Obiective turistice Craiova | Palatul Jean Mihail | Gradina Botanica Craiova | Biserica Sfantul Dumitru

Obiective turistice in Craiova | Puncte de interes turistic - Craiova | Craiova obiectiv turistic




Cazare Romania > Oltenia > Judetul Dolj > Cazare Craiova > Obiective Turistice


 
 

Obiective Turistice

Oferte Craiova 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Craiova

Nota 8.3 din 10 pe baza a 11 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Craiova

 
     
 
 
 
     
 
 
p>Cea mai veche constructie din zona Craiovei care s-a pastrat, atestata ca atare, este manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi, insa, din tot ansamblul initial a rezistat pana in zilele noastre numai biserica. Desi pisania indica data de 3 decembrie 1572, o veche cartografiere sustine ca manastirea ar fi fost zidita in 1483. Din punct de vedere arhitectonic, biserica este realizata in stil muntenesc, caracterizat prin sinteza dintre elementele populare autohtone si cele bizantine.

Biserica manastirii Jitianu, considerata ctitorie a lui Serban Voievod (1654-1658). Biserici construite in stil brancovenesc - Sf. Ilie, construita in 1720 de vornicul Ilie Oteteliseanu si marii negustori ai orasului (zugravita de pictorul C.Lecca intre1840-1841, refacuta in 1893, pictura actuala fiind cea executata de Gh.Ioanid si Gh.Tattarescu), Biserica Tuturor Sfintilor (1700), Biserica Sf. Gheorghe Vechi (1730), Manastirea Obedeanu (1747), Biserica Mantuleasa (1786), Sfantul Nicolae (1794).

Biserica Sfantul Dumitru, ctitorita de Matei Basarab in 1652. Afectata de cutremurul din 1840, biserica este inchisa pana in anul 1889, cand au inceput lucrarile de restaurare sub conducerea arhitectului Andre Lecomte de Nouy, care a ridicat din temelii actuala constructie, fara a respecta stilul celei vechi.

Casa Baniei, cea mai veche cladire existenta azi in oras, datand din anul 1699. Refacuta de Constantin Brancoveanu, Casa Baniei are doua nivele, cu camere cu bolti de caramida la parter, cu camere si cerdace la etaj. A fost lucrata de catre mesterii arhitecti ai domnitorului, intr-un stil popular. Aici se aduna divanul Craiovei, iar in timpul ocupatiei austriece a fost resedinta administratiei stapanitorilor. Ulterior, cladirea a fost, succesiv: cartierul lui Murtaza Pasa (1737-1739), locuinta particulara a episcopului, localul primei scoli din Craiova (1750), local pentru tribunal, local de scoala pentru Gimnaziul Fratii Buzesti (1896-1914) si scoala normala de invatatoare, lacas pentru Muzeul Olteniei (1934-1948) si pentru sectia de etnografie (din 1967).

Palatul Jean Mihail (actualul Muzeu de Arta), realizat intre 1899-1907 de arhitectul francez Paul Gottereau, la cererea lui Constantin Mihail - unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei din acele vremuri.

Casa Vorvorenilor - actualul sediu al Mitropoliei Olteniei - este un palat realizat dupa planurile arhitectului D.Maimarolu; el prezinta influenta mai tarzie a Renasterii franceze, caracterizata prin acoperisuri mansardate, multitudinea de ornamentari si stucaturi, interioare bogat decorate.

Universitatea, fostul Palat de Justitie, a fost proiectata, in 1890, de arhitectul Ion Socolescu si este o ilustrare a neoclasicismului in arhitectura.

O alta constructie deosebita este cladirea fostei Banci a Comertului, acum sediul Primariei Craiovei. Proiectata de arhitectul Ion Mincu, este terminata in 1916 de catre elevul sau Constantin Iotzu. Cladirea are un interior bogat decorat cu stucaturi, vitrouri, mozaicuri venetiene si grilaje de fier forjat. O constructie interesanta, viguroasa, cu caractere arhitectonice populare, este fostul Palat Administrativ, astazi sediul Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj. Opera a arhitectului Petre Antonescu, aceasta cladire a fost realizata intre anii 1912-1913.

Dupa primul razboi mondial, pe plan stilistic se continua stradania de afirmare a elementelor nationale in arta. In Craiova acestei perioade se construieste asa-numita Casa Alba (pe una din laturile gradinii centrale - English Park - realizata in stilul unui scuar londonez), dupa planurile arhitectului Constantin Iotzu. Dintre realizarile contemporane trebuie sa amintim noul edificiu al Teatrului National, inaugurat in 1973.

Alaturi de constructiile amintite mai inainte, un punct de atractie al Craiovei il reprezinta Parcul Nicolae Romanescu, unic in Romania si una dintre cele mai interesante realizari de acest gen din Europa. Proiectul, creatie a arhitectului francez E.Redont, a fost premiat cu Medalia de Aur la Expozitia Internationala de la Paris din 1900. Suprafata totala a parcului cuprinde peste 96 ha de plantatii (arboret, peluze, arbori, arbusti), o intindere de apa de 4 ha, un hipodrom de peste 20 ha, drumuri, alei si poteci pe o intindere de 35 km. Exista si o gradina zoologica, unde pot fi vazute indeosebi specii de pasari si animale indigene, dar si straine.

Gradina Botanica a fost amenajata din initiativa botanistului craiovean Al. Buia, cu scopul de a servi ca baza de studiu pentru studentii facultatilor de agronomie si horticultura, dar si ca zona de agrement. Gradina cuprinde o suprafata de 17 ha si este delimitata pe sectoare distincte: ornamental (aproape 4,5 ha), sistematic, flora globului, economic.

Institutii de cultura:
Teatrul National, aparut in 1850
Teatrul de Papusi (1956),
Filarmonica de Stat Oltenia (infiintata in 1947)
Teatrul Liric (1972, devenit in 1996 Teatrul de Opera si Opereta Elena Theodorini).
Biblioteci (prima biblioteca publica din Craiova a fost infintata in anul 1840): Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman , Biblioteca Universitara, care gazduieste Biblioteca Germana si Biblioteca Franceza "Omnia".

 
     
 
 
 
     
 
 
 
     

Super Oferte

Hotel Rexton Craiova

Cazare Hotel Rexton Craiova | Prezentare Craiova Rexton Hotel | Poze Craiova Hotel Rexton
Clasificare Hotel Rexton - 4 stele
300 LEI