Targu Ocna Istorie | Istorie Targu Ocna | Orasul Targu Ocna Istorie

Targu Ocna Istorie | Istoria orasului Targu Ocna | Statiunea Targu Ocna
Cazare Romania > Moldova > Judetul Bacau > Cazare Targu Ocna > Istoric Targu Ocna


 
 

Istoric Targu Ocna

Oferte Targu Ocna 2020 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Targu Ocna

Nota 8.7 din 10 pe baza a 2 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Targu Ocna

 
     
 
 
 
     
 
 

In urma sapaturilor arheologice efectuate inca din anul 1933 pe platoul Podei - Tisesti , au fost descoperite primele asezari de pe aceste meleaguri datand din epoca eneolitica.

Locuintele erau construite pe talpi de lemn , cu peretii din barne si nuiele peste care se aplica lutuiala. Locuitorii acestor asezari erau cultivatori si crescatori de vite , dovada fiind numarul mare de oase de animale , rasnite si vase de provizii.

In aceasta perioada (neolitic) isi are inceputul exploatarea sarii din aceasta regiune; centrul de expoatare va deveni mai cunoscut in Evul Mediu.

La 15 martie 1410 , Alexandru cel Bun intarea satul Stoenesti (ulterior isi va schimba numele in Ocna), pe Valcica, unor frati de origine transilvaneana, iar la 3 septembrie 1448 voievodul Petru al-II-lea daruia satul Tisesti tot unor frati transilvaneni.

Celelalte asezari sunt mentionate fie la sfarsitul secolului al VIII-lea Gura Slanicului, Mosoare, fie in prima jumatate a secolului al XIX-lea Geoseni, Valeni, Poieni, Pacuri, fie mai recent cartierul Galean.

In sec. al-XVIII-lea, cele doua localitati vecine, Ocna si Trotus , se vor afla in competitie pentru intaietate in zona, iar la inceputul sec. al XVIII-lea asezarii Targu Ocna i se atribuie calitatea de targ. Calatorul suedez Erasmus Heinrich Schneider de Weismantel este primul care ii atribuie calificativul de targ, in anii 1713-1714.

In aceasta perioada targul Ocna are un ritm foarte rapid de crestere teritoriala, mai ales prin includerea unor foste sate. Timp de trei secole, Targu Ocna a fost cea mai insemnata localitate de pe Valea Trotusului, dominand economic si cultural intreaga zona trotuseana.

In epoca moderna , localitatea cunoaste o evolutie spectaculoasa. Trebuie subliniat faptul ca in aceasta perioada , Targu Ocna a fost cel mai mare oras neresedinta de tinut din Moldova. Intre anii 1864-1918 orasul cunoaste o dezvoltare mai lenta , putandu-se vorbi chiar de un regres.

Evenimentele istorice care au marcat evolutia poporului roman au lasat o amprenta insemnata si asupra orasului Targu Ocna.

Astfel in timpul evenimentelor de la 1821 , un detasament de 800 de eteristi sosesc la Targu Ocna sub conducerea lui Ioan Farmache , care va ordona ocuparea Manastirii Raducanu , ce avea o buna pozitie strategica.

In timpul Revolutiei de la 1848 , generalul Bem a adresat o proclamatie catre locuitorii Moldovei , facandu-le cunoscut ca toti cei ce vroiau sa lupte pentru libertate sa se prezinte la cartierul sau general de la Targu Ocna, pentru a fi organizati militareste.

Costache Negri , locuind in modesta casuta de la Ocna coresponda cu Domnitorul Principatelor Unite Romane – Alexandru Ioan Cuza

Targocnenii isi vor aduce contributia la obtinerea independentei , atat prin reprezentantii lor din compania a 6-a Targu Ocna a batalionului 2 Bacau din Regimentul 14 dorobanti , comandat de capitanul Dimitrie Busila, cat si prin actiunile de sprijinire a frontului prin rechizitii , transporturi, subscriptii pentru cumpararea de arme, prin donatii in bani sau alimente.

In timpul Razboiului de reintregire nationala 1916-1918 s-au purtat lupte sangeroase in timpul carora s-au remarcat medicul Mircea Bruteanu si locotenentul Gheorghe Enescu, alaturi de alti eroi ai orasului.

Tot acum a cazut la datorie , luptand eroic cu o singura mana, legendarul Constantin Musat . Localitatea Targu Ocna fost bombardata de trupele inamice , provocand incendii si pagube materiale. Lupte sangeroase s-au purtat la Ciresoaia si Cosna.

Marele istoric Nicolae Iorga ne lasa cateva insemnari interesante despre aceasta perioada: "13octombrie 1917-Nemtii bombardeaza Ocna. 9 ianuarie 1918- Ocna e parasita si distrusa".

In afara zecilor de monumente ridicate in aceasta zona, a denumirii unor strazi ale orasului, incepand din 1919 , s-a creat o traditie locala de comemorare a eroilor in fiecare an la Inaltare si de 9 Mai.