Istorie Constanta | Istoricul orasului Constanta | Istoria Rivierei Romanesti

Orasul Constanta | Istorie Traditie Dezvoltare | Istoria Orasului Constanta | Litoralul Romanesc 2022




Cazare Romania > Litoral > Judetul Constanta > Cazare Constanta > Istoric Constanta


 
 

Istoric Constanta

Oferte Constanta 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Constanta

Nota 7 din 10 pe baza a 16 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Constanta

 
     
 
 
 
     
 
 


    ISTORIA CETATII TOMIS - CONSTANTA DE AZI

    Istoria orasului port Tomis se pierde in negura timpului. Constienti de importanta si de posibilitatile comerciale ale Marii Negre, colonistii greci veniti din MILET, pun bazele orasului portuar in prima jumatate a sec. VI a. H.

    Numele unuia din cartierele Tomisului, Constantina sau Constantina se va impune asupra intregului oras. Populatia Geto-Daca aflata in aceasta zona inca de acum 2500 de ani , va fi cea care va deschide si intretine o stransa colaborare comerciala cu grecii, mana de lucru pusa la dispozitie de bastinasi fiind necesara la ridicarea cladirilor si edificiilor din Tomis.

    Darius,regele persilor in anul 514 a.H., conducand o puternica armata sitrecand Dunarea pe la Isaccea, a distrus cetatea.Orasul Tomis a fost distrus de mai multe ori dar a fost refacut de fiecare data, datorita importantei sale.

    Infrangandu-l pe Mitriade, prieten al cetatilor grecesti de la Marea Neagra, trupele romane comandate de LucullusVaro au ajuns pana la Tomis, punand stapanirepe oras pana cand Burebista a ocupat orasul si zonele invecinate. Dupa moartea acestuia, trupele romane reiau campaniile de la Dunare.

    In anul 29 a.H. Licinius Crassus,a reusit sa infranga triburile bastinase, obtinand prietenia oraselor grecesti; se pare chiar ca acestea ar fi cerut inglobarea lor in cadrul imperiului, fapt petrecut in timpul lui Octavian August, deoarece in anul 8 p.H. Ovidiu era trimis in surghiun la Tomis, unde a si murit dupa 9 ani.

    CONSTANTA - CETATEA TOMIS PERIOADE DE INFLORIRE SI DECADERE

    Tomisul a atins maximul de inflorire in timpul dinastiei Antoninilor si Severilor in secolul II. Facand parte din " Comunitatea celor 5 orase " (Tomis, Callatis, Histria, Dionysopolis si Odessos) a devenit in anul 138 metropola Pontului, fiind cel mai mare si mai infloritor oras de pe coasta de vest a Pontului Euxin.

    In mijlocul sec. III puterea Romei incepe sa decada, Dacia fiind parasita de romani, rascoalele interne si atacurile din afara slabind tot mai mult puterea marelui imperiu. Dupa Filip Arabul (249) Tomisul trece printr-o mare criza provocate de luptele tot mai intense din aceasta zona, dar in ciuda distrugerilor, el continua sa-si duca existenta sa. S-a refacut mult mai repede decat Histria sau Callatis si viata sa a devenit din nou prospera. S-au construit noi fortificatii in perioada 270-333.


    Sec. III-VI - distrugerile determinate de invazii succesive, au alternat cu perioade de liniste, cand orasele dobrogene,inclusiv Tomis, s-au refacut si au cunoscut momente de relativa prosperitate.

    Dupa 600 migratiile svavilor si avarilor au distrus viata urbana, in sec. X-XI, orasul este amintit de in hartile maritime bizantine si genoveze spre sfarsitul secolului XIV cazand sub stapanirea otomana, decazand si devenind o asezare foarte modesta.

    La inceputul secolului XIX sultanul Medgid a dispus reconstruirea portului de catre o societate engleza iar dupa anul 1878 istoria contribuie inca o data la consolidarea acestui oras, dupa unirea Dobrogei cu Romania, orasul devenind pe drept cel mai mare port al tarii.