc atat la pereti cat si la tavan. Tavanul are o scafa circulara tangenta la patratul format de spatiul central, este bogat ornamentat cu o ampla rozeta centrala in axul careia se afla un candelabru spectaculos. Tot in cadrul rozetei circulare perimetral sunt suspendate candelabre de dimensiuni mai mici.

Pardoseala preia principiile compozitionale ale tavanului avand o rozeta mare, centrala, cu elemente geometrice compuse din sortimente de marmura din diferite cariere, totul autohton.

Draperiile de catifea rosie cu fir de aur si argint, cu pasmanterii si ciucuri sunt brodate de calugaritele din manastirile Agapia si Varatec.

Ea s-a numit initial Sala Provinciilor pentru ca intr-o tematica initiala trebuia sa simbolizeze prin decorare judetele tarii, lucru care nu s-a mai realizat.

Sala Tache Ionescu - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala Tache Ionescu din Palatul Parlamentului Bucuresti este folosita in general pentru targuri, expozitii, cocktail-uri, cel mai adesea impreuna cu sala Unirii, care o continua.

Din sala Ion I. C. Bratianu se intra intr-un spatiu tampon care contine circulatiile verticale, scarile si lifturile de acces la Sala Unirii, considerat foaierul propriu-zis al acestei sali. Foaierul, flancat de cele doua noduri de circulatie verticala, are o deschidere de 42 m, cuprins intre doua colonade si doua nave laterale de 6 m.

Colonadele sunt din marmura alba, ca si ancadramentele celor cinci usi de acces in Sala Unirii. Decoratia este conceputa intr-o maniera ce aminteste de arta orientului antic, avand atat tavanul cat si restul elementelor de stucatura realizate in acest fel.

De remarcat usile monumentale, cu arce in plin centru foarte bogat sculptate. Iluminarea este foarte bogata dat fiind ca acest spatiu nu beneficiaza de lumina naturala (12 candelabre si 26 de aplice din cristal de Medias). Tavanul este acoperit de o foita de aur, iar prin orificiile din cadrul sau circula aerul natural, Ceausescu nevrand sa apeleze la sistemul cu aer conditionat, de frica otravirii.

Pardoseala are un camp central simplu si motive ornamentale marginale unde predomina elementele geometrice si florale.

in aceasta sala sunt expuse lucrari de pictura si arta decorativa tapiserii. Printre pictori se numara Angela Bradean Cosul cu trandafiri, Marin David Gradina pacii si Vasile Celmare care desi a facut si pictura monumentala, nu s-a indepartat de pictura de gen cum ar fi Interior, Magnolii sau Flori.

Tapiseriile expuse sunt Toamna II de Ovidiu Moga si Unirea de Maria Nemes.

Expunerea lor urmareste sa dea o imagine succinta asupra dezvoltarii acestor genuri de arta.

Sala Unirii - Palatu Parlamentului Bucuresti

La 22 decembrie 1994 sala a fost inaugurata cu ocazia celei de-a cincea comemorari a Revolutiei romane din 1989.

Sala Unirii a fost proiectata pentru marile receptii care ar fi avut loc la nivel de sef de stat in aceasta cladire. Denumirea ei initiala a fost Sala de banchete, ceea ce a atras dupa sine si o tratare arhitecturala cu fast a acestei sali. Spatiul interior este cel mai amplu (fiind a doua ca inaltime) dintre salile Centrului International de Conferinte, de exceptie, din intregul palat. Este rodul multor zile si nopti de lucru, atat pentru arhitectii, cat si pentru constructorii si artistii plastici romani.

Este compusa dintr-o nava mare centrala (18/54m), cu un luminator central bogat ornamentat (din aluminiu turnat, acoperit cu slagmetal auriu) si doua nave laterale (6x42m), despartite intre ele prin doua colonade. Nava principala are inaltimea medie de 15m, iar cele doua laterale de 12,50m cu plafoanele rezolvate cu intersectii de cilindri.

Coloanele au caneluri in stil romanesc, cu capitel corintic si sunt din marmura alba de Ruschita. Peretii au oglinzi de ipsos cu ancadramente din marmura alba de Ruschita bogat ornamentate. Fundalurile sunt tratate aproape identic cu un arc puternic foarte ornamentat si campul din marmura alba. Tavanul este din sticla.

Date fiind dimensiunile salii, pe latura lunga de intrare, usile au fost tratate ca portale monumentale, casetate cu intarsii din lemn de cires, iar rama din marmura alba, cu motive inspirate din arhitectura traditionala romaneasca.

Sala se deschide direct catre exterior, catre parc, prin niste usi ferestre inalte de 8m cu ornamente metalice din inox.

Covorul imens (1100 mp) care acopera toata partea centrala a salii, a fost proiectat special pentru acest spatiu, avand elemente preluate din decorurile salii. Are o greutate de cca. 3t, drept pentru care e nevoie cam de 35 de oameni pentru a-l desfasura. Nu este expus in permanenta, sala fiind foarte des folosita pentru targuri si expozitii nationale si internationale.

La fel ca si in foaierul dinaintea salii, ecoul este foarte puternic.

Pe peretii din capetele salii trebuiau sa stea portretele celor doi soti, avand fiecare 10 m inaltime.

Sala C.A.Rosetti - Palatu Parlamentului Bucuresti

Sala C. A. Rosetti este sala de spectacole a Centrului International de Conferinte ce gazduieste, de asemenea, conferinte, concerte, piese de teatru etc.
Ca arhitectura interioara se remarca elementele stilului cubist, art-deco (scaune) in culori in care predomina ocru-auriu, conferindu-se astfel salii o anumita intimitate.
Observam, de asemenea, o adevarata grija pentru detalii: covoarele sunt in semicerc, ca si bancile care circumscriu spatiul central.
Intreaga incapere este dominata de imensul candelabru central cel mai important din intregul Palat (3.t).

Istoria cladirii dupa 1989 - Palatu Parlamentului Bucuresti

Din 1994 in cladire functioneaza Camera Deputatilor, dupa ce sediul initial al institutiei, Palatul Camerei Deputatilor, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Romane. incepand din 2004 aici se afla si Senatul Romaniei, initial fiind gazduit in fosta cladire a Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. De asemenea, Palatul Parlamentului gazduieste in numeroasele sale sali si saloane, o intreaga varietate de evenimente, expozitii sau intalniri.

In perioada 2003-2004 a fost construita o anexa din sticla de-a lungul ascensoarelor exterioare. Aceasta constructie are ca scop facilitarea accesului la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), deschis in 2004, dupa o reamenajare in aripa vestica a palatului. in aceeasi perioada, un proiect ce sustinea arborarea unui steag urias a fost anulat ca urmare a protestelor venite din partea publicului.

Restaurantul, accesibil doar politicienilor, a fost renovat, proiect urmat de amenajarea unei piscine, saune si a unor facilitati sportive la nivelul 1 al subsolului.

De asemenea, din 1995, cladirea gazduieste sediul Initiativei de Cooperare Sud-est Europeana (SECI), o organizatie ce are ca scop o colaborare pentru reducerea nivelului criminalitatii transfrontaliere in tarile membre.

O mare parte din cladire (aripa vestica, parte din aripa de este, parte din al doilea nivel, nivelul 3 subsol si celelalte aflate sub acesta), urmeaza a fi terminate. intre timp, o parcare subterana se construieste in locului unui fost stadion, momentan folosit ca depozit, care a fost acoperit in timpul constructiei palatului. De asemenea, se are in plan construirea unor tunele ce leaga Calea 13 Septembrie cu subsolul cladirii.

Palatul Parlamentului Bucureti este deschis vizitarii de catre turisti si ofera si programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala.

 
     
 
 
 
     
 
 
 
     

Super Oferte

Hostel Venus Bucuresti

Cazare Hostel Venus Bucuresti | Prezentare Bucuresti Venus Hostel | Poze Bucuresti Hostel Venus
Clasificare Hostel Venus - 2 stele
80 LEI