Castelul Peles Sinaia - Muzeul National Peles

Castelul Peles Sinaia | Muzeul National Peles | Casa Regala a Romaniei
Cazare Romania > Valea Prahovei > Judetul Prahova > Cazare Sinaia > Castelul Peles


 
 

Castelul Peles

Oferte Sinaia 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Sinaia

Nota 8.5 din 10 pe baza a 46 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Sinaia

 
     
 
 
 
     
 
 

Castelul Peles SinaiaCastelul Peles din Sinaia a fost construit dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman, si a fost decorat de celebri decoratori J.D Heymann din Hamburg, Berhard Ludwig din Viena si August Bembe din Mainz la dorinta regeleui Carol I al Romaniei ca resedinta de vara.

Castelul Peles poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat si este, prin valoarea sa istorica si artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatati al secolului al XIX-lea.

Principele Carol I, ales domn al Romaniei in 1866, viziteaza pentru prima data Sinaia in luna august a acelui an, ramanand incantat de frumusetea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotaraste construirea unui castel intr-un loc retras si pitoresc: Piatra Arsa. Cativa ani mai tarziu, in 1872, el cumpara terenul (1000 de pogoane), iar lucrarile incep in 1873, sub conducerea arhitectului Wilhelm von Doderer. Mai intai, lucratorii au depus eforturi pentru a stapani elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apa sau alunecarile de teren.

Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajarilor; in tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, in detaliu, lucrarile. in 1875 se pune piatra de Castelul Pelestemelie a castelului, sub care sunt ingropate cateva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede romanesti cu chipul lui Carol I.

In 1883 are loc inaugurarea oficiala a Castelului Peles, pe care domnitorul l-a vazut ca pe un sediu al noii dinastii. Iar asezarea sa pe Valea Prahovei nu era intamplatoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granita Romaniei cu Austro Ungaria. insa, in viitor, dupa unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul se va gasi chiar in inima tarii. Pelesul va capata apoi o tot mai mare importanta, devenind resedinta de vara a familiei regale romane, care petrecea aici destul de multa vreme, de obicei din mai pana in noiembrie. Aici s-au tinut importante intruniri politice, cum au fost Consiliile de Coroana din 1914 (cand s-a hotarat neutralitatea Romaniei din primul razboi mondial, care tocmai incepuse) si 1925.

Castelul Peles
a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine. Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acesta a facut o multime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusetea si bogatia castelului. in 1906 se astepta o noua vizita a imparatului, cu ocazia sarbatoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, insa vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc. Chiar dupa inaugurarea sa din 1883, Pelesul va mai suferi modificari, extinzandu-se mereu. La forma actuala se ajunge abia in 1914 (anul mortii regelui Carol I). Castelul Peles are 160 de camere si mai multe intrari si scari interioare. Turnul central masoara nu mai putin de 66 de metri inaltime. Pe langa Castelul Pelesul propriu-zis, in zona au mai fost inaltate inca doua constructii mai mici, Pelisorul si Foisorul.

Castelul Peles | Curtea InterioaraCastelul Pelesul
are si o sala de teatru, cu o mica scena si 60 de locuri, plus loja regala. Castelul avea dotari foarte moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil, putand fi actionat de un motor electric. Inca din 1883, castelul are incalzire centrala. Pe langa castel au fost construite Pelisorul, Corpul de Garda, Economatul, Casa de Vanatoare Foisor, Grajdurile, Uzina Electrica, si Vila Sipot. Pana la terminarea castelului (1883), Regele Carol I si Regina Elisabeta, au locuit la casa de vanatoare, terminata inaintea castelului. Datorita uzinei electrice proprie Pelesul a fost primul castel electrificat din Europa.

Pelesul a avut o importanta deosebita pentru istoria tarii noastre. Aici s-a nascut, in 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 - 1940), primul rege al dinastiei nascut pe pamant romanesc si al doilea botezat in religia ortodoxa. in 1921, la Foisor, s-a nascut fiul sau, regele Mihai I. in 1921, are loc la Peles, nunta principesei Ileana, una dintre surorile lui Carol al II-lea, la care participa o multime de personalitati ale vremii, inclusiv primul ministru de atunci, Nicolae Iorga.

Doi ani mai tarziu au loc serbarile semicentenarului castelului Peles (50 de ani de la inceperea lucrarilor). Castelul va ramane resedinta a familiei regale pana in 1948, cand este confiscat de regimul comunist. in 1953, Pelesul va deveni muzeu, dar trebuie spus ca el putea fi vizitat, inca de pe vremea regelui Carol I. in 1990, si Pelisorul este deschis publicului spre vizitare. Un calcul sumar arata ca intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.

Este interesant de observat ca Ceausescu a vizitat castelul destul de rar. O poveste care circula in anii 1980 spunea ca sotii Ceausescu ar fi dorit sa-si stabileasca o resedinta de protocol la Peles. Cunoscandu-se faptul ca acestia aveau mania de ordona tot felul de demolari si schimbari, muzeografii i-au speriat spunandu-le ca in interiorul Castelului este o ciuperca ce ataca elementele din lemn si este foarte daunatoare omului. in fapt, adevarul este ca o ciuperca atacase grinzile cladirii din cauza umezelii si a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrarile de restaurare, fiind inlocuita structura de rezistenta din holul de onoare si din sufrageria de la parter. Prudenti, sotii Ceausescu au petrecut o singura noapte la Castel, dormind in Foisor.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, Castelul Peles si Pelisor au fost re-integrate in circuitul turistic. in 2006, guvernul roman a anuntat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I de Romania. Imediat dupa re-obtinerea titlului de proprietate, au inceput negocierile si Peles-ul a revenit in proprietatea statului roman ca muzeu istoric. in schimb guvernul roman a acordat 30 de milioane de euro Casei Regale a Romaniei