Harta Brazilia | Poze Brazilia | Informatii utile Brazilia

Harta Brazilia | Informatii utile Brazilia | Date generale Brazilia | Poze si imagini Brazilia
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Brazilia

 
 

Harta Brazilia

Harta Brazilia | Poze Brazilia | Informatii utile Brazilia
 
     

 
 

Suprafata: 8.511.965 km2

Asezare geografica: 5?16" - 33?45" N , 34?45" - 73?59" V

Populatia: 150.368.000 locuitori

Densitatea populatiei: 17 locuitori/km2

Capitala: Brasilia, 1.803.478 locuitori

Cel mai mare oras: Sao Paulo, 10.063.110 locuitori

Limba oficiala: portugheza

Produse importate: titei brut, metale neferoase, piese de masini, produse chimice, cereale

Produse exportate: piese de masini, cafea, minereuri de fier, boabe de soia

Moneda oficiala: real (1 real = 100 centavos)

Produsul intern brut: 677.000 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica federativa

Caracteristici geografice
Brazilia ocupa jumatate din America de Sud. De-a lungul granitei nordice se intinde Podisul Guianei, tinut muntos cu Varful Neblina (3.014 m), cel mai inalt din Brazilia. Spre sud sunt depresiunile Bazinului Amazonului, ocupand aproape 4 milioane km2, strabatute de raul Amazon (6.500 km lungime) si multi afluenti mari. Cand se revarsa, acest rau se poate intinde peste mai multi kilometri de depresiune. Exista alta depresiune in sud care face parte din bazinul raului Parana si al afluentilor sai, si o campie de coasta ingusta de-a lungul coastei Atlanticului pana in estul Podisului Braziliei. Acest platou se intinde de la Recife si Fortaleza din nord pana la Porto Alegre din sud, si contine cele mai dezvoltate si mai popilate parti ale tarii. Are inaltimea medie 700-800 m si varful cel mai inalt 2.890 m.

Clima
93% din Brazilia se afla intre latitudinile tropicale si temperaturiile sunt sunt mari, de obicei peste 20?C. Vara clima este umeda, desi statele din nord-est au adesea ierni secetoase. In Bazinul Amazonului temperatura medie este de 27?C in fiecare luna si cantitatea totala de precipitatii este de circa 200 cm pe an.

Agricultura
26% din forta de munca este angajata in agricultura. Majoritatea alimentelor necesare, precum si unele surplusuri pentru export, sunt produse de fermieri. Principalele regiuni agricole sunt in partile sud-estice ale platoului, in statele sudice temperate si de-a lungul campiei de pe coasta Atlanticului aproape de Recife si Salvador. Brazilia este cel mai important producator de cafea din lume. Principalele zone de cultivare a cafelei sunt pe soluri vulcanice bogate din statele Sao Paulo si Parana. Brazilia este cel mai mare producator de banane si a doua tara in productia de de cacao. Soia, zaharul, bumbacul, portocalele si tutunul sunt cele mai importante produse pentru comert.

Mineritul
Statul Minas Gerais (mine bogate) este bogata in minerale, inclusiv aur, care a atras vechii colonisti spre interior, minereuri de fier si mangan. In Bazinul Amazonului sunt zacaminte imense de fier, iar bauxita se extrage langa gura de varsare a Amazonului. Se gasesc si zacaminte mari de cuart, crom, sare, wolfram si alte minerale.

Industria
Brazilia este cea mai importanta natiune industriala din America Latina. Printre produse se numara fierul, otelul, hartia, produsele chimice si electrice. Statul Sao Paulo contine 65% din productia industriala.

Transportul
Reteaua de drumuri acopera 1.600.000 km, desi mai putin de o zecime sunt pavate. Exista 29.901 km de cale ferata. S-au construit drumuri peste Bazinul Amazonului pentru a deschide interiorul, si se folosesc si raurile. Mnaus este principalul port pe rau, 1.500 km in amonte si accesibil pentru nave oceanice. Unele nave calatoresc regulat in amonte la Iquitos, in Peru.

Silvicultura si pescuitul
66% din suprafata tarii este impadurita, peste trei sferturi aflandu-se in Bazinul Amazonului. Se extrag unele lemne de esenta tare, cauciuc si nuci braziliene, insa principalele activitati in comertul silvic au loc in padurile de pini din statele sudice Parana si Santa Carina. Aici pinul araucarica (pinul de Chile) este o sursa de pasta de lemn pentru hartie, precum si pentru lemn. Pescuitul este important in regiunile de coasta, atat pentru subzistenta, cat si pentru comert. Navele si plutele se mai folosesc in nord, dar porturile sudice au flote comerciale pentru crevete si homari.

Orasele
75% din populatie traieste in zone urbane, iar majoritatea brazilienilor locuiesc aproape de coasta sau in sud-estul platoului. Sao Paulo este unul dintre cele mai mari orase din lume, cu peste 10 milioane de locuitori. Este, de asemenea, piata celei mai fertile regiuni agricole. Prosperitatea sa se datora la inceput cafelei. Fosta capitala, Rio de Janeiro, este centru cultural, un important port si oras industrial, cu 5.603.000 locuitori. Salvador este cel mai important oras din nord-estn. Brasilia a fost creata ca noua capitala in 1960, ridicata in interior pentru a incuraja extinderea dezvoltarii spre interiorul tarii.

 
     
 
 
 
     
  
 

Brazilia link-uri utile | Informatii utile Brazilia