Harta Argentina | Poze Argentina | Informatii utile Argentina

Harta Argentina | Informatii utile Argentina | Date generale Argentina | Poze si imagini Argentina
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Argentina

 
 

Harta Argentina

Harta Argentina | Poze Argentina | Informatii utile Argentina
 
     

 
 

Suprafata : 20766889 km2

Asezarea geografica : 22g-55g longitudine sudica 53g40"-73g 30" latitudine vestica

Populatia :23370296 locuitori

Densitatea populatiei: 11 locuitori/km2

Capitala si cel mai mare oras: Buenos Aires,2955002 locuitori

Limba oficiala: Spaniola

Produse importate: piese de masini, produse chimice, titei.

Produse exportate: cereale, legume, uleiuri si grasimi.

Moneda oficiala: pesos(1 pesos=10000 sustrales)

Produsul intern brut: 240000 milioane dolari USA

Forma de stat: republica

Caracteristici Geografice
Argentina ocupa cea mai mare parte a latitudinilor temperate ale Americi Latine pe latura estica a Anzilor. Latimea maxima a Argentinei este de 1580km. Exista tri regiuni principale.Depresiunile nordice din Gran Chaco si Mesopotamia( cunoscuta si sub numele de Entre Rico, pamantul dintre rauri) contin canpii intinse, adesea acoperite cu paduri. La sud de asta este Panpasul pajisti intinse ce se intind pe o suprafata de 650000km. In partea cea mai ingusta la sud de raul Colorado se afla Patagonia un podisi acorerit cu pajisti.

Clima
Argentina are scimbari mari de clima de la nord spre sud. Lantul muntos al Anzilor previne patrunderea in tara a influentei Pacificului si un sud in Patagonia este secetoasa si semi arida, spre deosebire spre sudul statului Cile de cealalta tarte a muntilor.In Pamapas si Entre Rio precipitatiile vin dinspre est si sunt de peste 100cm pe coasta, desi scad constant spre coasta la 50 cm la poalele Anzilor La Santiago del Estero temperatura medie este de 29*C in ianoarie si de 10*C in iulie in timp ce in sudul Patagoniei e de 11*C .

Populatia
56% di populatie este de origine europeana iar 7% din populatie e din emigranti.Un numar mic de indieni si metisi stau la poalele Anzilor si iu nord Panpasul este cea mai populata regiune si a devamit o tara foarte urbanizata cu peste 85% din populatie stau la oras. Buenos Aires are peste 10 milioane de locuitori fiind al doilea oras ca marime din America de Sud.

Agricultura
Aproximativ 60% din pamintul arabil sunt pasiuni,11% din forta de lucru este angajata in agricultura care aduce circa 85% din exporturi.Cultura principala este de grau indeoseb in Pampas unde inportante sunt inul porumbul cartofi,tutunul, floarea soarelui.Struguri langa Memdoza. Msline, citrice si trestia de zazar provin din nord-vest. Bumbacul se cultiva in Chaco, iar ceaiul mate se produce in Entre Rios.Exista 56 de milioane de vite si 29 milioane de oi.

Mineritul
Argentina este bogata in minerale desi nu toate sunt exploatate. Prtrolul este cel mai inportant in regiunea andina si in Patagonia. Este o rafinarie in San Lorenxio. Gaze naturale sunt in Patagonia si s-au cunstruit conducte de petrol si gaze naturale. Se exploateaza carbuni, aur, argint, cupru, staniu, fier ,plumb,mica, wolfram, mangan si zinc. 56% din electricitate este furnizata de termocentrale, care folosesc resurse propri de petrol gaze si carbuni. 35% provine den hidrocentrale.

Industria
Primele industrii ale Argentinei erau bazate pe produse agricole, precum ambalarea carni, textile de bumbac, lana si tigaretele, vinul, macinarea graului si rafinarea zaharului. Acum sunt industrii de bunuri de consum, autovehicule, chimice, petrochimice, tipografi si metalurgie. Buenos Aires principalul oras industial San Nicolas are o otelarie mare si rafinarea petrolului din San Lorenzo produce o parte din podrusele petrochimice.

Silvicultura si Pescuitul
Lemnele de esenta tare si taninul sunt obtinute din arbori de quebracho din Chaco si nordul Ente Rios.O jumatate de milion de tone de peste sunt pescuiti in fiecare an in portul principal Mar del Plata. Captura principala e de merlucius si ansua care e hrana principala si la oameni si animale.

Transportul
Panpasul are cea mai buna retea de cai ferate. sunt 40617km si37088 drumuri pavate.Sunt folositi 11000 km de cai navigabile interioare.Buenos Aires este portul principal iar Bahia Blancaeste inportanta pentru sudul Panpasului si o parte a Patagoniei.

Flora si Fauna
In Anzi cresc numai firuta si arbusti rezistenti laseceta si pe versanti mai inalti sunt paduri bogate de fagi si pini.Similare cu lama si strutul, huanaco si nandu traiesc in Panpas. In Anzi se intalnesc condori, lame, vulturi, jaguari , aligatori si papagali in paduri.

 
     
 
 
 
     
  
 

Argentina link-uri utile | Informatii utile Argentina