Lacase de cult Arad | Catedrale si Biserici Arad | Obiective turistice

Lacase de cult Arad | Catedrale Manastiri si Biserici Arad | Religie




Cazare Romania > Crisana > Judetul Arad > Cazare Arad > Lacase Cult Arad


 
 

Lacase Cult Arad

Oferte Arad 2024 - Informatii Cazare, Rezervari, Tarife, Poze si Comentarii

 
     
 
 

Lista unitatilor de cazare din Arad

Nota 8.6 din 10 pe baza a 5 de recenzii atribuite unitatilor de cazare din Arad

 
     
 
 
 
     
 
 

Lacase de cult Arad | Obiective religioase

Pentru vizitatorul orasului Arad, numeroase obiective de interes turistic si lacase de cult asteapta sa fie vizitate.

BISERICA EVANGHELICA ARAD

Cladirea Bisericii Evanghelice, cunoscuta de localnici sub numele de "Biserica Rosie", reprezinta un punct de atractie deosebit. Denumirea vine de la finisajul exterior, realizat din caramida aparenta slefuita .
Lucrarile pentru construirea bisericii au inceput in martie 1905, fiind conduse de arhitectul aradean Ludovick Szantay, autorul proiectului acestui monument arhitectonic. Constructia acestei biserici a durat ceva mai mult de un an, Biserica Rosie fiind terminata in septembrie 1906 fiind sfintita in acelasi an in prezenta episcopului Sarany Samuel.

Biserica Rosie este construita in stil neogotic, folosindu-se ca materiale principale de constructie piatra, caramida si betonul.
Turnul principal are o inaltime de 46 de metri iar altarul este o opera de sculptura in stil neogotic. Amvonul a fost executat de sculptorul A?â??rr Gyorgy din Kosice. Pictura altarului are ca tema "Rugaciunea lui Isus in gradina Ghetiman" si a fost executata de pictorul I. Umlauf inca in 1848. Probabil tabloul a fost adus dintr-o biserica mai veche.

In 1992, la insistentele protopopului Mozes Arpad, actualul episcop, au fost incepute lucrarile de restaurare a acestui splendid edificiu de arhitectura. Pe langa restaurarile exterioare si interioare, cu aceasta ocazie a fost restaurata si aurita si crucea de pe turnul principal.
Datorita sunetului deosebit al orgii, in biserica se organizeaza, periodic, in colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad, concerte de orga ce atrag numerosi ascultatori.

BISERICA SARBEASCA

Biserica cu hramul "Sf. Petru si Pavel" a fost ctitorita de catre capitanul Ioan Tekelia si granicerii sai. Construita intre anii 1698-1702, are un plan dreptunghiular cu absida in decros si un turn clopotnita in axul longitudinal. La intrarile de pe laturile de nord si sud biserica prezinta cate un mic pridvor. Ca material, pentru construirea bisericii, s-a folosit piatra de codru legata cu mortar, caramida arsa, mai ales pentru turn, tigla si tabla pentru acoperis.
In interiorul bisericii, altarul este de forma semicirculara si prezinta doua nise pe laturile de sud si nord. Fata de forma sa initiala biserica a suferit transformari mai ales in perioada 1790-1822, imprimandu-i-se actualul stil baroc.

Turnul clopotnita, de sectiune patrata, cu o bogata decoratie baroca, a fost suprainaltat in anul 1822, acoperit cu tabla si finalizat printr-un glob aurit. Biserica a fost pictata in interior de catre mesteri sarbi din familia de pictori Alexici.
Biserica este prevazuta cu o bolta semicilindrica si prezinta in naos trei perechi de pilastri. Padimentul bisericii este realizat din piatra slefuita. In fata altarului se afla o placa de marmora ce acopera cripta familiei Tekelia, placa asezata abia in anul 1960. Fatadele sunt prevazute cu ferestre decorate.
Biserica poseda o serie de carti si documente legate de prezenta sarbeasca in zona Aradului. Tot aici se pastreaza si cele mai vechi steaguri ale breslasilor aradeni precum si cateva steaguri ale granicerilor mureseni din anii 1702-1751. Biserica sarbeasca domina, prin aspectul sau arhitectonic, una din cele mai vechi zone istorice aradene, care isi are inceputurile dinainte de aparitia acestui venerabil monument de arta religioasa.

CATEDRALA ROMANO CATOLICA

Catedrala romano-catolica este unul din edificiile cele mai reprezentative pentru vizitatorul orasului Arad, fiind o cladire masiva si impunatoare ce domina intreaga artera de suflet a aradenilor. In aceleasi timp ea se integreaza perfect frontului cladirilor de pe Bulevardul Revolutiei.
Cladirea, monument de arhitectura deosebit, este ridicata in perioada anilor 1902-1904, in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabakovics. Intrarea principala a bisericii este boltita, dominata pe ambele laturi de cate doua coloane masive, care incadreaza in partea lor superioara frontispiciul semicircular adancit.
Frontispiciul adaposteste sculptura "Pieta" care este o copie a operei lui Michelangelo de la catedrala "San Pietro" din Roma. Deasupra sculpturii se afla o friza cu alte trei statui si un citat din evanghelistul Luca: "Casa mea este casa rugaciunii".

Turnul catedralei, avand o cupola semicirculara , are o inaltime de peste 56 de metri si impresioneaza prin monumentalitatea si somptuozitatea sa. Vizitatorul este impresionat de coloanele duble si simple care sprijina arcadele semicirculare din interior pana in preajma altarului. Lumina se strecoara in interior prin 10 vitralii de o frumusete deosebita, vitralii cu o tematica specifica crestinismului de rit occidental. Cel care paseste in interiorul monumentului este impresionat si de pictura bisericii, realizata de catre Lashr Ferenc si Bogdanffy Pauli Erik in aceeasi maniera occidentala.

La intrare, pe partea dreapta, in peretele pronausului, este incastrata o inscriptie, luata din vechiul Convent al Minoritatilor din Arad. Inscriptia aminteste de prezenta imparatului Iosif al II-lea in zona aradeana. Tot aici se afla si frumoasa statuie a "Trinitatii", care, la inceputul secolului, era in fata Teatrului.
Biserica este dotata cu o orga ce are o rezonanta deosebita. Datorita sunetului deosebit al orgii, in biserica se organizeaza, ocazional, in colaborare cu Filarmonica aradeana, concerte cu tema religioasa ce atrag numerosi ascultatori.

Recent, fatada bisericii, a fost restaurata, redandu-i acestui monument somptuozitatea si frumusetea initiala. Catedrala romano-catolica Arad, realizata prin contributia credinciosilor aradeni de acest rit, reprezinta pentru toti locuitorii si vizitatorii orasului unul din cele mai interesante monumente, dar si un cautat loc de reculegere.

CATEDRA ORDOTOXA ROMANA

In arhitectura aradeana, un loc deosebit de important il ocupa cladirea actualei Catedrale Ortodoxe Romane cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul". Biserica a fost construita intre anii 1862 - 1865, in stil baroc. Lucrarile, conduse de arhitectul Antoniu Czigler, au inceput in anul 1861 pe un teren mlastinos nu tocmai prielnic pentru o zidire monumentala, fapt ce a necesitat construirea bisericii pe pilote. In scurt timp dupa darea ei in folosinta, datorita structurii terenului , au aparut crapaturi in zidire, ce necesitau reparatii urgente.
Absida altarului, in interior, este semicirculara, cu o nisa pentru tronul episcopal. La exterior absida altarului este poligonala, prezentand cinci laturi. Altarul este despartit de naos printr-un splendid iconostas, opera a sculptorului Mihail Alexici. Intrarea in biserica se face pe laturile de nord, sud si vest. Pe fatada de vest se afla intrarea principala, asezata central, avand o usa cu doua canaturi. Intrarea este dreptunghiulara si are ancadrament din piatra ce este flancat de nise dreptunghiulare.

Cele doua turnuri clopotnita, suprainaltate in 1904, au un aspect maiestuos, avand sectiunea patrata, cu cate un orologiu pe fiecare latura. In 1905-1906 se efectueaza prima mare restaurare a exteriorului si o serie de lucrari in interior. Aticul, cu fereastra rotunda dintre cele doua turnuri clopotnita, a fost adaugat in aceasta perioada. Intre anii 1957-1959 se picteaza interiorul bisericii in fresca de catre Anastasie Demian. In 1966, pe fatada principala, au fost pictate in fresca nisele. La ridicarea bisericii, in secolul trecut, principalii donatori au fost familia Mocioni si bancherul George Sina, de la Viena, care au facut donatii deosebite pentru ridicarea lacasului de cult pentru aradenii care in acel moment istoric nu aveau o biserica catedrala. Cu trecerea timpului, pentru comunitatea ortodoxa, biserica a devenit de dimensiuni modeste si credem ca viitoarea constructie a catedralei va incununa visele tuturor credinciosilor aradeni.

MANASTIREA SFANTUL SIMION STALPNICUL

In zona de nord - vest a Aradului, in cartierul Gai, la capatul strazii Dunarii, se inalta unul din cele mai reprezentative monumente din secolul al XVII-lea, din zona de vest a tarii, Manastirea Sfantul Simion Stalpnicul. Manastirea a fost ridicata in anii 1760-1762 de catre episcopul Sinesie Jivanovici (1751-1768), pentru vesnica sa pomenire si pentru a fi folosita de urmasii sai in scaunul episcopal al Aradului. Manastirea se infatisa ca un ansamblu alcatuit dintr-un conac (resedinta episcopului) o biserica si anexe gospodaresti. Biserica a constituit un lacas de cult si inchinare pentru o larga masa de credinciosi din apropiere. Complexul, dupa dorinta ctitorului sau, episcopul Sinesie, a fost construit in stil baroc.

Dupa demolarea vechii catedrale a Aradului, in anul 1861, au fost stramutate si inmormantate la Gai, in interiorul altarului, ramasitele pamantesti ale episcopilor inhumati in catedrala.
Vizitatorul complexului arhitectonico-religios din Gai este impresionat de iconostasul bisericii. Arhitectura iconostasului evoca stilul neoclasic. De o frumusete deosebita sunt usile imparatesti, cu o ornamentatie deosebit de bogata.

Acest ansamblu arhitectonic de epoca, a fost intregit prin aducerea, in cadrul complexului, a bisericii de lemn, din Selistea de Mures (comuna Petris), unul din cele mai reprezentative monumente din lemn ale arhitecturii romanesti de pe Valea Muresului in sec. al XVIII-lea. Aradeanul sau vizitatorul strain, care paseste in curtea complexului de la Gai, este impresionat si de colectia de "Valori de arta veche romaneasca" colectie aflata in interiorul vechiului conac. Aceasta colectie, dupa opinia criticului de arta Horea Medeleanu, unul din principalii organizatori, reprezinta o splendida imagine a artei vechi romanesti din acest colt de tara. Prin intregul sau ansamblu, complexul de la Gai este unul din punctele de mare interes de pe teritoriul municipiului Arad, necesar a fi cunoscut de cei care trec prin orasul Arad.

Alte lacase de cult din Arad

O alta caracteristica a Municipiului Arad este multiconfesionalitatea sa, atribut conferit de diversitatea cultelor existente: ortodox, romano-catolic, greco-catolic, evanghelic-luteran, reformat, neo-protestant, mozaic.
Lacasele de cult cu valoare istorica sunt prezentate in tabelul de mai jos:

Catedrala "Sf. Anton de Padova", Ordinul calugarilor minoriti
Adresa B-dul. Revolutiei 96
Cult romano-catolic
Anul constructiei 1904 - stilul Renascentist

Biserica Reformata
Adresa Str. Eminescu nr. 33
Cult reformat
Anul constructiei 1852 - stilul baroc clasicizant

Catedrala "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul"
Adresa Piata Catedralei nr.1
Cult ortodox
Anul constructiei 1865 - suprainaltata 1905 - stilul baroc

Biserica sarbeasca "Sf. Petru si Pavel"
Adresa Piata Sarbeasca nr.1
Cult ortodox
Anul constructiei 1702 - modificata 1822 - stilul baroc timpuriu

Sinagoga Neologa
Str.Tribunul Dobra nr. 10
Cult mozaic
Anul constructiei 1834 - stilul grec, toscan

Biserica "Numele preasfant al Sf. Fecioare Maria"
Str. Calea Timisorii nr.33, cartier Aradul Nou
Cult romano-catolic
Anul constructiei 1821 - stilul baroc

Biserica "Sf Mc. Gheorghe"
Str. Renasterii nr. 9, cartier Micalaca
Cult ortodox
Anul constructiei 1845 - stilul baroc

Manastirea "Sf. Simion Stalpnicul"
Str. Dunarii nr.170, cartier Gai
Cult ortodox
Anul constructiei 1762 - stilul baroc