Harta Panama | Poze Panama | Informatii utile Panama

Harta Panama | Informatii utile Panama | Date generale Panama | Poze si imagini Panama
 

Cazare Romania > Harta lumii > America de Sud > Harta Panama

 
 

Harta Panama

Harta Panama | Poze Panama | Informatii utile Panama
 
     

 
 

Suprafata: 77.082 km2

Asezare geografica: 7?15" - 9?40" N , 77?15" - 8?3" V

Populatia:3.015.047 locuitori

Densitatea populatiei: 29 locuitori/ km2

Capitala si cel mai mare oras: Panama , 1.064.22 locuitori

Limba oficiala: spaniola

Produse importate: titei, produse fabricate

Produse exportate: banane, crevete, cafea, zahar

Moneda oficiala: balboa (1 balboa = 100 centesimos)

Produsul intern brut: 5.490 milioane dolari SUA

Forma de stat: republica

Transportul
578 km de cai ferate si 9694 km de drumuri, in principala zona a canalului, constituie reteaua de comunicatii si leaga portul Cristobal cu orasul Panama. Soseaua nationala Panamericana traverseaza tara. Panama este una dintre marile natiuni maritime si principalele porturi sunt Cristobal si Bolboa.

Agricultura
7% din suprafata este folosita pentru agricultura si 15% pentru pasuni. 26% din forta de munca este angajata in agricultura. Culturile pentru comert sunt cele de banane, trestie de zahar, cacao si cafea. Principalele culturi pentru hrana sunt cele de orez, porumb, manioc si fasole.

Silicultura si pescuitul
53% din suprafata tarii este impadurita si extractia lemnului de mahon si altor esente rare se afla in crstere. Pescuitul este o importanta sursa de hrana si se practica pescuitul comercial de crevete.

Mineritul si industria
S-au gasit zacaminte de cupru, productia de electicitate a crescut, 62% provenind din hidrocentrale ceea ce a ajutat industriile prelucratoare si de constructii. Printre industrii se numara cele de rafinare a petrolului, de fabricare a berii, de imbracaminte, de macinarea zaharului si produse alimentare.

Caracteristici geografice
O creasta muntoasa centrala strabate tara, atingand 3475 m in Vulcanul Baru. Vf. vulcanic Chiriqui se afla in vestul indepartat. La est de zona canalului, Serrania de Darien se intinde peste granita cu Columbia. Pe ambele coaste sunt depresiuni si exista lacuri de acumulare.

Zona Canalului Panama
Canalul a fost deschis in 1914 si se intinde pe 82 km peste istm. Zona canalului este o fasie de pamant lata de 8 km pe ambele laturi ale caii navigabile, contolata in trecut de SUA. Zona canalului s-a desfintat in 1979 dar SUA mai are aici baze active si raspandea de canal. Controlul a revenit statului Panama la 31 decembrie 1999. Canalul angajeaza peste 7000 de lucratori si este o importanta sursa de venit. Un vas poate sa parcurga canalul in 24 de ore. In 1990 au trecut 11.941 de vase, cu incarcaturi totalizand 157 milioane tone, platind in total 355 milioane USD sub forma de taxe.

 
     
 
 
 
     
  
 

Panama link-uri utile | Informatii utile Panama