Istoria Orasului Brad | Istoric Brad | Geneza Brad | Date cronologice Brad

Istoria Orasului Brad | Istorie Brad | Brad Date cronologice | Informatii istorice localitatea Brad
Cazare Romania > Transilvania > Judetul Hunedoara > Cazare Brad > Istoric Brad


 
 

Istoric Brad

Oferte Brad 2020 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Asezarea localitatii Brad a favorizat existenta oamenilor pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri, existenta legata de exploatarea aurului in zona . Sunt relevante doua descoperiri arheologice: toporul de piatra de la mina de aur Ruda-Musariu si depozitul de bronz din Gara CFR Brad.

Epoca romana in zona localitatii Brad este atestata prin existenta uneia sau mai multor asezari de colonisti-mineri adusi aici in timpul stapanirii romane. Sunt relevante cele 115 morminte cu ritul de inmormantare incinerare in groapa de inhumare, descoperite la necropola Muncelu - Brad, sec.II, III, Treptele Romane, care atesta o tehnica superioara de extragere si prelucrare a minereului si exploatarea prin galerii.

Dupa migratia popoarelor, comunitatea a trait sub conducerea unor jupani alesi de obste. Cel mai vechi voievod bradean a fost Ioan de Brad (1404), din care s-a tras o adevarata dinastie: Brady, precum si un alt Ioan de Brad (1445).

In documentul din anul 1445 este pomenit, pentru prima oara, numele maghiarizat al Bradului: Fenyopataka. Se pare, insa, ca atestarea documentara a Bradului este anterioara anului 1445, probabil din secolul al XIII-lea, de cand se cunoaste existenta familiei Brady, care si-a luat numele de la aceasta localitate. Bradul este mentionat ca centru administrativ in anul 1600, la trecerea lui Mihai Viteazul spre Praga, dupa infrangerea de la Miraslau.

In 1784, Bradul devine centru al luptei taranilor asupriti condusi de Horia, Closca si Crisan. Anul 1848 a situat Bradul in centrul luptelor politice pentru infaptuirea aspiratiilor nationale, sub conducerea lui Avram Iancu, erou-simbol al localitatii si zonei.

O mare victorie politica o constituie participarea bradenilor la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, eveniment dupa care si bradenii au dobandit dreptul de a se organiza ca o identitate politica de sine statatoare, cu o administratie proprie, avand in frunte intelectuali luminati : Ioan Pipos, Iosif Hodos, Amos Francu, Iosif Basa.

La 1 aprilie 1927 Bradul devine comuna urbana - in care functionau toate institutiile de drept ale statului. La 1 ianuarie 1930 Bradul a revenit la statutul de comuna rurala, situatie in care ramane pana la 1 aprilie 1941, cand este decretat definitiv ORAS (comuna urbana). Perioada 1946 - 1989 se evidentiaza, mai ales, prin instaurarea si consolidarea comunismului, dar si prin aceea ca Bradul devine un important centru muncitoresc, cu profil economic industrial.

In data de 17 decembrie 1995 Bradul a devenit municipiu.